
 
 
 
 
 

LETTER OPINION 
2013-L-05 

  
July 18, 2013 

 
 

Mr. Fallon M. Kelly 
Ransom County State’s Attorney 
PO Box 391 
Lisbon, ND  58054-0391 
 
Dear Mr. Kelly: 
 
Thank you for your letter asking about the responsibility of a county recorder to record a 
deed or other recordable instrument requiring a legal description when the deed or other 
instrument does not contain a legal description but refers to a description contained in 
another document of record.  For the reasons indicated below, it is my opinion that a 
county recorder may, but is not required to, record a deed or other recordable instrument 
that does not include a legal description but contains, instead, a reference to an adequate 
legal description found in another instrument already of record. 
 

ANALYSIS 
 

You ask about the responsibility of a county recorder to record a deed or other instrument 
otherwise recordable under N.D.C.C. ch. 47-19 if the instrument lacks a legal description 
but instead makes a reference to another instrument previously recorded in the recorder’s 
office that contains an adequate legal description. 
 
Section 47-19-08, N.D.C.C., provides that an “instrument is deemed to be recorded when, 
whether entitled to record or not, it is deposited with the proper officer for record, if such 
instrument is subsequently recorded.”1  Section 11-18-05(1)(a)(3), N.D.C.C., provides that 
“[e]ach real estate instrument must have a legal description considered to be adequate by 
the recorder before such instrument will be accepted for recording.”2  The real estate 
instrument referenced in this statute includes deeds, mortgages, and all other instruments 
to be recorded which affect title to real estate.3  In addition to the legal description4, a deed 

                                            
1 N.D.C.C. § 47-19-08. 
2 N.D.C.C. § 11-18-05(1)(a)(3) (emphasis added). 
3 N.D.C.C. § 11-18-05(1). 
4 “Legal description” is defined as “[a] formal description of real property, including a 
description of any part subject to an easement or reservation, complete enough that a 
particular piece of land can be located and identified.  The description can be made by 
reference to a government survey, metes and bounds, or lot numbers of a recorded plat.”  
Black’s Law Dictionary 903 (7th ed. 1999). 



LETTER OPINION 2013-L-05 
July 18, 2013 
Page 2 
 
must also contain the post office and street address of the grantee named in the deed.5  
Curative affidavits are also required to contain a description of the real property in question 
in order to be recorded.6  In addition to a legal description,7 a mortgage must contain the 
post office address of the mortgagee to be recorded.8  These statutes make no explicit 
exceptions for incorporating a legal description by reference. 
 
In your letter, you set forth an example of a deed that does not contain a legal description, 
but instead refers to other instruments that are already recorded in the recorder’s office 
that contain specific legal descriptions.  I have found no North Dakota statute, court case, 
or opinion of this office that compels a county recorder to accept a deed or other 
instrument for recording under the circumstances you present.  As you note in your letter, 
there is a North Dakota case that arose in a different context dealing with whether a legal 
description contained within a deed was sufficient or proper.  In First Sec. Bank v. Enyart, 
the North Dakota Supreme Court noted that: 
 

In the context of a description in a deed, we have said that “the description is 
sufficient if the reference to the property in the deed is such that the court, by 
pursuing an inquiry based upon the words of reference, is able to identify the 
particular property to the exclusion of all other property.”  . . . A liberal rule of 
construction will be applied, and “if a surveyor with the deed before him can, 
with the aid of extrinsic evidence if necessary, locate the land and establish 
its boundaries, the description therein is sufficient.”  State v. Rosenquist, 
supra, 51 N.W.2d at 779.9 
 

The Enyart case is distinguishable in that it discusses a situation involving a deficient legal 
description which was contained in a deed, and not the situation you raise which involves 
a deed containing no legal description whatsoever (even though N.D.C.C. 
§ 11-18-05(1)(a)(3) requires a legal description to be included in an instrument in order for 
it to be recorded).10  While, as discussed below, the Enyart case and similar authorities, by 
analogy, may provide some support for permitting a recorder to record the type of deed 
you describe, there is no requirement in those cases compelling a recorder to do so.   
                                            
