
 
 

 

 

 

LETTER OPINION 

2014-L-07 

 
 

May 13, 2014 
 

The Honorable Ray Holmberg 
State Senator 
621 High Plains Court 
Grand Forks, ND  58201-7717 
 
Dear Senator Holmberg: 
 
Thank you for your letter asking whether the Grand Forks Public School District may 
contribute to its building fund both through a voter-approved building fund levy of ten mills, 
as well as from a partial allocation and transfer of mills from a voter-approved unlimited 
general fund mill levy.  Based on the following, it is my opinion that the Grand Forks Public 
School District may contribute to its building fund both from a voter-approved ten-mill 
building fund levy, as well as from a partial allocation and transfer of mills from the 
unlimited general fund levy also approved by the voters. 
 

ANALYSIS 
 

You indicate the voters in Grand Forks Public School District No. 1 passed a ten-mill 
building fund levy in order to fund its building fund in 1948.1  You indicate that voters also 
approved an unlimited general fund levy in 1961 and 1969.2  You ask whether the district 
may transfer mills from the unlimited general fund levy to the building fund.  State law 
provides, in part: 
 

                                            
1 See N.D.C.C. § 57-15-16. 
2 Although you framed your question in terms of a school district transferring mills from its 
unlimited general fund levy to its building fund, it is not determinative for this analysis 
whether the school district is allocating and transferring cash proceeds derived from its 
unlimited general fund levy or transferring mills (representing an equivalent amount of 
cash proceeds) to the district’s building fund.  Either way, the origin of the funding being 
transferred to the building fund (in addition to the ten-mill building fund levy) would be 
derived from the same source, i.e., the unlimited general fund levy, and would be used for 
the same purpose of financing school construction, improvements, repairs, etc.  See 
N.D.C.C. § 57-15-17(1)(b).  To analyze this question differently, depending on whether the 
transfer involves cash proceeds or an equivalent cash value of mills, could be seen as 
elevating form over substance.  See N.D.C.C. § 31-11-05(19) (“The law respects form less 
than substance.”).  You apparently do not question the transfer of cash from the general 
fund to the building fund. 
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The governing body of any school district shall levy taxes annually for a 
school building fund, not in excess of twenty mills, which levy is in addition to 
and not restricted by the levy limitations prescribed by law, when authorized 
to do so by sixty percent of the qualified electors voting upon the question at 
a regular or special election in any school district.  The governing body of the 
school district may create the building fund by appropriating and setting up in 
its budget for an amount not in excess of twenty percent of the current 
annual appropriation for all other purposes combined, exclusive of 
appropriations to pay interest and principal of the bonded debt, and not in 
excess of the limitations prescribed by law. . . .  Any portion of a levy for a 
school building fund which has not been allocated by contract with the state 
board of public school education must be allocated by the governing body 
pursuant to section 57-15-17.  Upon the completion of all payments to the 
state school construction fund, or upon payment and cancellation or 
defeasance of the bonds, the levy may be discontinued at the discretion of 
the governing body of the school district, or upon petition of twenty percent 
of the qualified electors who voted in the last school election, the question of 
discontinuance of the levy must be submitted to the qualified electors of the 
school district at any regular or special election and, upon a favorable vote of 
sixty percent of the qualified electors voting, the levy must be 
discontinued. . . .3 
 

There has been a fairly long line of opinions issued by this office discussing this provision 
of law or related ones dealing with similar types of funding transfers.  In a 1945 opinion 
issued by this office, the Attorney General noted: 
 

Chapter 311 of the Session Laws of 1945 authorizes school districts to 
establish a building fund – two methods are provided.  One method is by 
submitting the matter to a vote of the electors.  With that method we are not 
concerned for this purpose.  The other method provides that the governing 
body of such school district may create such building fund by appropriating 
and setting up in its budget for such an amount not in excess of twenty 
percent of the current annual appropriation for all other purposes combined, 
exclusive of appropriations to pay interest and principal of the bonded debt, 
and not in excess of the limitations prescribed by law. 
 

                                            
3 N.D.C.C. § 57-15-16 (emphasis added).  See also N.D.C.C. § 57-15-17(1)(a) (“All 
revenue accruing from appropriations or tax levies for a school district building fund 
together with such amounts as may be realized for building purposes from all other 
sources must be placed in a separate fund known as a school building fund and must 
be deposited, held, or invested in the same manner as the sinking funds of such school 
district or in the purchase of shares or securities of federal or state-chartered savings 
and loan associations within the limits of federal insurance.”). 
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It will thus be seen that a school district has the power and authority under 
the chapter quoted to establish a building fund which may equal a sum not in 
excess of twenty percent of the current annual appropriation for all other 
purposes combined, provided that the same would not be in excess of the 
limitations prescribed by law. 
 
. . . . 
 
