
 
 

LETTER OPINION 
2005-L-22 

 
 

September 16, 2005 
 
 
Ms. Rita Sommers 
North Dakota State Board of Dental Examiners 
PO Box 7246 
Bismarck, ND  58507-7246 
 
Dear Ms. Sommers: 
 
Thank you for asking whether persons who are not licensed dentists may apply dental 
fluoride varnish.  It is my opinion that only licensed dentists and licensed dental hygienists 
may apply dental fluoride varnish. 

 
ANALYSIS 

 
Dental fluoride varnishes are fluoride-containing coatings applied to teeth to preserve them 
and possibly prevent cavities.1  You asked whether physicians, nurse practitioners, public 
health nurses and other similar providers could apply dental fluoride varnish under the 
state Medicaid program.   
 
Title XIX of the Social Security Act, commonly known as Medicaid, authorizes federal 
grants to states to provide medical assistance to certain low-income individuals and 
families, as well as qualified aged, blind, and disabled individuals.  The Medicaid program 
is jointly financed by the federal and state governments and administered by states.  
42 C.F.R. § 430.0.  Medicaid funds may be used to provide dental care to eligible children.  
42 C.F.R. § 441.56(c)(2).   
 
The Department of Human Services believes that physicians and nurses may apply 
dental fluoride varnish under federal regulations allowing Medicaid recipients to obtain 
services from any “qualified Medicaid provider” who provides the services to them.  
Letter from David J. Zentner to Rita Sommers (June 20, 2005), citing 
42 C.F.R. § 431.51, which is titled "Free choice of providers."  You question whether 

                                                 
1 Donly, Kevin J., DDS, MS, Fluoride Varnishes, Journal of the California Dental 
Association, March 2003. 
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this statement is correct.  The Department’s reliance on this rule for this proposition is 
misplaced.  The rule does not give regulatory authority over health care to the Medicaid 
program.  Rather, it gives Medicaid recipients the right to choose and receive services 
from a provider of his or her choice.  See O’Bannon v. Town Court Nursing Center, 447 
U.S. 773, 785 (1980) and Catanzano v. Wing, 992 F.Supp. 593, 595 (W.D. N.Y. 1998) 
(42 U.S.C. § 1396a(a)(23) and the related rule, 42 C.F.R. § 431.51, give Medicaid 
recipients the right to obtain services from any qualified provider without government 
interference).   
 
The federal government does not license health care professionals but it does 
determine which state-licensed individuals and entities may receive payment for treating 
patients under the various federal health care programs.  Joan H. Krause, The Role of 
the States in Combating Managed Care Fraud and Abuse, 8 Annals of Health Law 179, 
196 (1999).  Although the Medicaid law does not directly state that health care licensing 
is governed by state law, Congress included language in several statutes indicating its 
intent not to encroach on this area, which is traditionally regulated by states.  See e.g.  
42 U.S.C. §§ 1396a(a)(49) and 1396r-2 (requiring states to report sanctions against 
health care practitioners taken by state licensing authorities); 42 U.S.C. §§ 1395 
(providing that “[n]othing in [the Medicare law] shall be construed to authorize any 
Federal officer or employee to exercise any supervision or control over the practice of 
medicine or the manner in which medical services are provided”); 42 U.S.C. 
§ 1395w-25(a) (requiring that all Medicare+Choice organizations be licensed under 
state law as risk-bearing entities eligible to offer health insurance or health benefits 
coverage, with the exception of certain provider-sponsored organizations).  
 
