
 
 

LETTER OPINION 
2007-L-12 

 
 

July 20, 2007 
 
 

Mr. Richard J. Riha 
Burleigh County State’s Attorney 
514 East Thayer Avenue 
Bismarck, ND  58501-4413 
 
Dear Mr. Riha: 
 
Thank you for your letter raising several questions about the application of the conflict of 
interest statute for political subdivision officials, N.D.C.C. § 44-04-22.  For the reasons 
stated below, it is my opinion that N.D.C.C. § 44-04-22 only applies to personal or 
pecuniary interests that are direct and substantial; that whether a conflict of interest arises 
under this statute is usually to be determined by the official involved with the assistance of 
the attorney for the political subdivision, or if not resolved, then by the governing body of 
the political subdivision.  Under the facts and circumstances of this particular case, the 
conflict statute is not applicable and the commissioner has a duty to vote on the question. 
 

ANALYSIS 
 

According to information provided by you and other county officials to a member of my 
staff, the county has been dealing with an issue of whether to pave a certain road.  
Concerns have been raised that a landfill located on this road has increased the 
associated truck traffic allegedly causing debris on the road and tire damage.  Concerns 
about safety and dust have also been publicly aired.  The paving was to be paid for by a 
combination of special assessments on the adjoining landowners, contributions by the 
landfill owner and two townships, and a contribution by the county.   
 
The Burleigh County Commission (“Commission”) took up the question of paving the road 
at its June 4, 2007, meeting.  At this meeting, the Commission received an updated 
estimate of the cost of the project which significantly exceeded the original estimated cost.  
This issue was discussed along with a proposal to have the county pay the additional cost.  
You indicate that after the Commission discussed the issue, one of the commissioners 
stated he had a conflict of interest and removed himself from the Commission table.   
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The purported conflict related to the fact that the county commissioner in question 
previously lived in the area of the road project, and his brother, sister, and cousins 
currently own land adjacent to the road and reside near the road or on the adjacent land.  
The commissioner, who is a real estate agent, also perceived that a conflict existed 
because of the potential for increased sales commissions on the possible sale of additional 
40-acre tracts owned by his brother if the road is paved.  The commissioner has sold and 
received commission on the sale of three 40-acre tracts owned by his brother in the past 
three years.  Paving of the road would likely make land in the area more valuable.  In 
addition, the commissioner may sell more lots for his brother in the future if his brother 
decides to sell more land and engages the commissioner as his agent, potentially resulting 
in higher commissions if the road is paved.   
 
You indicate that after the commissioner removed himself from the table and the 
Commission voted on the question of moving ahead with paving the road with the county 
paying for the additional cost, the vote was a 2-2 tie.  The matter was again placed on the 
agenda for the June 18, 2007, meeting, at which time the Commission tabled the matter 
pending the receipt of an opinion from this office, again with the one commissioner 
abstaining.  A concern was discussed that N.D.C.C. § 11-11-071 would require the paving 
question to be repeatedly deferred to the next meeting if a vote on the matter continued to 
result in a tie. 
 
You first ask who is to make the determination on whether a conflict of interest exists 
under N.D.C.C. § 44-04-22, which provides as follows: 
 

A person acting in a legislative or quasi-legislative or judicial or 
quasi-judicial capacity for a political subdivision of the state who has a 
direct and substantial personal or pecuniary interest in a matter before that 
board, council, commission, or other body, must disclose the fact to the 
body of which that person is a member, and may not participate in or vote 
on that particular matter without the consent of a majority of the rest of the 
body. 
 

I addressed that question in a previous opinion as follows: 
 

                                            
1 N.D.C.C. § 11-11-07 provides:  
 
A majority of the members elected or appointed to the board of county commissioners 
shall constitute a quorum for the transaction of its business.  When the board is equally 
divided on any question, it shall defer its decision thereon until its next meeting, at which 
time the matter shall be decided by a majority of the members of the board. 
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Obviously, the existence of the regulated relationship under N.D.C.C. 
§ 44-04-22 is highly fact specific.  It is an issue that public officials should 
review closely with the city’s attorney.  If that review is not dispositive, then I 
suggest that whether a member may participate in a matter be decided by a 
majority vote of the remainder of the city governing body.2 
 

In the present case, the commissioner in question evidently believes he has a conflict of 
interest under the statute.  You indicate in your letter that the other commissioners seem to 
concur, although no formal declaration to that effect has been made. 
 
