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June 14, 2013 
 
 

Dr. Terry L. Dwelle 
State Health Officer 
Department of Health 
600 E Boulevard Ave Dept 301 
Bismarck, ND  58505-0200 
 
Dear Dr. Dwelle: 
 
Thank you for your letter asking three questions concerning the exception from the 
moratorium on expansion of basic care bed capacity found at N.D.C.C. 
§ 23-09.3-01.1(1)(c).  This exception allows an entity to add basic care beds beyond the 
state’s licensed bed capacity if it can demonstrate that basic care services are not readily 
available within a designated area of the state or that existing basic care beds within a 50 
mile radius have been occupied at 90 percent or more for the previous 12 months.1  You 
first ask whether an entity must meet both the requirement to demonstrate that basic care 
services are not readily available within the designated area of the state as well as the 
requirement that existing basic care beds within a 50 mile radius must have been occupied 
at 90 percent or more for the previous 12 months in order to be exempt from the 
moratorium.  You further ask whether the Health Council’s2 standard of 15 beds or fewer 
per 1,000 people aged 65 and above is a legally correct standard to apply to determine 
whether basic care services are not readily available within the designated area of the 
state.  Your last question is whether it is appropriate to interpret the designated area of the 
state to be the geographic area of the regional human service center in which the entity is 
located. 
 
For the reasons stated below, it is my opinion that an entity must demonstrate either that 
basic care services are not readily available within a designated area of the state or that 
existing basic care beds within a 50 mile radius have been occupied at 90 percent or more 
for the previous 12 months.  The entity is not required to meet both of those standards.  It 
is my further opinion that the Health Council’s standard of 15 beds or fewer per 1,000 
people aged 65 and above is a reasonable interpretation of the statute to determine 
                                            
1 See N.D.C.C. § 23-09.3-01.1. 
2 The Health Council is an eleven member council established pursuant to N.D.C.C. 
§ 23-01-02. One of the numerous duties of the Health Council is providing for the 
establishment of basic standards for medical institutions which render medical and nursing 
care.  N.D.C.C. § 23-01-03. 
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whether basic care services are not readily available.  And further, it is my opinion that the 
designated area of the state may be interpreted as the geographic area of each regional 
service center in which the entity is located. 
 

ANALYSIS 
 
I. 
 

The moratorium on expansion of basic care bed capacity provides: 
 

1.  Basic care beds may not be added to the state's licensed bed 
capacity during the period between August 1, 2011, and July 31, 
2013, except when: 
 
. . . 
 
c.  An entity demonstrates to the state department of health and 

the department of human services that basic care services 
are not readily available within a designated area of the state 
or that existing basic care beds within a fifty-mile 
[80.47-kilometer] radius have been occupied at ninety 
percent or more for the previous twelve months. In 
determining whether basic care services will be readily 
available if an additional license is issued, preference may 
be given to an entity that agrees to any participation program 
established by the department of human services for 
individuals eligible for services under the medical assistance 
program under title XIX of the Social Security Act [42 U.S.C. 
1396 et seq.]; or 

 
. . . . 3 

 
There are two criteria specified for the exception to apply: the entity must demonstrate that 
basic care services are not readily available within a designated area of the state, and the 
entity must demonstrate that existing basic care beds within a 50 mile radius have been 
occupied at 90 percent or more for the previous 12 months.   
 
These criteria are separated by the word “or.”  Words used in a statute are to be 
understood in their ordinary sense unless a contrary intention plainly appears.4  “In its 

                                            
3 N.D.C.C. § 23-09.3-01.1(1) (emphasis supplied).  N.D.C.C. § 23-09.3-01.1 was amended by 
H.B. 1035 to extend the moratorium to July 1, 2015.  H.B. 1035, 2013 N.D. Leg. 
4 N.D.C.C. § 1-02-02. 
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ordinary sense, the term ‘or’ is a conjunction indicating an alternative between different 
things or actions.”5  However, “[u]nlike the term ‘or,’ which is disjunctive in nature and 
ordinarily indicates an alternative between different things or actions, the term ‘and’ is 
conjunctive in nature and ordinarily means in addition to.”6  The literal meaning of these 
terms should be followed unless it renders the statute inoperable or the meaning becomes 
questionable.7 
 
Applying the literal meaning of the word “or” to N.D.C.C. § 23-09.3-01.1(1)(c) does not 
render the statute inoperable or its meaning questionable.  This then indicates that the two 
provisions are disjunctive in nature and are an alternative between different things or 
actions.  Therefore, it is my opinion that an entity seeking licensure under the exception 
from the moratorium on expansion of basic care bed capacity under N.D.C.C. 
§ 23-09.3-01.1(1)(c) need only demonstrate that basic care services are not readily 
available within a designated area of the state or that existing basic care beds within a 50 
mile radius have been occupied at 90 percent or more for the previous 12 months, but the 
entity does not have to demonstrate that both conditions exist. 
 

II. 
 

