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2012-L-03 

 
 

April 12, 2012 
 
 

The Honorable John M. Andrist 
State Senator 
PO Box E 
Crosby, ND  58730-0660 
 
Dear Senator Andrist: 
 
Thank you for your letter requesting my opinion whether the requirement in N.D.C.C. 
§ 40-01-09.1 for publishing the list of individual checks written and approved by a city 
includes payments made by electronic fund transfer; whether the check numbers must be 
included when the list of checks is published by a city or county; and whether individual 
charges made to a credit card held by a city, county or school board must be listed instead 
of listing the check paid to the credit card company. 
 
For the reasons indicated below, it is my opinion that the requirement contained in 
N.D.C.C. § 40-01-09.1 for publishing the list of individual checks written and approved by a 
city does not include payments made by electronic fund transfer.  It is my further opinion 
that check numbers are not required to be published by cities under N.D.C.C. 
§ 40-01-09.1, but the check or warrant number must be included under the law that 
requires counties to publish their checks.  Also, individual charges made to a credit card 
are not required to be listed under N.D.C.C. § 40-01-09.1 (regarding cities), or by other 
laws regarding counties and school districts. 
 

ANALYSIS 
 

State law provides as follows: 
 

40-01-09.1.  Publication of city government proceedings - 
Electorate to decide.  Beginning with the 1996 biennial municipal elections, 
and every four years thereafter, all cities in North Dakota, regardless of their 
form of government, must put on the ballot the question of whether the 
minutes of its governing body shall be published in its official newspaper.  If 
voters approve publication, the governing body shall, within seven days after 
each of its meetings, give its official newspaper, for publication, the complete 
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minutes, or a complete summary showing the substantive actions taken at 
the meeting. 
 

Roll call votes must be published, but may be indicated as 
“unanimous” when appropriate.  A list of the individual checks written by the 
city and approved by the governing body, showing the payee and the 
amount of each check, must be published.  However, employee salary 
checks need not be published if the governing body elects to publish an 
annual salary schedule for each employee.  When applicable, these minutes 
may be labeled as being published subject to the governing body’s review 
and revision.  The minutes shall continue to be published until disapproved 
at a succeeding quadrennial election.1 
 

In your letter you indicate your belief that the provisions of N.D.C.C. § 40-01-09.1 requiring 
publication of a list of individual checks written and approved by a city were intended to 
include payments made by electronic fund transfer.  You point out that this statute was 
created by an initiated measure approved in 1994.2 
 
“Generally, the language of an initiated measure is interpreted and understood in its 
ordinary sense.”3  The basic rules of statutory construction apply with equal force to 
legislation enacted by the people through the initiative process or by referendum.4  
Applying the general rules of statutory construction to an initiative, it should be noted that 
“[g]enerally, the law is what the Legislature says, not what is unsaid.”5  Further: 
 

It must be presumed that the Legislature intended all that it said, and that it 
said all that it intended to say.  The Legislature must be presumed to have 
meant what it has plainly expressed.  It must be presumed, also, that it made 
no mistake in expressing its purpose and intent.  Where the language of a 
statute is plain and unambiguous, the “court cannot indulge in speculation as 
to the probable or possible qualifications which might have been in the mind 
of the legislature, but the statute must be given effect according to its plain 
and obvious meaning, and cannot be extended beyond it.”6 
 

                                            
1 N.D.C.C. § 40-01-09.1 (emphasis added). 
2 See 1995 N.D. Sess. Laws ch. 637, § 1. 
3 N.D.A.G. 2011-L-10; N.D.A.G. 2004-L-59. 
4 Id. (citing 42 Am. Jur. 2d Initiative and Referendum § 49 (2d ed. 2000)). 
5 Little v. Tracy, 497 N.W.2d 700, 705 (N.D. 1993). 
6 Id. (quoting City of Dickinson v. Thress, 290 N.W. 653, 657 (N.D. 1940)); see also 
N.D.A.G. 98-L-107. 
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If the wording of a statute is clear and unambiguous, the letter of the statute is not to be 
disregarded under the pretext of pursuing its spirit.7  “Where the legislative intent is 
apparent from the face of the statute, there is no room for construction and the Court will 
follow the rule of literal interpretation in applying the words of the statute. . . .  When a 
statute is unambiguous, it is improper for the Court to attempt to construe the provisions so 
as to legislate that which the words of the statute do not themselves provide.”8  “[W]hen 
the plain meaning of a statute is apparent, it is unwise and unnecessary to delve further.”9 
 