Stated in a different way, if the [sinking fund balance to be transferred] now 
remaining in the sinking fund does not exceed twenty percent of the current 
annual appropriation for all other purposes combined, and which, if added to 
the general levy, is not in excess of the limitations prescribed by law, then I 
see no valid reason why the said sum . . . may not be transferred from the 
sinking fund, upon which there is no longer any claim, to the building fund.4 
 

In later correspondence, this office was asked whether a school district may transfer 
money from a general fund to a sinking fund to pay off bonded indebtedness.  The letter 
states: 
 

General Fund moneys can be used for any legitmate (sic) school purpose 
including the payment of bonds the proceeds of which were used to 
construct school buildings.  The only limitation is a practical one, i.e., that 
sufficient moneys be left in the General Fund to carry on the normal 
operations of the school district.5 
 

Similarly, in 1994, the question was raised whether a city may transfer general fund money 
to a job development authority to be used to encourage and assist in the development of 
employment within the city subject only to general fund spending limitations.  In that 
instance, there was a four-mill levy limitation for city job development authorities.  The 
opinion concluded by noting that “a city can budget annually for job development authority 
projects when revenues will be derived from general fund taxes and not a job development 
tax and that the amount so budgeted is not limited by the cap on a job development 
authority tax.”6 
 
In a more recent Attorney General opinion, several questions were raised about financing 
construction of a new high school by the Fargo Public School District.  In that instance, it 
was the position of the school district that the construction of the high school was being 
financed with a combination of 11.4 mills levied under N.D.C.C. § 57-15-16 and 15 mills 

                                            
4 N.D.A.G. 45-261 (emphasis added). 
5 N.D.A.G. Letter to Orser (May 26, 1966). 
6 N.D.A.G. 94-F-01.  This opinion was supported in part by N.D.A.G. Letter to Thompson 
(Apr. 15, 1992), determining that a county job development authority law allowing for the 
deposit of other revenues in the job development authority fund was broad enough to 
include a transfer of legally available general fund moneys by a board of county 
commissioners to the job development authority fund. 
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levied under two financing statutes unique to the Fargo district.7  The opinion concluded 
that the school district had the authority to finance the construction from the combined 
building fund tax levies, i.e., from the separate sources of funding provided in those three 
statutes and not just one.8  Similarly, in the current situation, the Grand Forks Public 
School District would have the authority to finance building fund projects both through a 
ten-mill building fund levy as well as additional mills, or cash proceeds from a prior levy, to 
be transferred from the unlimited general fund levy.  Both sources are being funneled 
through the building fund and both have been independently authorized by the voters and 
by law. 
 
The North Dakota Supreme Court has likewise weighed in on this subject.  In Peterson v. 
McKenzie Cnty. Pub. Sch. Dist. No. 1, 467 N.W.2d 456 (N.D. 1991), the question on 
appeal was whether the school board had the authority to transfer money from its general 
fund to its building fund.  The court concluded that “a school board may lawfully transfer 
money from its general fund to its building fund . . . .”9  The court also noted that while 
N.D.C.C. § 57-15-14 sets mill levy limitations, it does not address the budgeting or 
transferring of general fund money.10  Similarly, in discussing the statute in question, the 
court stated the following: 
 

Section 57-15-16(1) permits a school board to levy extra taxes for a school 
building fund if authorized to do so by sixty percent of the qualified electors 
in a school district election.  It does not require the school board to levy 
taxes for such a fund.  Rather than limiting the authority of the school board, 
it expands the board’s taxing authority.  Section 57-15-16 does not preclude 
the use of general fund money for building purposes.11 
 

The court further noted that language in a related statute12 “is broad enough to encompass 
a transfer of money from a school district’s general fund.  It recognizes that a school 
building fund may be funded from ‘other sources’ than a specific appropriation or tax levy 
for a school building fund.”13 
 
In the question at hand, the electors in the district authorized the establishment of a school 
building fund and funded it with a levy of ten mills in 1948.  Because the voters also 
authorized the unlimited general fund levy in 1961 and 1969, that authorization provides 
another source of funding for the district’s building fund.  These two sources of funding are 
separate and independently authorized.  As determined by the North Dakota Supreme 
                                            
7 N.D.C.C. §§ 15.1-09-47 and 15.1-09-49. 
8 N.D.A.G. 2008-L-05. 
9 Peterson v. McKenzie Cnty. Pub. Sch. Dist. No. 1, 467 N.W.2d 456, 457 (N.D. 1991). 
10 Id. at 459. 
11 Id. at 461. 
12 N.D.C.C. § 57-15-17(1)(a). 
13 Peterson, 467 N.W.2d at 461. 
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Court and opinions from this office, moneys derived from an unlimited general fund 
authority may be transferred to the building fund for the purpose of financing school 
construction.  If moneys from an unlimited general fund levy may be transferred to a 
building fund, it follows that mills representing an equivalent amount of money may also be 
transferred to the building fund. 
 
The North Dakota Supreme Court also noted the following in the context of litigation 
surrounding the state school construction fund: 
 

We are influenced in this holding by the testimony that the Board has 
consistently construed the statute to permit such long-term building plans, 
including gymnasiums, since the inception of the Act and has made many 
loans in accordance with that interpretation, without any change in the law 
by the Legislature.14 
 

Likewise, in this instance, the Grand Forks Public School District has, for a long period of 
time,15 engaged in the partial allocation and transfer of funds from the unlimited general 
fund levy to the building fund through its interpretation of applicable law and legal opinions, 
and the Legislature has not changed the law to modify or prohibit that method of financing 
by the district. 
 
Based on the foregoing, it is my opinion the Grand Forks Public School District may 
lawfully contribute to its building fund both from a 1948 voter-approved ten-mill building 
fund levy and from a partial allocation and transfer of mills from the unlimited general fund 
levy approved by the voters in 1961 and 1969. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
jjf/pab 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.16 

                                            
14 Halldorson v. State Sch. Const. Fund, 224 N.W.2d 814, 821 (N.D. 1974). 
15 In the present case, a school district resolution provided to this office, appropriating 
funds to the building fund and pledging the building fund for payment of bonds, recites that 
the school district has bolstered its building fund by the transfers of mills from 1981 to the 
present time, a period of over 30 years.  During that time, its position has not been 
questioned, until now. 
16 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


