
LETTER OPINION 
2005-L-43 

 
 

December 8, 2005 
 
 
Mr. J. Thomas Traynor, Jr. 
Devils Lake City Attorney 
PO Box 838 
Devils Lake, ND  58301-0838 
 
Dear Mr. Traynor: 
 
Thank you for your letter requesting my opinion on whether, in acquiring a new water 
supply, the city of Devils Lake must obtain the approval of the voters as provided by 
N.D.C.C. § 40-33-16.  For the reasons explained below, it is my opinion that under the 
scenario described in your letter, the city would not be required to obtain the approval of 
the voters under N.D.C.C. § 40-33-16.   
 

ANALYSIS 
 
You described the following scenario: 
 

The City of Devils Lake owns the well site from which the water is 
pumped.  The City of Devils Lake will have all permits necessary to allow 
the City to pump the water. The pipe line from the well site to the 
treatment plant will be owned by the City, and the City will hold any 
easements necessary for this water line. The water line from the treatment 
plant to the City of Devils Lake will be owned by the City, and again, any 
necessary easements will be in the name of the City of Devils Lake. The 
City of Devils Lake and Ramsey County Rural Utilities plan to enter into a 
cooperative arrangement in which they jointly treat the water which does 
come to the treatment plant. Ramsey County Rural Utilities will have its 
water coming into the treatment plant on lines separate from those owned 
by the City of Devils Lake, and the Ramsey County Rural Utilities water 
will be pumped from well sites different than those well sites owned by the 
City of Devils Lake. 

 
The City of Devils Lake will not be purchasing the water from another entity. 
The City will either enter into a cooperative arrangement with Ramsey 
County Rural Utilities to share the cost of the treatment of the water, or 
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contract with Ramsey County Rural Utilities to have Ramsey County Rural 
Utilities . . . treat the water. The amount of water which will come to the City 
will be the same amount which is pumped from the City-owned well site, 
transmitted from the well site to the treatment plant on the City-owned lines, 
and transmitted from the treatment plant to the City on the City-owned lines. 
 

You ask whether, under the above scenario, it is necessary for the City to obtain the 
approval of the voters under N.D.C.C. § 40-33-16.  This law provides: 
 

Any city owning a system for the distribution of water for fire protection 
and other public purposes and for selling water to its inhabitants and 
industries, but for which the water supply is unsuitable or inadequate, may 
contract to purchase water at wholesale for such purposes from any 
person, firm, public or private corporation, or limited liability company able 
and willing to furnish the same, upon such terms and during such period, 
not exceeding forty years, as the city governing body shall deem 
appropriate. Any such contract shall be authorized by an ordinance 
submitted to the voters for approval by a majority of those voting on the 
proposition before it takes effect. . . .1 
 

This law requires a vote only when a city is entering into a contract to purchase water.  
As you described, the City would own the water and would not be entering into a 
contract to purchase water, therefore, it is my opinion that in the scenario described 
above, it would not be necessary for the City to obtain the approval of the voters under 
N.D.C.C. § 40-33-16.2   
 
It is possible, however, that the City may need to obtain the approval of the voters under 
N.D.C.C. § 40-33-02, which generally requires voter approval for the improvement or 
extension of a city’s waterworks system.3  Section 40-33-02, N.D.C.C., also indicates 
that voter approval is not required under certain financing arrangements. Thus, voter 
approval may be required under N.D.C.C. § 40-33-02, depending on the manner of 
financing used by the City. 

                                            
1 N.D.C.C. § 40-33-16 (emphasis added). 
2 If the City decides to purchase water from another entity, N.D.C.C. § 40-33-16 would 
require voter approval; however, as discussed in the last paragraph of this opinion, the 
voter approval requirement could be superseded by adopting an ordinance, pursuant to 
home rule authority, specifically rejecting the voter approval requirement in N.D.C.C. 
§ 40-33-16 and outlining the terms under which the water will be purchased.  See 
N.D.C.C. §§ 40-05.1-05 and 40-05.1-06(2), (10), (15).  Cf. N.D.A.G. 2003-L-25 and 
N.D.A.G. 2004-L-57. 
3 See N.D.A.G. Letter to Berg (Mar. 9, 1988). 
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However, if it is determined that N.D.C.C. § 40-33-02 would require voter approval, 
Devils Lake, as a home rule city with all of the powers listed in N.D.C.C. § 40-05.1-06 
included in its home rule charter, could supersede the voter approval requirement by 
adopting an ordinance specifically rejecting the voter approval requirement in N.D.C.C. 
§ 40-33-02 and outlining the means of financing the project.4 
 

 
Sincerely, 

 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
las/vkk 
 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.5  

                                            
4 See N.D.C.C. § 40-05.1-05.  Cf. N.D.A.G. 2003-L-25 and N.D.A.G. 2004-L-57. 
5 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