Implicit in your question is whether the term “check” may be interpreted to include other 
forms of payment such as electronic fund transfers.  In this instance, I do not believe the 
term “check” is ambiguous so I may not resort to extrinsic aids in an attempt to interpret its 
meaning.10  Because of that, and the fact that the term is not defined in N.D.C.C. ch. 
40-01, the plain and ordinary meaning of the term should be utilized.11  Common usage of 
the word “check” includes a “written order to a bank to pay the amount specified from 
funds on deposit; draft.”12  The term has also been defined as a “draft drawn upon a bank 
and payable on demand, signed by the maker or drawer, containing an unconditional 
promise to pay a sum certain in money to the order of the payee.”13  The North Dakota 
Uniform Commercial Code definition of “check” is “a draft, other than a documentary draft, 
payable on demand and drawn on a bank or a cashier’s check, teller’s check, or demand 
draft.  An instrument may be a check even though it is described on its face by another 
term such  as ‘money order’.”14 
 
In contrast, an electronic fund transfer has been defined as: 
 

A transaction with a financial institution by means of a computer, telephone 
or electronic instrument.  An electronic funds transfer is typically initiated by 
a bank customer (the originator) who requests the bank to transfer credit to 

                                            
7 N.D.C.C. § 1-02-05. 
8 Hayden v. N.D. Workers Comp. Bureau, 447 N.W.2d 489, 496 (N.D. 1989) (citations 
omitted) (emphasis supplied). 
9 Little, 497 N.W.2d at 705.  See also N.D.A.G. 98-L-107 (“It is improper to construe a 
statute ‘so as to legislate that which the words of the statute do not themselves provide.’”) 
(quoting  Peterson v. Heitkamp, 442 N.W.2d 219, 221 (N.D. 1989)). 
10 N.D.C.C. § 1-02-39. 
11 See N.D.C.C. § 1-02-02 (words to be understood in their ordinary sense); N.D.C.C. 
§ 1-02-03 (words and phrases must be construed according to the context and the rules of 
grammar and approved usage of the language; words defined by a statute must be 
construed according to such meaning or definition). 
12 The American Heritage Dictionary 262 (2d coll. ed. 1991). 
13 Black’s Law Dictionary 237 (6th ed. 1990). 
14 N.D.C.C. § 41-03-04(6). 
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the account, usually in another bank, of another person (the beneficiary).  
Such transactions are governed by federal and state laws.15 
 

The term has also been defined in reference to the Electronic Fund Transfer Act of 1978 
(“EFTA”)16 as “any transfer of funds, other than a transaction originated by a paper 
instrument, that is initiated through an electronic terminal, telephone, or computer or 
magnetic tape and that orders or authorizes a financial institution to debit or credit an 
account.  An example would be an ATM (AUTOMATIC TELLER MACHINE) transaction.  
Also called wire transfer.”17  Similarly, a pertinent federal regulation (Regulation E) 
promulgated under the EFTA has defined an electronic fund transfer as follows: 
 

The term electronic fund transfer means any transfer of funds that is initiated 
through an electronic terminal, telephone, computer, or magnetic tape for 
the purpose of ordering, instructing, or authorizing a financial institution to 
debit or credit a consumer’s account.18 
 
. . . . 
 
The term electronic fund transfer does not include:  (1) Checks.  Any transfer 
of funds originated by check, draft, or similar paper instrument; or any 

                                            
15 Black’s Law Dictionary 520 (6th ed. 1990). 
16 15 U.S.C. § 1693 et seq.  As explained by the court in Fischer & Mandell LLP v. 
Citibank, N.A., 2009 WL 1767621 (S.D.N.Y.): 
 

The EFTA “provide[s] a basic framework establishing the rights, 
liabilities, and responsibilities of participants in electronic fund transfer 
systems.”  15 U.S.C. § 1693(b).  In enacting the EFTA, Congress delegated 
to the Board of Governors of the Federal Reserve System (the “Board”) the 
authority and responsibility to “prescribe regulations to carry out the 
purposes” of the Act.  15 U.S.C. § 1693b(a).  In particular, the Board has 
promulgated certain administrative regulations codified at 12 C.F.R. § 205 
(“Regulation E”). 

 
17 Dictionary of Fin. and Inv. Terms 211 (7th ed. 2006) (emphasis added).  The EFTA by 
its terms describes an electronic fund transfer as “any transfer of funds, other than a 
transaction originated by check, draft, or similar paper instrument, which is initiated 
through an electronic terminal, telephonic instrument, or computer or magnetic tape . . . .”  
15 U.S.C. § 1693a(6) (emphasis added). 
18 12 C.F.R. § 205.3(b). 
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payment made by check, draft, or similar paper instrument at an electronic 
terminal.19 
 

In support of your position, you indicate that the term “check” was meant to be applied 
broadly and to incorporate any new technologies that might later appear.  However, 
Congress passed the Electronic Fund Transfer Act in 1978,20 well before the year 
N.D.C.C. § 40-01-09.1 was enacted by the people through an initiated measure in 1994.  
In addition, the above-quoted definitions of “check” and “electronic fund transfer” from the 
1990 edition of Black’s Law Dictionary appeared some four years prior to the enactment of 
the publication statute in question.  Even though electronic fund transfers may have been 
relatively new in 1994, they were common enough to appear in dictionaries at the time and 
to be regulated by federal law. 
 