5 N.D.C.C. § 47-19-05. 
6 N.D.C.C. §§ 47-19-11 and 47-19-12. 
7 See N.D.C.C. §§ 35-03-01 and 35-03-05. 
8 N.D.C.C. § 35-03-04. 
9 First Sec. Bank v. Enyart, 439 N.W.2d 801, 807-08 (N.D. 1989) (emphasis added) 
(quoting State v. Rosenquist, 51 N.W.2d 767, 778 (N.D. 1952)).  The general rule with 
regard to sufficiency of a legal description of mortgaged property is that the mortgage is 
void only if the legal description is so faulty that the land cannot be located.  See Poyzer v. 
Amenia Seed and Grain Co., 381 N.W.2d 192 (N.D. 1986). 
10 Further, the Enyart case is addressing how a court or surveyor might piece evidence 
together to determine if a legal description is sufficient - not a county recorder.  A county 
recorder is primarily a filing officer and may not be in the best position to make such legal 
and factual determinations. 
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In fact, in an earlier opinion discussing the tract index and grantor-grantee indexes 
maintained by the county recorders, this office concluded that: 
 

[B]ecause the tract index -- by necessity -- and because the grantor and 
grantee indexes -- by statute -- require a legal description, every document 
affecting title to real property filed with a register of deeds must contain, for it 
to be placed in either index, a legal description of the subject property.  See 
also 1974 N.D. Op. Att’y Gen. 323, 326.  (“We would conclude that a deed 
purporting to convey real property must contain a description of the real 
property to be conveyed in order to be entitled to record.”)  This view is 
supported by N.D.C.C. § 11-18-05(1)(a)(3) that says all documents 
“affecting title” to real estate “must have a legal description considered to be 
adequate by the register of deeds before such instrument will be accepted 
for recording.”11 
 

“Only instruments contemplated by the recording act are entitled to record under such 
statute. . . .  [A] deed which, on its face, complies with all statutory requirements, is entitled 
to be recorded.”12  In the example you provide, the deed would not on its face comply with 
the statutory requirement since it lacks any legal description whatsoever. 
 
The foregoing statutes and authorities indicate that inclusion of a legal description in a 
deed or other recordable instrument is a prerequisite to recording such an instrument.  As 
noted above, there is no language in the applicable law compelling a county recorder to 
record a deed or other instrument which lacks an adequate legal description.  In the 
absence of a clear statutory or judicial mandate, determining that the county recorder must 
record an instrument which lacks the requisite legal description would not be reasonable, 
particularly since county recorders are accorded some discretion and leeway in 
determining whether to accept an instrument for recording.13  
 
Although a county recorder is not compelled to record an instrument which lacks the 
requisite legal description, the statute does not preclude a county recorder from recording 
an instrument that only makes reference to another recorded document if the recorder is 
satisfied with the adequacy of the reference.14  For example, in N.D.A.G. 74-323, it was 
noted that while the requirements for a tract index and a grantor-grantee index required a 

                                            
11 N.D.A.G. 88-18. 
12 26A C.J.S. Deeds § 161 (2011) (citations omitted); see generally N.D.C.C. ch. 47-19. 
13 See N.D.C.C. § 11-18-05(1)(a)(3) (“Each real estate instrument must have a legal 
description considered to be adequate by the recorder before such instrument will be 
accepted for recording.”) (emphasis added); N.D.C.C. § 47-19-08 (“An instrument is 
deemed to be recorded when, whether entitled to record or not, it is deposited with the 
proper officer for record, if such instrument is subsequently recorded.”). 
14 Id.  
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legal description of the property involved, this requirement might be satisfied by including a 
reference in the deed to another document which contained the description: 
 

