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December 8, 2004 
 
 
The Honorable Wayne G. Sanstead 
Superintendent of Public Instruction 
600 E Boulevard Ave 
Bismarck, ND 58505 
 
Dear Superintendent Sanstead: 
 
Thank you for your letter asking whether a military installation school district is 
responsible for the education of children who, but for the renovation or rebuilding of their 
military housing, would be living within the military installation school district.  For the 
reasons discussed below, it is my opinion that a military installation school district is 
responsible for the education of children who, but for the renovation or rebuilding of their 
military housing, would be living within the military installation school district.  Whether a 
child would be living within the military installation school district, but for the renovation 
or rebuilding of the military housing, is a question of fact, to be determined on a 
case-by-case basis. 
 

ANALYSIS 
 
You explained that the military bases in North Dakota have been renovating or 
rebuilding their military base housing for service members.  During this time, service 
members and their families, who would normally live on the military base, are forced to 
find alternative, temporary housing in the civilian communities surrounding the military 
base.  
 
School districts for military installations may be established under N.D.C.C. ch. 15.1-08. 
Military installation school boards are required to “[c]ontract for the provision of 
education to the students residing in the district.”  (Emphasis added.) N.D.C.C. 
§ 15.1-08-04(3).  Similarly, N.D.C.C. § 15.1-09-33(1) states that school boards in this 
state may “[e]stablish a system of free public schools for all children of legal school age 
residing within the district.”  (Emphasis added.)  It is clear from these statutes that the 
school district in which a child resides is the school district financially responsible for 
educating that child. 
 
Determining residency is a question of fact.  Habberstad v. Habberstad, 444 N.W.2d 
703 (N.D. 1989).  Finding facts for determining residency for school purposes is beyond 
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the scope of Attorney General’s opinions. N.D.A.G. 2000-L-111.  The following 
information may be used as a guide so that a proper determination of residency may be 
made for each child on a case-by-case basis. 
 
The landmark case in determining student residency in North Dakota is Anderson v. 
Breithbarth, 245 N.W. 483 (N.D. 1932). See Lapp v. Reeder Public School Dist. No. 3, 
491 N.W.2d 65, 68 (N.D. 1992) (“the applicable test for determining . . . residence for 
educational purposes is set forth in this court's decision in Anderson v. Breithbarth. . .”); 
In Interest of G. H., 218 N.W.2d 441, 447 (N.D. 1974); N.D.A.G. 2002-L-13; and 
N.D.A.G. 98-L-9. 
  
In Anderson, a mother who lived out of state sent her child to live with the child’s aunt 
and uncle in North Dakota.  A question arose regarding whether this child “resided in 
the district” for education purposes.  The court determined that a child resides in a 
school district when the child: 
 

. . . makes its home in that particular district, whether with its parents, or 
with other persons, when that place is the only home it has, a place to 
which she comes and where she remains when not ‘called elsewhere for 
labor or special or temporary purpose.’  

 
245 N.W. at 487 (emphasis added). The court was careful to point out that its 
interpretation of the phrase “residing in the district” would not permit any child to come 
into a school district merely for the purpose of obtaining school privileges. If that were 
the case, the child would be considered a nonresident of the school district for 
education purposes and tuition would have to be paid for the child.  245 N.W. at 487. 
 
The test from Anderson contains two parts.  First, is the child in the school district solely 
to obtain school privileges? If so, the child should be considered a nonresident of the 
school district and tuition must be paid.  If not, a second question is asked.  Is the 
providing school district where the child makes his or her home a place to which the 
child comes and where the child remains when not called elsewhere for labor or special 
or temporary purpose? 
 
When applying this test to the question presented, it is reasonable to conclude that the 
displaced children are in the providing school district not solely to obtain school 
privileges but rather because they have been displaced from their home on the military 
base.  As such, the second question must be considered.  It is also reasonable to 
conclude that many of the displaced children are living in the providing school district for 
a “special or temporary purpose.”  A child who is living off-base due to the renovation or 
rebuilding of the service member’s military base housing is certainly being called 
elsewhere for a “special purpose.” In addition, it is a “temporary purpose” because once 
the renovation or rebuilding is completed the service member will return to the military 
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base housing.  “The place where a person is situated for a special or temporary purpose 
is not one’s home.”  N.D.A.G. 98-L-9.  In a situation such as this, the military installation 
school district would remain the school district of residence and would be responsible 
for paying tuition to the school district in which the child is receiving educational 
services.  
 
While the above scenario may apply to the children of many service members, it may 
not be true for the children of all service members.  Whether a child would be living 
within the military installation school district, but for the renovation or rebuilding of the 
military housing, is a question of fact, to be determined on a case-by-case basis.   

 
Sincerely, 
 
 
 
 
Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
njl/vkk 
 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01. It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts. See State ex 
rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). "The Supreme Court of North 
Dakota has held that an Attorney General's opinion has the force and effect of law until 
a contrary ruling by a court." North Dakota Fair Hous. Council, Inc. v. Peterson, 625 
N.W.2d 551, 557-558 (N.D. 2001) (citations omitted); Roe v. Doe, 649 N.W.2d 566, 571 
(N.D. 2002).    


