
 

 

LETTER OPINION 

2008-L-01 

 
 

February 13, 2008 
 
 

Mr. Ladd R. Erickson 
McLean County State’s Attorney 
PO Box 1108 
Washburn, ND  58577-1108 
 
Dear Mr. Erickson: 
 
Thank you for your September 6, 2007, letter inquiring about N.D.C.C. § 11-18-05.  For 
the reasons indicated below, it is my opinion that duplicate records of the county recorder 
stored offsite as a security measure may not be duplicated by the public.  It is my further 
opinion that a private entity does not retain ownership of records it gives to a public entity. 
It is my further opinion that the county recorder may limit the use of personal equipment to 
duplicate records in the recorder’s office in certain circumstances. Finally, it is my opinion 
that county recorders are authorized by statute to charge a fee not to exceed one dollar 
per instrument page for noncertified copies of any recorded instrument regardless of the 
format of the copy.  

 
ANALYSIS 

 
Your first question is whether duplicate records of the county recorder that are stored 
offsite are accessible for reproduction by the public.  North Dakota Century Code 
§ 11-18-05(6) states that the “[d]uplicate recorders’ records stored offsite as a security 
measure are not accessible for reproduction.”

1
  Although this subsection does not 

specifically state who is prohibited from accessing the offsite records for duplication, it is 
reasonable to infer that it is the public generally that is prohibited because the other 
subsections in N.D.C.C. § 11-18-05 are directed towards the fees that may be charged to 
the public for filing and duplicating records.  Legislative history is also helpful.  According 
to the 1999 testimony of the President of the Register of Deeds Association, Dwayne 
Oster, counties were providing the private sector with the backup records for duplication.

2
  

Mr. Oster explained that the 1997 Grand Forks flood, which destroyed many of the Grand 
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Forks County records, clearly illustrated the need for backup preservation of records 
offsite.

3
  Thus, the Register of Deeds Association sought the language of N.D.C.C. 

§ 11-18-05(6) because it felt it was too risky to give up a county’s only security rolls in 
order to make copies to satisfy the request of the user.

4
  The legislative history confirms 

that, in order to protect the records, N.D.C.C. § 11-18-05(6) was added to prevent the 
public from using the back-up records for duplication. Therefore, it is my opinion that 
N.D.C.C. § 11-18-05(6) does not give county recorders the discretion to allow the public 
to duplicate offsite records kept as the backup to the county records.

5
 

 
You next ask whether a private entity may assert control over records that are in the 
possession of a public entity.  It is my understanding that private companies have wanted 
to make a complete electronic copy of certain county records in exchange for providing 
the county its own electronic copy.  The company, however, wants to retain control over 
the electronic copy provided to the county by prohibiting the county from allowing others 
to use those electronic records.  The private control over records in possession of a public 
entity has been addressed in past Attorney General’s opinions. 
 
In 1978, LaMoure County requested an opinion from this office relating to microfilming the 
register of deeds’ public records.  A local abstract firm had offered to pay for part of the 
cost to microfilm the records with the stipulation that access and use of the master film roll 
would be restricted to LaMoure County and the abstract firm.

6
  The opinion stated that the 

microfilmed records were public records and as such were records belonging to the public 
and not to be used, destroyed, given away, or sold without the authority of state law.

7
  

“The very nature of a private interest in these records does violence to the concept of a 
‘public’ ownership and benefit.”

8
  The opinion concluded that private ownership of public 

records was in contradiction to the open records law.
9
   

 
The open records law defines “record” as any “recorded information of any kind, 
regardless of the physical form or characteristic by which the information is stored, 
recorded, or reproduced, which is in the possession or custody of a public entity . . . for 
use in connection with public business.”

10
  Public records in the possession of the county, 

in whatever format, are accessible to the public except as otherwise specifically provided 
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by law.
11

  Therefore, a private entity may not exert control, contractually or otherwise, over 
an open, public record in the possession of the county recorder, even if the private entity 
provided the record to the county.  It is my opinion that a county may not enter into a 
contract which allows a private entity to control records in the possession of the county 
recorder and further, that any arrangement that grants a private entity an ownership 
interest in an open, public record is contrary to the open records law.  
 
