
 
 

 

 

LETTER OPINION 

2008-L-07 

 
 

May 20, 2008 
 

 
Mr. John T. Shockley 
Harwood City Attorney 
PO Box 458 
West Fargo, ND  58078-0458 
 
Dear Mr. Shockley: 
 
Thank you for your letter inquiring whether members of a city council, who are affiliated 
with a nonprofit corporation that is proposing to donate a community center to the city 
on the condition that the city assumes the mortgage on the building, have a conflict of 
interest under N.D.C.C. § 44-04-22.  For the reasons explained below, it is my opinion 
that, under the facts of this case, N.D.C.C. § 44-04-22 is inapplicable and the members 
of the city council have a duty to vote on the question. 
 

ANALYSIS 
 

According to the information you provided to this office, the city of Harwood (“City”) is 
considering entering into an agreement with the Harwood Community Center committee 
(“HCC”).1  The HCC is a nonprofit corporation that owns the Harwood Community 
Center.  Its main functions are to manage the community center and promote 
community events.  Currently, the City leases office space in the community center, 
where it conducts activities normally associated with a city hall.  The majority of the rest 
of the community center is used for community activities.2  The HCC has offered to 
donate the community center to the City on the condition that the City assumes the 
mortgage on the building.3  If the City were to accept the transfer, the HCC would 

                                            
1 In your letter you refer to the “Harwood Community Center Committee” as the name of 
the nonprofit corporation.  However, the Articles of Incorporation on file with the 
Secretary of State list the name of the corporation as simply “Harwood Community 
Center.” 
2 A private business also leases office space in the community center. 
3 In your letter you state that, under the HCC’s proposal, the City will negotiate with the 
HCC for the potential ownership of personal property in the community center.  For the 
purposes of this opinion, I will assume that the transfer of any personal property to the 
City will be a donation and that no competitive bidding requirements apply to the 
transaction.  See N.D.C.C. § 40-05-01(52) (the governing body of a municipality has the 
power “[t]o provide that supplies needed for the use of the municipality shall be 
furnished by contract let to the lowest responsible bidder”). 
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continue to exist as a nonprofit corporation but would no longer be responsible for 
managing the community center.  After the transfer, the HCC would still be able to use 
space in the community center, but, like any other group, would have to get the City’s 
permission.   
 
The City has a council form of government.4  The city council consists of four council 
members.  The mayor also sits on the council but only votes in the event of a tie.5  
Three of the council members are affiliated with the HCC in some way.  One council 
member is a director, another is an officer as well as a director, and a third council 
member’s wife is an officer.  The HCC does not compensate its directors and officers, 
and you state in your letter that you have been told that the council members affiliated 
with the HCC “will not personally receive any compensation, whether direct or indirect” 
from the transfer of the building.  However, the mayor is concerned that these council 
members might have a conflict of interest in determining whether the City should accept 
the HCC’s offer to donate the community center.   
 
Section 44-04-22, N.D.C.C., provides: 
 

A person acting in a legislative or quasi-legislative or judicial or 
quasi-judicial capacity for a political subdivision of the state who has a 
direct and substantial personal or pecuniary interest in a matter before that 
board, council, commission, or other body, must disclose the fact to the 
body of which that person is a member, and may not participate in or vote 
on that particular matter without the consent of a majority of the rest of the 
body. 

 
As I explained in an earlier opinion, “whether a conflict of interest arises under this 
statute is usually to be determined by the official involved with the assistance of the 
attorney for the political subdivision, or if not resolved, then by the governing body of the 
political subdivision.”6  Where, as here, there is a lack of determination on the question, 
I may offer an opinion as to whether a conflict exists within the meaning of the statute.7  
My opinion is based on the facts you presented to this office, which I assume are 
accurate and unaffected by additional information.   
 
Section 44-04-22, N.D.C.C., “does not apply to all interests a city governing board 
member may have in a ‘matter’ before a board.”8  It “only applies to personal or 

                                            
4 See N.D.C.C. ch. 40-08. 
5 See N.D.C.C. § 40-08-18. 
6 N.D.A.G. 2007-L-12.   
7 Id. 
8 N.D.A.G. 2002-L-54. 
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pecuniary interests that are direct and substantial.”9  The terms used in N.D.C.C. 
§ 44-04-22 have been defined as follows: 
 

Direct means “operating by an immediate connection or relation, instead 
of operating through a medium.”  Black’s Law Dictionary 459 (6th ed. 
1990).  “A direct interest, such as would render the interested party 
incompetent to testify in regard to the matter, is an interest which is 
certain, and not contingent or doubtful.”  Id. at 460.  Substantial means 
“[o]f real worth and importance; of considerable value; . . . something 
worthwhile as distinguished from something without value or merely 
nominal.”  Id. at 1428, citing Seglem v. Skelly Oil Co., 65 P.2d 553, 554 
(Kan. 1937); see also Miller v. Commissioner of Internal Revenue, 84 F.2d 
415, 418 (6th Cir. 1936) (“In the commonly accepted legal sense, a 
substantial interest is something more than a merely nominal interest 
. . . .”); Yetman v. Naumann, 492 P.2d 1252, 1255 (Ariz. Ct. Ap. 1972) 
(“substantial interest” defined in statute as any interest other than a 
“remote interest”).  Personal means “[a]ppertaining to the person; 
belonging to an individual; limited to the person.”  Black’s Law Dictionary 
at 1143.  A pecuniary interest is “[a] direct interest related to money in an 
action or case.”  Id. at 1131.10 
 

