
LETTER OPINION 
2005-L-25 

 
 

September 26, 2005 
 

 
Mr. Richard J. Riha 
Burleigh County State's Attorney 
514 E Thayer Ave  
Bismarck, ND 58501 
 
Dear Mr. Riha: 
 
Thank you for your letter asking whether N.D.C.C. § 11-11-14(4) authorizes the Burleigh 
County auditor to make weekly payments for goods and services before the Board of 
County Commissioners ("Board") approves the bills for those goods and services and 
whether that practice violates N.D.C.C. § 11-11-11(1), which requires the Board to 
supervise the county’s fiscal affairs.  For the reasons explained below, it is my opinion 
that paying bills before they are approved by the Board is unlawful because the Board is 
required by N.D.C.C. §§ 11-25-01 and 11-11-35 to approve all vouchers for paying 
moneys from the county treasury.   
 

ANALYSIS 
 
Your first question concerns whether paying bills prior to Board approval is authorized 
by law.  In your letter you indicated that the county auditor makes weekly payments for 
bills submitted to the county.1  For example, bills received in the month of June are paid 
on a weekly basis throughout June.  Later, at the July Board meeting, the 
commissioners approve the June bills.  As a result, many bills are paid prior to Board 
approval. 
 
One of the general duties of the Board to "superintend the fiscal affairs of the county."  
N.D.C.C. § 11-11-11(1).  In addition, the Board has the power "[t]o control the 
finances. . . [and] to make payments of [county] debts and expenses."  N.D.C.C. 
§ 11-11-14(4).  Also, the Board is required to approve all vouchers for the payment of 
moneys from a county treasury and records its approval in a record book.  That section 
provides: 

                                                 
1 The Burleigh County auditor informed a member of my staff that bills for discretionary 
expenditures, e.g. travel, are paid on a biweekly basis after review by one member of 
the Board. 
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The board of county commissioners shall keep a book in which all orders 
and decisions made by it shall be recorded. Such book shall be known as 
“a record of the proceedings of the board of county commissioners.”  All 
orders and vouchers for the allowance and payment of moneys from the 
county treasury shall state on what account and to whom the allowance is 
made. The same shall be dated and numbered with the number of the 
warrant issued in payment thereof. Approval of orders and vouchers shall 
be recorded in the record of the proceedings and this shall be sufficient to 
indicate approval without requiring a majority of the board to sign or initial 
the orders and vouchers. 

 
N.D.C.C. § 11-11-35.  Id.  Finally, state law provides: 
 

All warrants upon the county treasurer for claims against the county shall 
be issued by the county auditor upon the authority of properly audited and 
allowed claims or orders of the board of county commissioners. . . . 
 

N.D.C.C. § 11-25-01.2 These statutes support the conclusion that all bills must be 
approved by the Board before they are paid.  See Rolette State Bank v. Rolette County, 
213 N.W. 848, 849 (1927); Rolette State Bank v. Rolette County, 218 N.W. 637 (1928).  
 
This office has previously stated that “the applicable North Dakota statutes require 
approval of claims against a county prior to the payment of those claims by the county 
auditor.”  N.D.A.G. Letter to Slorby (Nov. 29, 1985).  Based on the foregoing, except as 
explained in answer to your third question, it is my opinion that all bills for goods and 
services provided to the county must be approved by the Board before they are paid.3 
 
Your second question concerns whether setting a budget gives the auditor permission 
to pay bills within the budget without further Board approval.  Virtually all county 
payments are authorized under the budget of a county department or division, see 
N.D.C.C. §§ 11-23-01 (each county department must file a departmental budget with 

                                                 
2 See also N.D. Const. art. X, § 12(2): 

No bills, claims, accounts or demands against the state or any county or 
other political subdivision shall be audited, allowed, or paid until a full 
itemized statement in writing shall be filed with the officer or officers 
whose duty it may be to audit the same, and then only upon warrant 
drawn upon the treasurer of such funds by the proper officer or officers. 

3 The state’s attorney has a duty to institute an action to restrain payment of money, or 
recover money paid, when such payment did not receive authorization by the board of 
county commissioners or by law.  N.D.C.C. § 11-16-01(13), (14). 
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the Board) and 11-23-02 (county auditor must prepare an annual budget).  An 
interpretation that the auditor may approve bills that are within the budget would mean 
that almost all bills would never have to be presented to the Board for approval; thus 
nullifying the application of N.D.C.C. §§ 11-25-01 and 11-11-35.  Statutes may not be 
construed in a manner that makes their application meaningless.  See N.D.C.C. 
§§ 1-02-07 and 31-11-05(23); Stutsman County v. State Historical Society, 371 N.W.2d 
321, 325 (N.D. 1985); N.D.A.G. 99-L-65.  Accordingly, it is my opinion that budget 
approval does not authorize payment for specific goods or services unless the bill or 
invoice for the goods or services is specifically presented to the Board for approval as 
required by N.D.C.C. §§ 11-25-01 and  11-11-35.   
 
Your third question concerns whether there are any types of bills that do not require 
specific approval by the Board.  You specifically asked about making lease payments, 
paying utility bills, and issuing payroll checks.   
 
A lease is a contract under which a lessee agrees to pay a fixed amount broken down 
into periodic, usually monthly, payments.  Thus, when the Board approves a lease, it 
has given implicit approval of the monthly payments during the term of the lease.  
Similarly, a public utility customer agreement generally requires a consumer to pay a 
fixed basic monthly amount plus an additional fee based on the volume of services used 
(e.g., gallons of water, cubic feet of gas, kilowatt hours of electricity, or minutes of 
phone service).4  Therefore, when the Board approves an agreement to receive 
services from a particular utility according to that utility’s rate schedule, it is understood 
that the Board has agreed to make payments for those services (usually monthly and 
within a specified time from the date of a statement) in accordance with the utility’s 
customer service contract.  The third exception relates to payroll checks.  In the case of 
payroll checks, the Board has approved staffing levels, job classifications and pay, and 
in many cases approved the hiring of specific personnel with specified wages and 
benefits.  Therefore, it is understood that the Board has given its approval for issuing 
monthly or biweekly checks to county employees in accordance with a specified 
schedule.5 
 

                                                 
4 In general, utility customers are billed each month at gross rates.  See N.D.A.C. 
§ 69-09-01-21(2) (billing for natural gas).  But the customer is only required to pay the 
"net bill," which constitutes a discount, if the customer makes a prompt payment.  Id. 
5 My office has been advised that the Division of Local Government Audit of the State 
Auditor's Office considers making payments under a lease and paying utility bills before 
they are presented to a board to be consistent with acceptable government accounting 
procedures.   
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Based on the foregoing, it is my opinion that making payment under a lease agreement 
approved by the board, paying utility bills, and issuing payroll checks does not violate 
the requirements of N.D.C.C. §§ 11-25-01 and  11-11-35. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
mjm/vkk 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01. It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts. See State ex 
rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


