
 

 

 
 

LETTER OPINION 

2008-L-12 

 
 

July 15, 2008 
 
 

Mr. Richard J. Riha 
Burleigh County State’s Attorney  
514 E Thayer Ave 
Bismarck, ND  58501-4413 
 
Dear Mr. Riha: 
 
Thank you for your letter asking about the property tax exemption provided under 
N.D.C.C. § 57-02-08(20)(b) for certain disabled veterans.  You question the Tax 
Commissioner’s interpretation of this provision that the property tax exemption should be 
available to disabled veterans based on the greater of the combined evaluation 
percentage or the percentage at which the disabled veteran is compensated by the U.S. 
Department of Veterans Affairs.  For the reasons indicated below, it is my opinion that a 
court would likely determine that the Tax Commissioner’s construction of N.D.C.C. 
§ 57-02-08(20)(b) is reasonable and entitled to deference and that a disabled veteran may 
claim a property tax exemption under this statute based on the greater of the combined 
evaluation percentage or the percentage at which the disabled veteran is being 
compensated. 
 

ANALYSIS 
 

State law provides for certain property tax exemptions.1  The pertinent statute provides, in 
part: 
 

All property described in this section to the extent herein limited 
shall be exempt from taxation: 

. . . . 
 
20.  Fixtures, buildings, and improvements up to the amount of 

valuation specified, when owned and occupied as a 

                                            
1 See N.D.C.C. § 57-02-08. 
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homestead, as hereinafter defined, by any of the following 
persons: 

. . . . 
 

b.  A disabled veteran of the United States armed forces 
who was discharged under honorable conditions or 
who has been retired from the armed forces of the 
United States with an armed forces service-connected 
disability of fifty percent or greater, or the unremarried 
surviving spouse if the veteran is deceased for a 
percentage, equal to the percentage of the disabled 
veteran’s certified rated service-connected disability, 
applied against the first one hundred twenty thousand 
dollars of true and full valuation of the fixtures, 
buildings, and improvements.2 

 
Thus, under the statute, retired or honorably discharged disabled veterans with 
service-connected disabilities of fifty percent or greater are entitled to a property tax 
exemption on up to $120,000 of the true and full valuation of fixtures, buildings, and 
improvements “equal to the percentage of the disabled veteran’s certified rated 
service-connected disability.”3  As you indicate in your letter, the U.S. Department of 
Veterans Affairs (VA) apparently does not use the term “certified rated service-connected 
disability” that appears in the statute.4  The VA instead may issue a single disability 
percentage or a combined evaluation percentage which may be increased by certain 
factors to result in a higher calculation of disability.5  You further indicate that certain 
veterans applying for the benefit in your county have been seeking to have their benefit 
based on the actual percentage they are being paid for disability payments rather than just 
the service-connected disability. 
 
In a recent property tax newsletter issued by the Office of State Tax Commissioner, the 
following was noted: 
 

                                            
2 N.D.C.C. § 57-02-08(20)(b). 
3 Id. 
4 See Clarifications Regarding the Veteran’s Exemption, Property Tax Newsletter (Office of 
State Tax Comm’r), Feb. 2008. 
5 See Administration of Disabled Veterans’ Property Tax Exemptions, Property Tax 
Newsletter (Office of State Tax Comm’r), Aug. 2007, and E-mail from Daniel L. Rouse, 
Legal Counsel, N.D. Tax Dep’t, to Matthew A. Sagsveen, Assistant Att’y General (May 8, 
2008, 11:42 a.m.). 
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There may be situations where the V.A. statement indicates that the 
veteran is compensated at a different percentage than the combined 
evaluation percentage.  The U.S. Department of Veterans Affairs does not 
use the term “certified rated service-connected disability.”  If this occurs, 
the Tax Department recommends assessment officials use either: 

 
1.  the combined evaluation percentage, or 
2.  the percentage at which the veteran is being compensated, 

whichever is greater, as the basis for determining the 
percentage of exemption.6 

 
Tax Department representatives were informed by VA officials that there are instances 
where disabled veterans have been awarded service-connected disability in the 50 to 
90 percent range but due to some aggravating condition are considered by the VA as 
unemployable, thus paid a rate of 100 percent disability and regarded by the VA as 100 
percent disabled.7  “Based on this information, [the Tax Department] concluded the level 
of compensation (the rating tied to that compensation) was a defensible basis upon 
which to measure any property tax exemption to be enjoyed by the disabled veteran.”8 
 
Thus, language in N.D.C.C. § 57-02-08(20)(b) is ambiguous, in that the percentage of 
the disabled certified rated service-connected disability could either be just the bare 
disability rating or the percentage at which the disabled veteran is actually being 
compensated and regarded by the VA as disabled.  The North Dakota Supreme Court 
has noted that “[w]hen an act of the legislature is ambiguous, we give weight to the 
practical and contemporaneous construction of the statute by the attorney general and 
the officers charged with administering the statute.”9  “In 1990, this office concluded that 
the Tax Commissioner’s Office has statutory authority to issue guidelines related to the 
ad valorem taxation of property, including guidelines specifically directed to [certain] 
exemptions . . . .  The North Dakota Supreme Court gives weight to property tax 
guidelines issued by the Tax Commissioner’s Office that give practical construction to 
an ambiguous statute.”10 
 

                                            
6 Clarifications Regarding the Veteran’s Exemption, Property Tax Newsletter (Office of 
State Tax Comm’r), Feb. 2008. 
7 E-mail from Daniel L. Rouse, Legal Counsel, N.D. Tax Dep’t, to Matthew A. Sagsveen, 
Assistant Att’y General (May 8, 2008, 11:42 a.m.). 
8 Id. 
9 United Hosp. v. D’Annunzio, 514 N.W.2d 681, 684 (N.D. 1994). 
10 N.D.A.G. 2004-L-15 (citing N.D.A.G. Letter to Quast (Mar. 14, 1990) and Ladish Malting 
Co. v. Stutsman County, 351 N.W.2d 712, 720 (N.D. 1984)). 
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The interpretation of the Tax Commissioner’s Office regarding the disabled veterans 
exemption contained in the February 2008 property tax newsletter is, in effect, a 
guideline for local assessing officials to utilize in attempting to apply an ambiguous 
statute.  The Office of State Tax Commissioner’s practical and contemporaneous 
construction of N.D.C.C. § 57-02-08 is within the range of reasonable interpretation and 
entitled to weight and deference.11  Consequently, it is my opinion that a court would 
likely determine that the Tax Commissioner’s construction of N.D.C.C. § 57-02-08(20)(b) is 
reasonable and entitled to deference and that a disabled veteran may claim a property tax 
exemption under this statute based on the greater of the combined evaluation percentage 
or the percentage at which the disabled veteran is being compensated in determining the 
percentage of exemption available. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
jjf/vkk 
 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.12 

                                            
11 The most recent legislative history for N.D.C.C. § 57-02-08(20)(b) is not particularly 
helpful in construing this ambiguous statute. 
12 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