However, as you correctly note in your letter, the threshold question is whether a conflict 
actually exists within the meaning of the statute.  Because of the lack of a determination on 
this question and assuming for the purpose of this opinion that the facts provided are 
accurate and not affected by other additional information, I can offer an answer to the 
threshold question.3   
 
Section 44-04-22, N.D.C.C., “does not apply to all interests a city governing board member 
may have in a ‘matter’ before a board.  It applies to those interests in the matter that are 
‘direct and substantial’ and ‘personal or pecuniary.’”4  These terms from the statute have 
been defined as follows: 
 

Direct means “operating by an immediate connection or relation, instead of 
operating through a medium.”  Black’s Law Dictionary 459 (6th ed. 1990).  
“A direct interest, such as would render the interested party incompetent to 
testify in regard to the matter, is an interest which is certain, and not 
contingent or doubtful.”  Id. at 460.  Substantial means “[o]f real worth and 
importance; of considerable value; . . . something worthwhile as 
distinguished from something without value or merely nominal.”  Id. at 1428, 
citing Seglem v. Skelly Oil Co., 65 P.2d 553, 554 (Kan. 1937); see also Miller 
v. Commissioner of Internal Revenue, 84 F.2d 415, 418 (6th Cir. 1936) (“In 

                                            
2 N.D.A.G. 2002-L-54; see also N.D.A.G. 95-F-06 (“Whether a member of a governing 
body has a ‘direct and substantial personal or pecuniary interest’ is very fact specific.  See 
e.g., State v. Robinson, 2 N.W.2d 183, 190 (N.D. 1942).  Most questions of this type can 
be answered with the assistance of the city attorney.  However, if the issue is still in doubt, 
I suggest that whether a member may participate on a matter be decided by a majority of 
the rest of the body under N.D.C.C. § 44-04-22.”). 
3 See N.D.A.G. 96-L-235; N.D.A.G. 99-L-78 (“Whether a conflict of interest exists is usually 
a question of fact to be resolved by the local governing body rather than in an Attorney 
General’s opinion.  However, when provided sufficient facts, this office has issued an 
opinion on whether a conflict exists in a given situation.”). 
4 N.D.A.G. 2002-L-54. 
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the commonly accepted legal sense, a substantial interest is something 
more than a merely nominal interest. . . .”); Yetman v. Naumann, 492 P.2d 
1252, 1255 (Ariz. Ct. Ap. 1972) (“substantial interest” defined in statute as 
any interest other than a “remote interest”).  Personal means “[a]ppertaining 
to the person; belonging to an individual; limited to the person.”  Black’s Law 
Dictionary at 1143.  A pecuniary interest is “[a] direct interest related to 
money in an action or case.”  Id. at 1131.  It is my opinion that the terms 
“direct,” “substantial,” “personal,” and “pecuniary,” as used in N.D.C.C. 
§ 44-04-22, have the meanings indicated above.5 
 

In N.D.A.G. 95-F-06, a question was raised about whether an employee of a state 
university who was also a member of a city governing body could vote on a matter relating 
to the university.  The opinion noted: 
 

Applying these definitions in light of the purpose behind the enactment of 
N.D.C.C. § 44-04-12 [sic], it does not appear that the member described in 
this opinion would have a “direct and substantial personal or pecuniary 
interest” that would prohibit the member from voting without majority vote.  
First, as explained above, this opinion assumes that the member’s 
compensation or job security is not dependent on the city governing body’s 
decision, therefore the member’s involvement cannot be subject to personal 
financial motivation and is not a “direct and substantial pecuniary interest.” 
 
Second, although it is a close question, the member does not appear to 
have a direct and substantial interest, i.e. an important or significant interest, 
under these circumstances. . . .  There is no suggestion that the member will 
receive significant personal or financial benefit from the construction of the 
facility.  Under the circumstances described in this opinion, it appears that 
any benefit the member could possibly receive from the construction of the 
facility is not significant and therefore not a “substantial interest.”6 
 

(Emphasis supplied.) 
 