Your letter also asks whether N.D.C.C. § 11-18-05(5) grants a county recorder the 
discretion to prohibit scanning, or other reproduction methods that cause wear and tear of 
the books that contain land records.  You explain that it is common for private companies 
to ask to bring their own equipment into the recorder’s office to copy records.  And, of 
course, if the recorder allows one person to bring in equipment, others also may want to 
do the same.  Recorder’s offices in high traffic counties are faced with issues of physical 
space and electrical capabilities when numerous people want to set up their own copiers 
or scanners.  In addition, the more congestion there is in the recorder’s office, the more 
difficult it becomes for the recorder to monitor the handling of records.  
 
N.D.C.C. § 11-18-05(5) states:   
 

The recorder may establish procedures for providing access for duplicating 
records under the recorder’s control.  Such records include paper, 
photostat, microfilm, microfiche, and electronic or computer-generated 
instruments created by governmental employees. 
 

Subsection 5 of N.D.C.C. § 11-18-05 was added in 1999 along with the previously 
discussed subsection 6 of N.D.C.C. § 11-18-05.  There are no published North Dakota 
Supreme Court cases or Attorney General’s opinions that address subsection 5.  The 
1999 legislative history indicates that N.D.C.C. § 11-18-05(5) was intended to formalize 
procedures already followed by registers of deeds (now called county recorders).  In his 
testimony, the President of the Register of Deeds Association stated “[a]nd in the area of 
access, the RODs have always had rules and guidelines on how the records are to be 
searched within their respective offices.  Without some rules for access, I’d like to know 
how one could handle 25 land title people in an ROD office at one time searching the 
records.”

12
  It is reasonable to conclude, from this testimony and the plain language of the 

statute, that N.D.C.C. § 11-18-05(5) was intended to give county recorders the authority 
to develop procedures that promote the orderly duplication of the records.  This may 
necessitate limiting equipment brought into the office if the limitation is reasonable under 
the circumstances of that particular office. Therefore, it is my opinion that the duplication 
procedures set forth in statute may include reasonable limits on the use of personal 
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equipment in the recorder’s office, including where such use would interfere with others 
duplicating the records, damage the records, or impede the recorder’s ability to monitor 
how the records are handled.   
 
Finally, you ask about the amount a county recorder may charge for non-certified copies 
of recorded instruments.  The pertinent part of N.D.C.C. § 11-18-05(3) provides that “[f]or 
making a noncertified copy of any recorded instrument or filed non-central indexing 
system instrument, a fee of not more than one dollar per instrument page.”  You ask 
whether this statute permits a county recorder to charge up to one dollar per instrument 
page, even when the instrument page is not copied onto traditional paper, but onto 
microfiche, microfilm, or electronic format.   
 
As with the previous subsections, the second sentence in N.D.C.C. § 11-18-05(3) was 
added in 1999 and no published North Dakota Supreme Court decisions or Attorney 
General’s opinions have addressed the language.  In his testimony, the President of the 
Recorders Association explained that the language dealt with “the fee a ROD can charge 
for a non-certified copy of a recorded instrument.”

13
  Neither the plain language of the 

statute nor the legislative history indicates that the copy had to be a paper copy.  By 
comparison, in the fee section of the general open records law, the statute distinguishes 
between the fee allowed for a “paper copy” and a fee allowed for any copy that is not a 
paper copy.

14
  Therefore, under the county recorder’s statute, as long as it is a copy of an 

instrument page, the format of the copy, whether paper, microfiche, microfilm, or 
electronic medium is irrelevant.  It is my opinion that county recorders are authorized by 
statute to charge a fee not to exceed one dollar per instrument page for noncertified 
copies of any recorded instrument regardless of the format of the copy. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
mkk/vkk 
 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.

15
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