
LETTER OPINION 

2010-L-10 

 

 

May 25, 2010 
 

 
Ms. Rozanna C. Larson 
Ward County State’s Attorney 
PO Box 5005 
Minot, ND  58702-5005 
 
Dear Ms. Larson: 
 
Thank you for your letter asking whether a non-incumbent candidate for sheriff may 
appear in election campaign photographs wearing his deputy sheriff’s uniform, provided no 
image of the state seal is discernible in the photos.  For the reasons indicated below, it is 
my opinion that it is not unlawful for a non-incumbent candidate for sheriff to appear in 
election campaign photographs wearing his deputy sheriff’s uniform, provided any image 
of the state seal is not discernible in the photographs. 
 

ANALYSIS 
 

In your letter, you indicate there are several candidates for the office of the sheriff in the 
upcoming election.  You state that one of the candidates is a current deputy in the sheriff’s 
department and he has been photographed wearing his deputy sheriff’s uniform for 
election campaign materials.  You further indicate the photograph of the deputy’s badge 
containing the state seal has been altered to make the image of the state seal 
indiscernible. 
 
In your letter, you quote N.D.A.G. 2010-L-06 as follows: 
 

[I]t would be unlawful for a public employee while on duty or in uniform or 
otherwise acting in an official capacity to attend to nominating petitions 
displayed in a public building or to invite members of the public or other 
employees to review or sign such petitions.1 
 

Id. at 4.  You indicate a complaint has been made based on this passage. 
 

                                            
1 N.D.A.G. 2010-L-06 at 4. 
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The point of that discussion in my prior opinion was to draw attention to N.D.C.C. 
§§ 44-08-19 and 39-01-04, which make it unlawful for a public employee who is in uniform 
or otherwise acting in an official capacity to engage in political activities.2  Political 
activities, for the purpose of N.D.C.C. § 44-08-19, are defined in N.D.C.C. § 39-01-043 to 
refer to any form of campaigning or electioneering such as attending political meetings, 
distributing campaign materials, or soliciting campaign funds and other forms of political 
work usually and ordinarily engaged in by state officers and employees during primary and 
general election campaigns.4  However, in this instance you indicate the candidate for 
sheriff is not actually campaigning or electioneering while in uniform or on duty. 
 
In your letter, you also refer to a North Dakota Supreme Court decision discussed in 
N.D.A.G. 2010-L-06 concerning a campaign ad for a sitting Supreme Court justice who 
was a candidate for that office.5  In that case, the Supreme Court noted:  
 

It was not untruthful or deceptive. . . .  It is a common practice for a judge to 
wear a robe in campaign photographs.  It is like a sheriff who wears a 
uniform and badge while campaigning for reelection.  It is not wrong for a 
candidate to thus inform the voters that he already occupies the office to 
which he seeks reelection.6   
 

Those statements were made in the context of determining that voters were not misled or 
unduly influenced by the fact that the previously appointed candidate for Supreme Court 
justice was photographed wearing his judicial robe and seated at the bench in the 
Supreme Court courtroom.7   
 
In view of this issue, you question whether it is unlawful for a non-incumbent candidate for 
sheriff to be photographed wearing his official deputy sheriff’s uniform for use in his 
campaign materials.  In my opinion, it is immaterial whether a candidate is a current 

                                            
2 Id.; see also N.D.C.C. § 34-11.1-02.  This part of the opinion was not discussing the 
state’s Corrupt Practices Act, N.D.C.C. ch. 16.1-10. 
3 N.D.C.C. § 44-08-19(2). 
4 N.D.C.C. § 39-01-04. 
5 Saefke v. Vande Walle, 279 N.W.2d 415, 417 (N.D. 1979). 
6 Id.  As you note, the court offered the example of a sheriff who wears a uniform and is on 
duty while campaigning for reelection.  However, the court did not discuss the applicability 
of N.D.C.C. §§ 44-08-19 or 39-01-04 to such activities, but was only addressing 
campaigning through advertisements. 
7 Id.  The court also determined that use of the courtroom for taking the photograph was a 
“miniscule” activity which did not constitute a misuse of public funds or property and was 
not a violation of the Corrupt Practices Act.   
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officeholder or, in this case, a non-incumbent deputy sheriff.8  Given the court’s analysis 
and conclusion in Saefke, it seems very unlikely it would view campaign photographs 
showing a candidate for sheriff wearing a law enforcement uniform, without more, as a 
misuse of public funds or property within the meaning of the Corrupt Practices Act.  The 
analysis of whether such activity violates the Corrupt Practices Act would very likely be the 
same, whether it concerned the wearing of judicial robes or a deputy sheriff’s uniform in 
campaign photographs. 
 
The more pertinent inquiry here is whether the candidate for sheriff is, in fact, engaging in 
campaigning or electioneering while wearing a law enforcement uniform, not whether the 
candidate is an incumbent.  The definition of political activities in N.D.C.C. § 39-01-04 
generally refers to active campaigning and situations in which a candidate in uniform might 
appear to the public to be campaigning during working hours even if the candidate was 
actually on leave.  And as indicated above, the candidate in this instance is not actively 
campaigning while in uniform or on duty.  Thus, under these circumstances, there would 
be no violation of N.D.C.C. §§ 44-08-19 and 39-01-04 for a candidate to use a photograph 
of himself or herself in uniform in campaign materials. 
 
Finally, you raise the issue of use of the state seal in campaign photographs and cite to 
N.D.A.G. 93-L-182.  In that opinion, it was determined that use of the state’s great seal in 
the letterhead of campaign-related correspondence would constitute a violation of the 
state’s Corrupt Practices Act.  Id.  Moreover, N.D.C.C. § 54-02-01 makes it a criminal 
offense for any person to: 
 

Place or cause to be placed the great seal, or any reproduction of the great 
seal, on any political badge, button, insignia, pamphlet, folder, display card, 
sign, poster, billboard, or on any other public advertisement, or to otherwise 
use the great seal for any political purpose, as defined in section 
16.1-10-02.9   

 
Although you indicate the state seal would normally appear on the deputy sheriff’s badge, 
in this instance the image of the great seal was made  indiscernible.  Consequently, there 
would be no misuse of the great seal. 
 
For the reasons indicated above, it is my opinion that the fact that a non-incumbent 
candidate for sheriff appears in election campaign photographs wearing his deputy 

                                            
8 C.f. CA FPPC Adv. I-90-221 (Cal. Fair. Political Practices Comm.), 1990 WL 692798 
(Lieutenant in Sheriff’s office may wear uniform in campaign brochure while running for 
sheriff). 
9 N.D.C.C. § 54-02-01(2). 
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sheriff’s uniform is not unlawful, provided any image of the state seal is not discernible in 
the photographs. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
jjf/vkk 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.10 
 
 
 
 
 
 

                                            
10 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