In this case, since the commissioner neither resides nor owns land near the paving project, 
it cannot reasonably be said that he has a direct and substantial personal or pecuniary 

                                            
5 N.D.A.G. 2002-L-54 (quoting N.D.A.G. 95-F-06). 
6 N.D.A.G. 95-F-06; see also Hughes v. Jorgenson, 50 P.3d 821 (Ariz. 2002) (neither 
sheriff nor sibling had a substantial interest in possible prosecution of the sibling for 
purposes of a conflict of interest statute (prohibiting public officers from participating in 
decision if they or their relative had substantial interest in that decision) and sheriff’s 
participation in criminal investigation of sibling did not violate conflict of interest statute). 
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interest in the outcome of a vote on whether to pave the road.  It is difficult to see what 
significant or important personal or monetary benefit or detriment the commissioner would 
receive from paving the road.  Although it may well be that the commissioner is 
uncomfortable with voting on the matter or possibly believes that voting on the matter may 
create an appearance of impropriety, those are not sufficient reasons under the conflict 
statute.  The statute is very specific in requiring a direct and substantial7 personal or 
pecuniary interest; it does not deal with such matters as an appearance of impropriety or a 
potential for a conflict.  Nor is the statute by its terms concerned with former interests such 
as past residence in an area or former ownership of land.  The fact that the 
commissioner’s relatives may own land or reside in the area or that a relative may engage 
the commissioner in his capacity as a realtor to sell land in the area at some unspecified 
time in the future, while relevant to consider, does not, without more, rise to the level of a 
direct, immediate, and substantial personal interest on the part of the commissioner.8 
 
In N.D.A.G. 96-F-11 a similar conflict of interest statute applicable to the Public Service 
Commission was construed.9  That statute provided that a Public Service Commission 
commissioner “shall not participate in any hearing or proceeding in which that 
commissioner has any direct personal pecuniary interest.”10  The opinion concluded that 
the conflict statute did not prohibit a commissioner from participating in a proceeding in 
which one of the corporate parties employed the commissioner’s adult child and the 
spouse of the adult child and in which the commissioner’s child owned stock.  The opinion 
stated that under the facts involved, the commissioner “does not have a direct personal 
pecuniary interest” which would prohibit the commissioner from participating. 
 
Because I believe that the commissioner does not have a conflict as contemplated by 
N.D.C.C. § 44-04-22, it must be determined what course of action is available to the 
commissioner. 

                                            
7 The words “direct and substantial” did not appear in the original draft of the bill creating 
N.D.C.C. § 44-04-22.  The bill was specifically amended to include those terms at the 
suggestion of several of the witnesses testifying on the bill.  See Hearing on S.B. 2383 
Before the Senate Comm. on Government and Veterans Affairs, 1995 N.D. Leg. (Feb. 3) 
(Statements of Bill Delmore and Lyle Witham). 
8 Compare N.D.A.G. 96-L-174 (“This office has previously defined ‘interest’ as a pecuniary 
or proprietary interest by which a person will gain or lose something, rather than general 
sympathy or concern.”).  Even a vote by the commissioner for the paving project because 
of the interests of relatives would not cause him to necessarily personally gain or lose 
something significant; while he may have sympathy or concern on the effect of the vote on 
his relatives or on how the public might perceive such a vote, those concerns do not 
necessarily gain or lose the commissioner anything of personal or monetary significance. 
9 See N.D.C.C. § 49-01-07. 
10 Id. 
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Unless a statute applies that would require or permit abstention, a member 
of a city governing body who is present has a duty to vote.  Northwestern 
Bell Telephone Co. v. Board of Commissioners of City of Fargo, 211 N.W.2d 
399, 403 (N.D. 1973). 
 

Likewise, unless a statute like N.D.C.C. § 44-04-22 applies that would require or permit 
abstention, a member of a county governing body has a duty to vote. 
 
Based on the foregoing, it is my opinion that N.D.C.C. § 44-04-22 only applies to personal 
or pecuniary interests that are direct and substantial; that whether a conflict of interest 
arises under this statute is usually to be determined by the official involved with the 
assistance of the attorney for the political subdivision, or if not resolved, then by the 
governing body of the political subdivision.  Under the facts and circumstances of this 
particular case, the conflict statute is not applicable and the commissioner has a duty to 
vote on the question. 
 
Because I have determined that N.D.C.C. § 44-04-22 does not apply under the facts and 
circumstances of this particular case, it is unnecessary to address the other questions you 
raised; I do not need to determine whether it generally mandates a vote by the remaining 
commissioners on whether to allow a conflicted commissioner to vote.  Also, because the 
commissioner in question may not abstain from voting here, it is unnecessary to decide if 
N.D.C.C. § 11-11-07 would require repeatedly deferring the question to the next meeting 
because of tie votes. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
jjf/vkk 
 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.11 

                                            
11 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