In addition, several Medicaid rules indicate the federal government did not intend to 
displace state health care practitioner licensing.  For example, "physician services" is 
defined as "services furnished by a physician [w]ithin the scope of practice of medicine 
or osteopathy as defined by State law."  42 C.F.R. § 440.50(a)(1) (emphasis added).  
Similarly, "medical care or any other type remedial care provided by licensed 
practitioners" means "any medical or remedial care or services, other than physicians' 
services, provided by licensed practitioners within the scope of practice as defined 
under State law."  42 C.F.R. § 440.60(a) (emphasis added).  "Nurse-midwife services" 
are defined as "services that [a]re furnished by a nurse-midwife within the scope of 
practice authorized by State law or regulation. . . ."  42 C.F.R. § 440.165(a)(1) 
(emphasis added).  And, while not directly referencing state law, "dental services" are 
defined as "diagnostic, preventive, or corrective procedures provided by or under the 
supervision of a dentist in the practice of his profession, including treatment of [t]he 
teeth and structures of the oral cavity."  42 C.F.R. § 440.100(a)(1).  A dentist is defined 
as "an individual licensed to practice dentistry or dental surgery."  42 C.F.R. 
§ 440.100(b).  Presumably, the license referenced in this rule is under state law since 
the federal government does not license dentists or other health care professionals 



LETTER OPINION 2005-L-22 
September 16, 2005 
Page 3 
 
 
These provisions demonstrate that the federal government substantially relies on state 
licensing laws in defining qualified service providers under the Medicaid program.  Thus, 
state licensing laws remain applicable under the Medicaid program and must be 
examined to determine which licensed professionals may apply dental fluoride varnish 
under Medicaid. 
 
Under North Dakota law, the practice of dentistry includes “examination, diagnosis, 
treatment, repair, administration of local or general anesthetics, prescriptions, or surgery 
of or for any disease, disorder, deficiency, deformity, condition, lesion, injury, or pain, of 
the human oral cavity, teeth, gingivae and soft tissues, and the diagnosis, surgical, and 
adjunctive treatment of the diseases, injuries, and defects of the upper and lower 
human jaw and associated structures.”  N.D.C.C. § 43-28-01(6).  No person may 
practice dentistry unless licensed by the State Board of Dental Examiners.  N.D.C.C. 
§ 43-28-10.  While a question of fact, there is little reason to doub t that the application of 
dental fluoride varnish is the practice of dentistry as defined in North Dakota law.   
 
Further, dental hygienists may practice under the supervision of a licensed dentist.  
N.D.C.C. § 43-20-11.  They have specific authority for “the topical application of drugs 
to the surface tissues of the mouth and to the surface of teeth if such acts are 
performed under the  . . . supervision of a licensed dentist.”  N.D.C.C. § 43-20-03.  The 
application of dental fluoride varnish falls within a dental hygienist’s scope of practice 
when acting under the supervision of a licensed dentist.   
 
Many states have preventive oral health programs to promote children’s access to 
dental fluoride varnish.  Some states have programs to help Medicaid eligible children 
see dentists and dental hygienists for dental fluoride varnish.  Several states also have 
amended their laws to allow dental fluoride varnish to be applied by other health care 
practitioners, particularly when limited to Medicaid recipients and other underserved 
populations.2   
 
North Dakota law, however, does not allow licensed professionals, other than dentists 
and dental hygienists, to practice dentistry or apply fluoride varnish.  Nor does it contain 
an exception from these licensure requirements for other professionals  except in an 
emergency.  N.D.C.C. § 43-28-02(3) (licensed physicians, surgeons and other 
practitioners may perform dentistry in emergency cases).  The exception does not apply 
to the routine, nonemergency application of dental fluoride varnish. 

                                                 
2 See, e.g., Tenn. Code Ann. § 63-5-109(14) ("the application of fluoride varnish to teeth 
of at risk, underserved persons in or under the auspices of a state, county, or municipal 
public health clinic by public health nurses or nurse practitioners" is exempt from the 
Tennessee Dental Practice Act). 
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Therefore, it is my opinion that only licensed dentists and licensed dental hygienists 
may apply dental fluoride varnish.  Other licensed professionals, including physicians, 
nurses, and other similar providers, are not authorized by state law to apply dental 
fluoride varnish.   
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
eee/vkk 
cc: Carol K. Olson 
 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.  See State 
ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