These requirements clearly indicate that the Register of Deeds must have 
some source of determination as to the property involved or purported to be 
involved in the transfer.  If the subject deed had in fact referred to other 
documents or instruments of record whereby some basis of determination 
could be had, a different result may be reached.15 
 

Along the same lines, one authority (not discussing North Dakota law) has stated that: 
 

It is not essential that a deed in and of itself set out a complete description or 
designation of the land which it is intended to convey.  On the principle that 
that is certain which may be made certain, real estate is sufficiently 
described in a deed by reference for identification to a map, another deed, or 
patent in which such land is sufficiently described to be identifiable. . . .  
Such a reference to another instrument for description of the subject matter 
has the effect of incorporating such instrument into the description so that 
that which is described will pass.  When reference is made to a map or other 
document as describing the land, the description appearing in such map or 
document is made a part of the deed as fully and effectually as if copied 
therein, provided the deed and the document of reference together yield 
such description as would have been sufficient if set forth entirely in the 
deed.16 
 

Similarly, in the context of the validity of a deed (again not analyzing North Dakota law), it 
has been noted that: 
 

In order for a deed instrument to constitute a valid conveyance, it is not 
necessary that a description of the land be contained in the deed, if it 
contains sufficient information so that by reference to some document or 
instrument referred to in the deed, a true and accurate description can be 
ascertained.  This rule applies generally to a contemporaneous agreement; 
to other deeds or conveyances sufficiently identified; a mortgage; a sheriff’s 
deed; a patent; public records; recorded deeds; or to government records 
containing a description of the property involved.17 
 

And: 
 

                                            
15 N.D.A.G. 74-323 (emphasis added); see also N.D.A.G. 95-L-289 (statutory requirement 
that mortgage contain an adequate statement of interest in order to be recorded may be 
satisfied by incorporating by reference interest rates found in other publicly available 
sources). 
16 23 Am. Jur. 2d Deeds § 50 (2002) (citations omitted). 
17 26A C.J.S. Deeds § 55 (2011) (citations omitted). 
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By a proper reference in a deed to another instrument that contains a 
description of the property conveyed, the latter instrument may in many 
cases be considered as incorporated in the former and the two may be 
construed together for the purpose of identifying the particular property 
intended to be conveyed by the deed.  Such a rule has been affirmed in the 
case of a reference to another deed, a mortgage, a government patent, a tax 
assessment roll, or a will.  Incorporation of a deed by reference is as 
effective as if the deed referred to had been copied into the deed making the 
reference.18 

 
In determining whether the statute of frauds relating to real property descriptions in land 
contracts has been satisfied, courts have also held that written agreements are sufficient if 
they refer to any record, extrinsic or not, which contains a sufficient description of the 
property.19 
 
Thus, there is authority for a county recorder, acting in that official’s reasonable discretion, 
to record a deed that incorporates a legal description by reference. 
 
Based on the foregoing, it is my opinion that if a county recorder is presented with a deed 
or other recordable instrument that lacks a legal description but references another 
instrument already on file that adequately describes the property, the recorder may, but is 
not required to, accept the instrument for recording. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
jjf/pab 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.20 

                                            
18 26A C.J.S. Deeds § 270 (2011) (citations omitted) (emphasis added). 
19 See generally W.W. Allen, Annot., Sufficiency of Description or Designation of Land in 
Contract or Memorandum of Sale, Under Statute of Frauds, 23 A.L.R.2d 6 (1952); see 
also Rohrich v. Kaplan, 248 N.W.2d 801, 804 (N.D. 1977) (“in order [for a writing under the 
statute of frauds] to be sufficient, a memorandum need not be a complete contract in itself” 
and a description of the land can be sufficient if the writing intelligently identifies the 
subject matter involved); Goetz v. Hubbell, 266 N.W. 836 (N.D. 1936) (while parol 
evidence may not be considered to vary the terms of a writing, it may be introduced to 
supply proof in harmony with the provisions in the writing which show payment and a 
description of the real estate). 
20 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


