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2006-L-26 

 
August 31, 2006 

 
Ms. Nici Meyer Clarkson 
Bowman County State's Attorney 
PO Box 180 
Bowman, ND 58623-0180 
 
Dear Ms. Clarkson: 
 
Thank you for your letter asking whether a telephone exchange access service provider 
providing emergency 911 service is permitted to charge Bowman County a fee of $2 for 
each change to the county 911 database.  Based on the following analysis, it is my 
opinion that a cooperative telephone exchange access service provider is not prohibited 
from imposing a fee for providing monthly updates to the county 911 database. 
 

ANALYSIS 
 
Section 57-40.6-06, N.D.C.C., provides “[a]ny telephone exchange access service 
provider providing emergency 911 service shall provide current customer names, 
addresses, and telephone numbers to each 911 coordinator or public safety answering 
point within each 911 system.”  You indicate that the Bowman County 911 database is 
maintained in the county emergency manager's office.  The telephone exchange access 
service provider (the “Provider”) supplies each 911 coordinator with monthly changes to 
the information it is required to provide under N.D.C.C. § 57-40.6-06.  The Provider 
charges the county $2 for each change to the subscriber database.  For example, the 
Provider charges $2 each time a subscriber changes his or her "subscriber service 
address" or telephone number, and for each new and departing subscriber.   
 
Chapter 57-40.6, N.D.C.C., allows counties and cities to establish emergency services 
communication systems and to impose a fee of up to "one dollar per month per 
telephone access line and per wireless access line" to fund these communication 
systems.  Fees collected from subscribers to operate the emergency services 
communication system may be used only for certain purposes, including payments “for 
implementing, maintaining, or operating the... system."1  The service provider, however, 
is entitled to keep the actual costs of administration in collecting the fee, not to exceed 
five percent of the fee collected.2  You ask whether the Provider may charge fees for 
providing the monthly changes it makes to the 911 database in addition to collecting 
and keeping the portion of the $1 fee authorized under N.D.C.C. ch. 57-40.6. 
                                            
1 N.D.C.C. § 57-40.6-05. 
2 N.D.C.C. § 57-40.6-04. 
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The Provider is a cooperative association formed under N.D.C.C. ch. 10-15.  “The 
powers of cooperative corporations or associations are as broad and comprehensive as 
those of an individual unless the power is expressly prohibited by law or its articles of 
incorporation.”3  Section 10-15-03, N.D.C.C., authorizes a  cooperative association to 
“[m]ake and alter bylaws, consistent with its articles and the laws of this state, for the 
administration and regulation of its affairs.”4  A cooperative association also has the 
power to exercise “all powers necessary or convenient to effect its purposes.5 
 
In N.D.A.G. 95-L-226, this office concluded that, because nothing in state law 
authorized or prohibited a cooperative from holding meetings by conference call, and 
because it had the authority to exercise all powers convenient and necessary to effect 
its purposes, a cooperative could meet by conference call.  Similarly here, there is no 
provision in either N.D.C.C. ch. 57-40.6 or ch. 10-15 which expressly authorizes or 
prohibits a cooperative telephone exchange access service provider to charge for the 
updates.  Because cooperatives have the authority to exercise all powers necessary 
and convenient to effect their purposes, it is my opinion that, unless otherwise specified 
in its articles of incorporation or its bylaws, the Provider is not prohibited from charging 
fees for providing the updates.  
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
mjm/vkk 
 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.6 

                                            
3 6 William Meade Fletcher et al., Fletcher Cyclopedia of the Law of Private Corporations 
§ 2537 (perm. ed., rev. vol. 2005). 
4 N.D.C.C. § 10-15-03(8). 
5 N.D.C.C. § 10-15-03(12); 6 William Meade  Fletcher et al, Fletcher Cyclopedia of the Law 
of Private Corporations § 2536  (perm. ed., rev. vol. 2005) (a cooperative association 
generally has the same powers as an individual to do all things necessary or convenient to 
carry out its business and affairs that are not contrary to law or its articles of incorporation). 
6 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