In this case, it cannot reasonably be said that the city council members have a personal 
or pecuniary interest that is direct and substantial.11 
 
First, there is no indication that the council members’ involvement is subject to personal 
financial motivation.  A nonprofit corporation’s members do not have a personal stake in 
its gains or losses because a nonprofit corporation cannot directly or indirectly make 
payments to its members, unless the members are “nonprofit organizations or 
subdivisions, units, or agencies of the United States, a state, or a local government.”12  
So, even assuming that the HCC will financially benefit if the City assumes the 
mortgage on the community center,13 the HCC may not pass this benefit onto its 
members.  Thus, the HCC’s directors and officers, who are presumably members of the 
nonprofit corporation, do not have a personal financial interest in the transaction based 
on their status as members.14  And, because the HCC does not compensate its 
directors and officers for their services, there is no concern that their compensation is 

                                            
9 N.D.A.G. 2007-L-12. 
10 N.D.A.G. 2002-L-54 (quoting N.D.A.G. 95-F-06). 
11 N.D.A.G. 2007-L-12. 
12 N.D.C.C. § 10-33-04. 
13 Old Colony Trust Co. v. Comm’r, 279 U.S. 716, 729 (1929) (third party’s payment of a 
person’s legal obligation is taxable income to that person). 
14 Cf. State v. Robinson, 2 N.W.2d 183, 189 (N.D. 1942) (“The interest of a stockholder 
in a [business] corporation is a personal interest.”). 
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dependent on the council’s decision.15  Therefore, based on the facts presented, it 
cannot reasonably be said that the council members have a direct and substantial 
pecuniary interest in the transaction, due either to their own or a spouse’s affiliation with 
the HCC.16  Other states’ Attorneys General have reached similar conclusions.17   
 
The question then remains as to whether the council members otherwise have a 
personal interest in the transaction that is both direct and substantial.  Although it is 
unclear why exactly the HCC has decided to transfer the building, there is no indication 
that, as a result of the transfer, its directors and officers will gain or lose anything of 
personal significance.  Although they are presumably concerned about the welfare of 
the HCC, this does not, without more, rise to the level of a direct and substantial 
personal interest.18  Therefore, based on the facts presented, it cannot reasonably be 
said that the council members have a direct and substantial personal interest in the 
transaction, due either to their own or a spouse’s affiliation with the HCC.19 
 

                                            
15 See N.D.A.G. 95-F-06 (employee was not prohibited from voting as a member of a 
city governing body on an issue affecting the employer based, in part, on the fact that 
the member’s compensation or job security was not dependent on the city governing 
body’s decision); cf. Tenn. Op. Atty. Gen. no. 03-120, 2003 WL 22321832 (indicating 
that county commissioners who served on board of directors of nonprofit corporation 
would have pecuniary interest in sale of county assets to corporation if monthly fee paid 
to directors increased as a result of the transaction). 
16 Similarly, it cannot be reasonably said, under these facts and circumstances, that the 
council members would be in violation of N.D.C.C. § 12.1-13-03 which prohibits a public 
servant with contracting authority to voluntarily become interested individually in a sale 
or contract, whether directly or indirectly. 
17 See Tenn. Op. Atty. Gen. no. 98-112, 1998 WL 423974 (county commissioners did 
not have financial interest in contract between the county and volunteer fire department 
when three of the commissioners were volunteer fire fighters and one also served as 
treasurer because none of them received any pay or fringe benefits for the services they 
provided to the volunteer fire department); Tex. Op. Atty. Gen. no. JM-1065, 1989 WL 
430714 (city council member who served on board of directors of nonprofit corporation 
did not have substantial financial interest in contract between the city and corporation 
where he did not receive compensation from corporation but was only reimbursed for 
expenses and given token gifts); Ariz. Op. Atty. Gen. no. I85-052, 1985 WL 70268 
(member of state parks board who served on governing bodies of park-related groups 
did not have substantial financial interest in the groups’ affairs because participation 
with groups was “on an entirely voluntary basis”); Ky. Op. Atty. Gen. no. 78-337, 1978 
WL 26381 (member of board of city trustees who was on board of directors of volunteer 
fire department had no financial interest in lease agreement between city and volunteer 
fire department). 
18 See N.D.A.G. 2007-L-12 (a county commissioner’s sympathy or concern for his 
relatives who lived near proposed paving project did not amount to a direct and 
substantial personal interest in the matter). 
19 Likewise, it cannot be reasonably said that the council members would be in violation 
of N.D.C.C. § 40-13-05.1 which makes it an infraction to fail to disclose any direct or 
indirect personal interest in any contract requiring the expenditure of public funds. 
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In conclusion, I believe that the council members do not have a conflict of interest under 
N.D.C.C. § 44-04-22.  Therefore, under the facts and circumstances present here, the 
council members will have a duty to vote on whether the City will accept the donation of 
the community center.20  Because I have determined that N.D.C.C. § 44-04-22 does not 
apply under the circumstances and facts of this particular case, it is unnecessary to 
address your questions regarding the voting procedure that members of a city 
governing body should follow when one or more of them have a conflict of interest 
under that statute. 
 
      Sincerely, 
 
 
 
 
      Wayne Stenehjem 
      Attorney General 
 
 
mio 
 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.21 
 

                                            
20 N.D.A.G. 2007-L-12; see Northwestern Bell Telephone Co. v. Board of 
Commissioners, 211 N.W.2d 399, 404 (N.D. 1973) (member of governmental body who 
is present has a duty to vote unless excused by law). 
21 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


