
 
 
 
 
 

LETTER OPINION 
2012-L-09 

 
 

July 5, 2012 
 
 

 
Mr. Steven J. Lies 
Wahpeton City Attorney 
PO Box 275 
Wahpeton, ND  58074-0275 
 
Dear Mr. Lies: 
 
Thank you for your letter asking whether the city may lawfully permit the use of its city hall 
and broadcasting facilities by a non-profit organization to air presentations by opposing 
candidates for public office, or presentations by proponents and opponents of state or local 
ballot measures.  Based on the following, it is my opinion that it would not violate the 
state’s Corrupt Practices Act, N.D.C.C. §§ 16.1-10-01(3) and 16.1-10-02, for a city to allow 
a non-profit organization to use its city hall and broadcasting facilities to air presentations 
by opposing candidates for public office, or by proponents and opponents of state or local 
ballot measures.   
 

ANALYSIS 
 

You indicate that in the past, the city has permitted the use of its city hall and broadcast 
facilities by the American Association of University Women to present a “Get to Know the 
Candidates and Issues” program.  Candidates at these events were permitted to present 
their positions and views and such events were equally available to all candidates who 
wished to participate.  The city facilities were also made available for proponents and 
opponents of state or local ballot measures.  You indicate that a citizen has questioned 
whether it is legal for the city to allow its facilities to be used for such purposes.  State law 
provides as follows: 
 

16.1-10-01.  Corrupt practice – What constitutes.  A person is 
guilty of corrupt practice within the meaning of this chapter if the person 
willfully engages in any of the following: 

 
. . . . 
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3. Is guilty of the use of state services or property or the services 
or property of a political subdivision of the state for political 
purposes.1 

 
Section 16.1-10-02, N.D.C.C., further provides that: 
 

1. No person may use any property belonging to or leased by, or any 
service which is provided to or carried on by, either directly or by 
contract, the state or any agency, department, bureau, board, 
commission, or political subdivision thereof, for any political purpose. 

 
2. The following definitions must be used for the purposes of this 

section: 
 
 a. “Political purpose” means any activity undertaken in 

support of or in opposition to a statewide initiated or referred 
measure, a constitutional amendment or measure, a political 
subdivision ballot measure, or the election or nomination of a 
candidate to public office . . . .2 

 
The statutory definition of “property” includes buildings and equipment.3  “Services” are 
defined by the law to include “the use of employees during regular working hours for which 
such employees have not taken annual or sick leave or other compensatory leave.”4 
 
In construing the predecessors to these statutes, the North Dakota Supreme Court stated 
that “[w]e believe that it was the primary intent of the legislature that there should not be a 
misuse of public funds or a financial misuse of public property for political purposes.”5 
 
The question you raise differs from the usual inquiries about violations of this aspect of the 
Corrupt Practices Act.  Typically, there is a complaint that one side or another of a political 
race or measure utilized public property or services to promote a particular candidate or a 
particular side of a ballot measure.  In this instance, you indicate that these candidate or 
ballot measure events were intended to inform the public on the views of opposing 
candidates or of the measure’s proponents and opponents and that the use of the public 
facilities has been made equally available to all.  In the situation you present, it appears 
                                            
1 N.D.C.C. § 16.1-10-01. 
2 N.D.C.C. § 16.1-10-02(1) and (2). 
3 N.D.C.C. § 16.1-10-02(2)(b). 
4 N.D.C.C. § 16.1-10-02(2)(c).  In your letter, you state that during these candidate or ballot 
measure events, a city employee is on duty operating the public access television 
equipment.  You did not indicate whether these events took place during the regular 
working hours of the city employee operating the equipment. 
5 Saefke v. Vande Walle, 279 N.W.2d 415, 417 (N.D. 1979). 



LETTER OPINION 2012-L-09 
July 5, 2012 
Page 3 
 
that these candidate and ballot measure events are intended to educate members of the 
public in a balanced way in order that they may more intelligently cast their votes either for 
a candidate for public office or for or against a ballot measure.  No one participant has any 
unfair advantage in a situation like this.  These presentations utilizing city property do not 
fit within the typical notion of what is commonly thought of as a “corrupt” practice.6  It does 
not seem that such a balanced educational event could be reasonably characterized as a 
“misuse of public funds” or a “financial misuse of public property” as described by the 
North Dakota Supreme Court.7 
 
Even assuming the activities you describe would implicate the Corrupt Practices Act, this 
law does provide exceptions.  Section 16.1-10-02(2)(b), N.D.C.C., states that “nothing in 
this section may be construed to . . . prohibit such candidate, party, committee, or 
organization from hiring the use of any public building for any political purpose if such 
lease or hiring is otherwise permitted by law.”8  Hiring the use of a public building is 
otherwise authorized by N.D.C.C. § 48-08-06, which provides, in part, as follows: 
 

The governing body of any county, city, or township may permit the use of or 
may lease any public building or any part of a public building under its 
charge for any legal purpose, giving equal opportunity to all persons, and 
without religious or political distinctions, and may make such reasonable 
rules and restrictions on the use of such building as may seem necessary, 
and shall fix proper rentals and fees for such use.9 
 

In your letter, you state that the city has not previously charged for the use of the facilities 
or staff services for operating the cable system, although it could have, based on what it 
would have determined to be a proper rental or fee. 
 