You next note that the Health Council has adopted a standard of 15 beds or fewer per 
1,000 people aged 65 and above to demonstrate whether basic care services are “not 
readily available” under N.D.C.C. § 23-09.3-01.1(1)(c).  You ask whether this standard is 
consistent with the statutory requirements.  “Readily” has been defined as meaning 
promptly, willingly, or easily8 and, in this context, “available” has been defined as meaning 
accessible for use, at hand.9  
 
“A statutory provision is ambiguous if it is susceptible to differing, but rational, meanings.”10  
Rational arguments could be made that different levels of available bed capacity might 
satisfy the standard of whether basic care services are “not readily available” because this 
phrase is inherently vague.11  Because the statute would allow significant arguments over 
the meaning of this phrase, it is ambiguous.  Being ambiguous, extrinsic aids may be used 

                                            
5 State v. Silseth, 399 N.W.2d 868, 870 (N.D. 1987). 
6 Christl v. Swanson, 609 N.W.2d 70, 73 (N.D. 2000), quoting Narum v. Faxx Foods, Inc., 590 
N.W.2d 454 (N.D. 1999). 
7 Id. citing 1A Norman J. Singer, Southerland Statutory Const., § 12.14 (5th ed. 1991) (2000 
cum. sup. 26). 
8 The American Heritage Dictionary, 4th coll. ed. (2010) p.1159.   
9 Id. at 98. 
10 Zuger v. N.D. Ins. Guar. Assoc., 494 N.W.2d 135, 137 (N.D. 1992). 
11 The vagueness of “not readily available” as a standard is quite apparent when contrasted 
with the alternative objective standard that existing basic care beds within a 50 mile radius had 
been occupied at 90 percent or more for the previous twelve months.   
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to interpret the meaning of the statute.12  One of the extrinsic aids in construction of an 
ambiguous statute is the administrative construction of that statute.13 
 
“The construction of a statute by an administrative agency charged with its execution is 
entitled to weight and [courts] will defer to a reasonable interpretation of that agency 
unless it contradicts clear and unambiguous statutory language.”14  Courts normally defer 
to a reasonable interpretation of a statute by the agency enforcing it when that 
interpretation does not clearly contradict statutory language.15  Such deference, however, 
will not be provided to an agency’s interpretation if that interpretation is inconsistent with 
the statutory authority.16 
 
Granting an exception from the moratorium on expansion of basic care bed capacity found 
at N.D.C.C. § 23-09.3-01.1(1)(c) is charged to both the State Department of Health and 
the Department of Human Services.  You told a member of my staff that the Department of 
Human Services agrees with the Health Council’s interpretation that the determination of 
whether basic care services are not readily available for purposes of this exception is a 
standard of 15 beds or fewer per 1,000 people aged 65 and above. This interpretation 
does not contradict any clear or unambiguous statutory language and appears to be 
consistent with the ordinary meaning of the terms used in the statute.  
 
Therefore, it is my opinion that the Health Council’s standard of “15 beds or fewer per 
1,000 people aged 65 and above” is a reasonable interpretation of the statutory language 
and may be applied to determine whether basic care services are not readily available for 
purposes of deciding whether to grant an exception from the moratorium on expansion of 
basic care bed capacity found at N.D.C.C. § 23-09.3-01.1(1)(c).17   
 

III. 
 
Your last question is whether it is appropriate to interpret the designated area of the state 
in which basic care services are not readily available under N.D.C.C. § 23-09.3-01.1(1)(c) 
as being the geographic area of the regional human service center in which the licensed 

                                            
12 N.D.C.C. § 1-02-39, Kim-Go v. J.P. Furlong Enters., Inc., 460 N.W.2d 694, 696 (N.D. 1990). 
13 N.D.C.C. § 1-02-39. 
14 Frank v. Traynor, 600 N.W.2d 516, 520 (N.D. 1999). 
15 Haugland v. Spaeth, 476 N.W.2d 692, 693 (N.D. 1991). 
16 N. X-Ray Co., Inc. v. State, 542 N.W.2d 733, 738 (N.D. 1996). 
17 The State Department of Health has authority to adopt administrative rules necessary to 
carry out its responsibilities under N.D.C.C. ch. 23-09.3.  N.D.C.C. § 23-09.3-09.  Although the 
State Department of Health and the Department of Human Services may exercise their 
authority under N.D.C.C. § 23-09.3-01.1(1)(c) on a case-by-case basis, the two state agencies 
may wish to consider whether adopting an administrative rule would be beneficial to the 
regulated community.  See Amerada Hess Corp. v. Conrad, 410 N.W.2d 124, 133 
(N.D. 1987).   
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entity is located.  The regional human service centers must operate in the areas 
designated by the Governor’s Executive Order 1978-12 dated October 5, 1978.18  These 
same areas are also used by the State to define the jurisdiction of the various regional 
planning councils.19 
 
The Governor’s Order states, in part: 
 

NOW, THEREFORE, IT IS ORDERED that the state shall be divided into 
eight regions made up of groupings of entire counties around a recognized 
regional center city which provides major services in marketing, education, 
health, financing, recreation and cultural enjoyment for the majority of 
citizens in the counties of the region; and that all state agencies are ordered 
to adjust their agency planning and administration to conform to the 
standard regions hereby established, unless otherwise exempted upon 
application to the governor.20 

 
Therefore, for the reasons enumerated in part II of this opinion, above, and in 
consideration of the Governor’s Executive Order No. 1978-12, it is my further opinion that 
the State Department of Health and the Department of Human Services may interpret the 
phrase “designated area of the state” as used in N.D.C.C. § 23-09.3-01.1(1)(c) as being 
the geographic area of the regional service center in which the license entity is located. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
eee/vkk 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.21 

                                            
18 N.D.C.C. § 50-06-05.2. 
19 N.D.C.C. § 54-40.1-02(7).  See also N.D. Executive Order 1978-12, October 5, 1978. 
20 N.D. Exec. Order 1978-12, October 5, 1978 (emphasis supplied).  The specific counties and 
the regional center city are stated in the order. 
21 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


