
 

 

LETTER OPINION 

2014-L-10 

 
 

July 11, 2014 
 
 
Mr. Ladd R. Erickson 
McLean County State’s Attorney 
PO Box 1108 
Washburn, ND 58577-1108 
 
Dear Mr. Erickson: 
 
Thank you for your letter requesting my opinion regarding whether a school district may 
amend its budget property tax estimate after a statutory deadline prohibits it, even if that 
amendment is the result of a clerical or human error. 
 

ANALYSIS 
 
Section 57-15-31.1, N.D.C.C., which identifies the deadline for amending budgets and 
certifying taxes, provides: 
 

No taxing district may certify any taxes or amend its current budget and no 
county auditor may accept a certification of taxes or amended budget after 
the tenth day of October of each year if such certification or amendment 
results in a change in the amount of tax levied. The current budget, except 
for property taxes, may be amended during the year for any revenues and 
appropriations not anticipated at the time the budget was prepared. 

 
This office has previously stated a school district does not have authority to amend its 
property tax levy after the October 10th statutory deadline.1 In that opinion, Attorney 
General Wefald wrote: 
 

The last sentence of Section 57-15-31.1, N.D.C.C., was added to the section 
by the 1981 Legislature. The language of that sentence and the notes of the 
Committees of the 1981 Legislature which heard the bill that added the 
sentence show that it was intended to change the first sentence by 

                                            
1 N.D.A.G. 81-138. 
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authorizing a taxing district to amend the budget during the year but that the 
amendment could not result in a change of the amount of property tax 
previously levied. The last sentence therefore provides authority for a taxing 
district to amend its budget during the year but neither that sentence nor the 
first sentence of the section authorizes a taxing district to amend the amount 
of property tax levy previously made.2 

 
As you point out in your letter, in a subsequent letter, this office also weighed in on the 
statutory limitation forbidding the amendment of a property tax levy: 
 

According to legislative history, the purpose of this amendment was to 
authorize a taxing district to amend the budget during the year so long as the 
amended budget could not result in a change of the amount of property tax 
previously levied. . . . The only restriction is that the property tax levy may 
not be changed by the amendment of the budget.3 

 
On two recent occasions, the 60th and 61st Legislative Assemblies enacted legislation 
allowing for political subdivisions to correct mistakes in the amount of tax levied after the 
October 10 deadline.4 These statutory exceptions, however, have since expired.5  If 
lawmakers intended to authorize correction of human error on tax levies in perpetuity, 
these exceptions would remain in the law. 
 
You phrase your inquiry in a number of ways, each eliciting a comparable conclusion. You 
first ask your principal question, “Can a county auditor correct clerical or human errors in 
political subdivision tax levy submissions under NDCC § 57-15-31.1 if those corrections 
increase the property tax levy?” Similarly, you ask, “In other words, is there a difference 
between a statutorily prohibited increase in a property tax levy after October 10th, and a 
correction of a property tax levy that was mistakenly conveyed to the county auditor 
wherein an auditor could determine that a mistake occurred by reviewing the school board 
minutes or other evidence?” Finally, you ask, “Does Attorney General Wefald’s opinion 
forbidding property tax levy changes extend beyond prohibited policy type tax levy 
amendments to the correction of human errors to avoid absurd or illogical results?” 

                                            
2 Id. 
3 N.D.A.G. Letter to Koppy (Feb. 23, 1987). 
4 See 2007 N.D. Sess. Laws ch. 508, § 1 (House Bill 1312 authorized a school district to 
include an amount mistakenly not levied in the district’s budget if the mistake was 
discovered by February 1 following the October 10 deadline in N.D.C.C. § 57-15-31.1); 
2009 N.D. Sess. Laws ch. 537, § 1 (House Bill 1505 similarly allowed for a township to 
levy a tax mistakenly not levied in the previous year). 
5 See 2007 N.D. Sess. Laws ch. 508, § 1; 2009 N.D. Sess. Laws ch. 537, § 1 (expiration 
dates of House Bills 1312 and 1505, respectively).  
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It is my opinion the law and precedent are clear that a school district’s property tax levy 
may not be amended after the October tenth deadline found in N.D.C.C. § 57-15-31.1 
regardless of whether the previous levy was made in error. 
 
Within your inquiry you pose another scenario that I must address separately in regard to a 
governing body’s amendment of a district’s tax levy and budget before the October tenth 
deadline in N.D.C.C. § 57-15-31.1. You ask: 
 

Under this opinion, if a school board submits its budget and tax levy 
certification before October 10th, notices human error in that submission 
before that date and submits a corrected certification to the county auditor, 
the county auditor is prohibited from using the corrected certification 
because Attorney General Wefald stated that political subdivisions cannot 
amend their property tax levy “either before or after October tenth.” Is that a 
correct reading of that opinion? 
 

(Emphasis added). 
 
A governing body of a school district has statutory authority to levy a tax.6   In N.D.A.G. 
81-138, Attorney General Wefald, when asked whether a governing board of a public 
school district may amend its budget and property tax levy it had previously approved if it 
makes the amendment prior to October tenth, concluded, 
 

We have not found any provision of law which authorizes the governing 
board of a public school district, city, or county to amend its tax levy and the 
certification of the tax levy to the county auditor after the levy has been 
made and certified as provided in [statute]. Nor have we found any statutory 
provision from which any such authority must necessarily be implied.7 
 

That conclusion, however, is no longer accurate. The 1989 Legislative Assembly amended 
N.D.C.C. § 57-15-13, adding language providing authority to a school district’s governing 
body to amend a district’s tax levy and budget before October tenth, which to this day 
provides, in part: 
 

57-15-13. School district tax levies. School districts taxes shall be levied by 
the governing body of each school district on or before the last day of July of 
each year. The governing body of the school district may amend its tax levy 
and budget for the current fiscal year on or before the tenth day of October 

                                            
6 See N.D.C.C. § 57-15-13. 
7 N.D.A.G. 81-138. 
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of each year but the certification must be filed with the county auditor within 
the time limitations under section 57-15-31.1.8 

 
In response to your question of whether it is an appropriate reading of N.D.A.G. 81-138 
that a political subdivision cannot amend its property tax either before or after October 
tenth, it is my opinion, consistent with N.D.C.C. § 57-15-13, that a governing board of a 
school district, city, or county may amend its property tax levy before the statutory October 
tenth deadline. To the extent opinions of this office conclude to the contrary, including 
N.D.A.G. 81-138, they are overruled. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
nrm/vkk 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01. It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.9 
 

                                            
8 1989 N.D. Laws ch. 211, § 2. 
9 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