Moreover, it is apparent that the terms “electronic fund transfer” and “check” mean 
something different and that an electronic fund transfer is not a paper transfer of funds like 
a check.  A check is a written paper order and is excluded from the common meanings of 
electronic fund transfers.  In addition, there are other places in state law that set out or 
describe the terms “check” and “electronic funds transfer” separately, also indicating that 
they are independent types of transfers or transactions.21 
 
Consequently, it is my opinion that a city is not required under N.D.C.C. § 40-01-09.1 to 
publish a list of electronic fund transfers since electronic fund transfers are separate from, 
and not included within, the term “check,” as set out in that statute.  Nothing would prohibit 
a city from choosing to publish electronic fund transfer information.  And, of course, this 
information is an open record under N.D.C.C. § 44-04-18, except that financial account 
numbers and certain other information may be exempt or confidential under other laws.22   
 
This opinion does not apply to the publication requirement contained in N.D.C.C. 
§ 15.1-09-31 concerning school board publication requirements since that statute uses the 
broader term “obligations” which could reasonably include electronic fund transfers instead 
of the more specific limiting term “checks” as used in N.D.C.C. § 40-01-09.1.  Nor does 
this opinion apply to N.D.C.C. § 11-11-37 regarding county publication requirements.  
Although this office has previously determined that N.D.C.C. § 11-11-37 requires that 

                                            
19 12 C.F.R. § 205.3(c) (emphasis added). 
20 See Curde v. Tri-City Bank, 1990 WL 151211 (Tenn. Ct. App.). 
21 See N.D.C.C. § 6-08-16 (NSF check statute); N.D.C.C. §§ 6-08-16.1 and 6-08-16.2 (no 
account check statutes); N.D.C.C. § 12.1-06.1-01(3)(g) (RICO statute); and N.D.C.C. 
§ 13-08-01 (deferred presentment service provider statute). 
22 See, for example, N.D.C.C. § 44-04-18.9 (financial accounts) and N.D.C.C. 
§ 44-04-18.1 (personal information). 
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payment vouchers must be separately listed and published, that law also does not 
specifically use the limiting term “checks.”23 
 
You also ask whether check numbers must be included when checks are listed in the 
minutes for cities, counties, and school boards.  It is my opinion that, under a plain reading 
of N.D.C.C. § 40-01-09.1, the check number is not required to be included in the list of 
checks published by cities.  Only the payee and the amount of the check are required to 
be published under that statute.24 
 
Counties are required to publish “a full and complete report of [their] official proceedings.”25  
The record of a board of county commissioners’ proceedings is required to include all 
“orders and vouchers for . . . payment of moneys . . . [and the] same shall be dated and 
numbered with the number of the warrant.”26  Thus, it is my opinion that a county’s 
published report of expenditures must include the number of the warrant used in payment. 
 
The electors of a school district may require publication of the school board’s 
proceeding.27  If so, the publication must include “an itemized list of obligations approved 
for payment.”28  In your letter, you indicate that an itemized list of obligations approved for 
payment should include, at a minimum, the check number, name of payee and the 
amount.  I concur that, to the extent the electors require a school district to publish an 
itemized list of checks, it is good practice, although not a legal requirement, to include the 
check number, name of payee, and amount of such check in order to more easily identify 
any individual payment made by the school board.   
 
Finally, you ask whether a lump sum payment to a credit card company representing a 
number of individual charges requires listing and publication of the individual charges.  
Assuming the lump sum credit card bill is paid by check, and reading the statute literally as 
I must do here, all that N.D.C.C. § 40-01-09.1 requires is that the “list of the individual 
checks written by the city and approved by the governing body, showing the payee and 
the amount of each check, must be published.”  Similarly, N.D.C.C. §§ 11-11-37 and 
11-11-35 (governing counties) and N.D.C.C. § 15.1-09-31 (governing school districts) only 

                                            
23 See N.D.A.G. Letter to Hagerty (Dec. 24, 1985). 
24 Nothing in this statute prohibits a city from publishing additional information such as the 
check number. 
25 N.D.C.C. § 11-11-37. 
26 N.D.C.C. § 11-11-35. 
27 N.D.C.C. § 15.1-09-31. 
28 Id.   



LETTER OPINION 2012-L-03 
April 12, 2012 
Page 7 
 

require the specific payment to be published and do not require a breakdown of any 
individual components that constitute the complete payment.29 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
jjf/vkk 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.30 

                                            
29 However, nothing would prohibit a city, county or a school district from choosing to 
publish in greater detail. 
30 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