Regardless of whether a rental or other fee were collected, it would not be a violation of 
the Corrupt Practices Act to permit the use of city hall where, as here, equal opportunity 
was available to all persons without political distinctions. 
 
Another exception to the prohibition of using political subdivision property for a political 
purpose is also stated in the statute:  “nothing in this section may be construed to prohibit 
any candidate, political party, committee, or organization from using any public building for 
such political meetings as may be required by law . . . .”10 
 
                                            
6 The term “corrupt” is variously defined as: “[m]arked by immorality and perversion . . . 
[m]arked by venality and dishonesty . . . [t]o destroy or subvert the honesty or integrity of 
. . . [t]o taint; contaminate.”  The American Heritage Dictionary 327 (2d coll. ed. 1991). 
7 See note 5 above. 
8 N.D.C.C. § 16.1-10-02(2)(b). 
9 N.D.C.C. § 48-08-06. 
10 N.D.C.C. § 16.1-10-02(2)(b) (emphasis supplied). 
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This office has previously construed this exception in N.D.A.G. 96-F-12 which concluded, 
in part, that “N.D.C.C. § 16.1-10-02 permits the use of state buildings and grounds for 
political purposes to the extent such activity is protected by the First Amendment.”11  
Although this opinion dealt with the use of state buildings and grounds for political 
purposes, I believe the reasoning is equally applicable to the use of political subdivision 
buildings and grounds for political purposes.  This opinion went on to explain that this 
“exception provides that N.D.C.C. § 16.1-10-02 may not ‘be construed to prohibit any 
candidate, political party, committee, or organization from using any public building for 
such political meetings, as may be required by law’”12 and noted “[t]his exception does not 
apply only to state statutory law, but necessarily includes state and federal constitutional 
law.”13 
 
The opinion further discussed the “forum analysis”14 courts have established in 
determining the allowable use of government property for First Amendment purposes and 
explained the forum category which appears to be most appropriate to your question: 
 

The second category of public forum, known as the “designated” public 
forum, “may be created by government designation of a place or channel of 
communication for use by the public at large for assembly and speech, for 
use by certain speakers, or for the discussion of certain subjects.”  Thus, the 
designated public forum is public property that is not a public forum by 
tradition, but that the government has opened for expressed activity.  The 
government is not required to indefinitely retain the open character of a 
designated public forum.  However, “as long as it does so it is bound by the 
same standards as apply in a traditional public forum.”15 
 

Examples of traditional public forums include city hall steps16 or a city hall plaza long used 
for speech purposes.17  An example of a designated public forum would be a city hall lawn 

                                            
11 N.D.A.G. 96-F-12. 
12 Id. 
13 Id. 
14 N.D.A.G. 96-F-12.  The use of governmental property for speech activities has been 
characterized as “one of three types of forums:  The traditional public forum; the public 
forum created by government designation, and the non-public forum.”  Id. (citing Perry 
Educ. Ass’n v. Perry Local Educators’ Ass’n, 460 U.S. 37, 45-46 (1983)). 
15 N.D.A.G. 96-F-12 (citations omitted). 
16 Logsdon v. Hains, 492 F.3d 334 (6th Cir. 2007). 
17 Housing Works, Inc. v. Kerik, 283 F.3d 471 (2nd Cir. 2002). 
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area designated by the governing authority.18  In a number of instances, however, courts 
have declined to hold that public access channels themselves are public forums.19 
 
Because the city has permitted or “designated” the American Association of University 
Women to host a candidate or measure event, the use of city hall and its related facilities 
would likely be considered a designated public forum by the courts (with the possible 
exception of the public access channel itself) and would be subject to the requirements of 
the First Amendment for so long as the city permitted the activity in city hall.  Thus, it would 
meet the other exception to the prohibition on use of public buildings for political purposes 
contained in N.D.C.C. § 16.1-10-02(2)(b) discussed above.20 
 
Based on the foregoing, it is my opinion that N.D.C.C. §§ 16.1-10-01(3) and 16.1-10-02 do 
not prohibit the use of city buildings and broadcast facilities for political purposes to the 
extent such activity is protected by the First Amendment; the designated use of city hall 
and related broadcast facilities by a non-profit organization to present candidate forums or 
ballot measure forums would not violate this aspect of the Corrupt Practices Act. 
 
Finally, you ask whether my opinion would change if candidates or measure proponents or 
opponents were unable or unwilling to be part of the scheduled event.  I do not believe it is 
material whether or not all invited sides actually choose to participate in the forums as long 
as the use of the city hall and related facilities was equally available to all candidates and 
measure proponents or opponents. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
jjf/pab 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.21 
                                            
18 Osediacz v. City of Cranston, 414 F.3d 136 (1st Cir. 2005). 
19 See Griffin v. Pub. Access Cmty. Tel., 2010 WL 3815797 (W.D. Tex., Sept. 27, 2010); 
Demarest v. Athol/Orange Cmty. Tel., Inc., 188 F.Supp.2d 82 (D. Mass. 2002); Glendora 
v. Hostetter, 916 F.Supp. 1339 (S.D.N.Y. 1996). 
20 As noted above, the government is not required to indefinitely retain the open character 
of a designated public forum, so it would be in the purview of the city to terminate the use 
of city hall and its cable facilities if it so desired. 
21 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


