
LETTER OPINION 
2004-L-68 

 
 

November 10, 2004 
 
 
Ms. Francine Johnson 
Executive Director 
Private Investigation & Security Board 
513 E Bismarck Expy Ste 5 
Bismarck, ND  58504 
 
Dear Ms. Johnson: 
 
Thank you for your letter asking whether a Montana armored car company (Company), 
whose employees are licensed in Montana, is exempt from licensing by the North 
Dakota Private Investigation & Security Board (Board) because a federal law provides 
that armored car company personnel licensed to carry firearms in one state are not 
required to be licensed in another state. 
 
In my opinion the Company is not exempt from licensing by the Board.  The federal law 
in question provides reciprocity between states for firearms licenses issued to armored 
car personnel; it does not provide reciprocity for private security service licenses for 
armored car companies. 
 

ANALYSIS 
 
The Company picks up coin and currency at certain locations, including banks, and 
delivers it to banks and automatic teller machines in western North Dakota and 
Montana.  According to the Company, its personnel who carry weapons are licensed to 
do so by the Montana Board of Private Security.  That fact, the Company claims, 
exempts it from licensing by the Board under the Armored Car Industry Reciprocity Act 
of 1993 as amended, 15 U.S.C. §§ 5901 et seq.     
 
The Federal Act establishes the requirements under which states are required to 
provide reciprocal recognition of weapons licenses issued to armored car crew 
members.  It provides  
 

If an armored car crew member employed by an armored car company—
(1) has in effect a license issued by the appropriate State agency (in the 
State in which such member is primarily employed by such company) to 
carry a weapon while acting in the services of such company in that State,  
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and such State agency meets [certain prescribed minimum requirements]; 
and (2) has met all other applicable requirements to act as an armored car 
crew member in the State in which such member is primarily employed by 
such company, then such crew member shall be entitled to lawfully carry 
any weapon to which such license relates and function as an armored car 
crew member in any State while such member is acting in the service of 
such company.   

 
15 U.S.C.A. § 5902(a).  Congress found there was “a need for each State to reciprocally 
accept weapons licenses of other States for armored car crew members to assure the 
free and safe transport of valuable items in interstate commerce.”  15 U.S.C.A. 
§ 5901(6).  (Emphasis added).  The minimum state requirements for issuing a firearms 
license are specified in 15 U.S.C.A. § 5902(b).  Thus, if armored car company 
personnel are licensed to carry firearms in one state they need not be licensed to carry 
firearms in other states in which the armored car company operates provided the 
minimum standards are met. 
 
While the federal law, 15 U.S.C.A. §§ 5901 et seq., provides for weapons reciprocity of 
crew members, it does not address licensing of armored car companies.  North Dakota 
law, on the other hand, does address licensing companies.   
 
Section 43-30-04, N.D.C.C., requires the Board to “establish by rule the qualifications 
and procedures for . . . licensing . . . persons providing . . . security services, including 
armed security personnel.”1  “‘Private security service’ means furnishing for hire security 
officers or other persons to protect persons or property, or to prevent the theft or the 
unlawful taking of goods . . . or to prevent misappropriation or concealment of . . . 
money . . . , or the business of performing the service of such security officer or other 
person for any of these purposes.”  N.D.C.C. § 43-30-01(5).   
 
Section 93-02-02.1-03, N.D.A.C., provides that “[a]ny individual or entity hiring another 
person to perform private security services must obtain a private security agency 
license.”  At least one owner, member or partner of an agency, who is also the applicant 
for an agency license, must be licensed by the Board “to provide private security 
services and who will be responsible for all agency personnel providing those services.”  
Id.  Other agency employees need only be registered to provide private security 
services for the agency.  N.D.A.C. §§ 93-02-02.1-01,  93-02-02.1-04.2  Thus, the 
agency license the Board issues is not a weapons license; rather, it is a license to 
conduct an armored car business in the state.    

                                            
1 The word “person” includes a body corporate.  N.D.C.C. § 1-01-28. 
2 Section 93-02-02.1-10, N.D.A.C., provides that the “board may waive part or all of any 
[North Dakota] training or experience requirements for individuals licensed or registered 
by the board based upon equivalent training or experience.” 
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In order to carry a firearm in the course of providing private security services, an 
individual must obtain an armed private security certificate from the Board.  N.D.A.C. 
§ 93-02-02.1-08.  To obtain the certificate, an individual must have certain qualifications, 
including firearms training.  Id.  Section 5903, 15 U.S.C.A., provides that federal law 
preempts inconsistent state law.  Consequently, company personnel licensed in 
Montana to carry firearms would not be required to obtain an armed private security 
certificate from the Board if Montana’s licensing requirements meet the minimum state 
requirements under federal law.   
 
Based on the foregoing, it is my opinion that the Company is required to obtain a license 
from the Board as a private security agency to operate in North Dakota.  Its personnel 
need not obtain an armed private security certificate from the Board if they are licensed 
in Montana to carry firearms, the Montana licensing requirements meet the federal 
minimum requirements, and they have met all other applicable requirements to act as 
an armored car crew member in Montana. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
tam/vkk 
 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.  See State ex 
rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 
 


