
 
 
 
 
 

LETTER OPINION 
2004-L-44 

 
 

June 28, 2004 
 
 
 
Mr. Richard J. Riha 
Burleigh County State’s Attorney  
514 E Thayer Ave 
Bismarck, ND  58501-4413 
 
Dear Mr. Riha: 
 
Thank you for your letter relating to county bidding requirements under N.D.C.C. 
§§ 11-11-26 through 11-11-28, as well as the procurement process under N.D.C.C. 
§ 54-44.4-02.  You indicate the county is interested in purchasing two-way radios for the 
sheriff’s department through a contract obtained by the Office of Management and 
Budget.   
 
It is my opinion that N.D.C.C. §§ 11-11-26 through 11-11-28 do not require Burleigh 
County to advertise for bids when purchasing two-way radios for the Burleigh County 
Sheriff’s Department; Burleigh County may purchase two-way radios through a 
purchasing group organized pursuant to a joint powers agreement under chapter 
54-40.3; there is no requirement that Burleigh County use the North Dakota Association 
of Counties to procure two-way radios; and Burleigh County may obtain the equipment 
directly through the supplier.1 
 

ANALYSIS 
 

Section 11-11-26, N.D.C.C., states: 
 

Except as provided in chapters 48-01.1 and 48-02,[2] when the amount to 
be paid during the current year for the erection of county buildings or for 
election ballots and supplies exceeds ten thousand dollars, the board of 
county commissioners shall cause an advertisement for bids to be 
published at least once each week for two successive weeks in the official 

                                         
1 The advice given within this opinion may not apply if the funds used to buy the goods 
come from a grant.  Oftentimes the terms of the grant require that the recipient 
participate in a formal bidding process. 
2 This chapter involves construction for public improvements.  N.D.C.C. ch. 48-02. 
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newspaper of the county and in such other newspapers as it shall deem 
advisable.  The first publication shall be made at least fifteen days before 
the day set for the opening of the bids.  For the purchase of fuel when the 
amount exceeds four thousand dollars, the board of county 
commissioners shall seek bids either by telephone solicitation from at 
least two suppliers, or by an advertisement for bids to be published at 
least once each week for two successive weeks in the official newspaper 
of the county and in other newspapers as the board deems advisable. 

 
Sections 11-11-27 and 11-11-28, N.D.C.C., contain additional requirements regarding 
the bidding process required by N.D.C.C. § 11-11-26. 
 
This office previously stated:  

 
N.D.C.C. §11-11-26 requires competitive bidding for the “erection of 
county buildings, for the purchase of fuel, or for election ballots and 
supplies” which exceed $2,500[3] for the year.  It is my interpretation of 
N.D.C.C. §11-1126 [sic] that “election” modifies supplies and, therefore, 
office equipment (and even office supplies) would not be subject to the 
competitive bidding requirements. 

 
N.D.A.G. Letter to McIntee (Dec. 23, 1986).  Thus, since the two-way radios are not 
covered by the purchasing requirements of N.D.C.C. §§ 11-11-26 through 11-11-28, nor 
by any other state law bidding requirements, Burleigh County may purchase these 
radios without going through a formal bidding process.  
 
You also asked about purchasing through a joint powers agreement.  Section 
54-44.4-02, N.D.C.C., provides, in part: 
 

The office of management and budget, pursuant to terms and conditions 
imposed by it, may agree with political subdivisions that have organized a 
purchasing group pursuant to a joint powers agreement under chapter 
54-40.3 to cooperatively purchase certain specific commodities or services 
designated by the office of management and budget if the cooperative 
purchase will result in a benefit to the state and to the political subdivisions 
participating in the joint powers agreement. 
 

Thus, the county may join with any other political subdivision of the state in an 
organized purchasing group pursuant to a joint powers agreement under N.D.C.C. ch. 
54-40.3 to cooperatively purchase the radios provided the Office of Management and 
                                         
3 In 1991, the Legislature increased this amount to ten thousand dollars.  See 1991 N.D. 
Sess. Laws ch. 107, § 1. 



LETTER OPINION 2004-L-44 
June 28, 2004 
Page 3 
 
 
Budget (OMB) agrees and finds that the cooperative agreement benefits both the state 
and the political subdivision. 
 
You also ask whether the county may purchase the radios directly from the supplier or 
whether the purchase must be made through the North Dakota Association of Counties.  
Involvement of the North Dakota Association of Counties is not required for two political 
subdivisions to enter into an organized purchasing group pursuant to a joint powers 
agreement.  Section 54-40.3-01(1)(c), N.D.C.C., states that a joint powers agreement 
may state the “precise organization, composition, and nature of any separate 
administrative or legal entity, including an administrator or a joint board, committee, or 
joint service council or network, responsible for administering the cooperative or joint 
undertaking.”  N.D.C.C. § 54-40.3-01(1)(c).  Thus, while the North Dakota Association of 
Counties could certainly act as an administrative organization under this chapter, the 
joint powers agreement could provide for another administrator of the parties’ choosing. 
 
In this case, OMB has negotiated a two-way radio price agreement that includes the 
following provision:  “This contract will be made available to all North Dakota . . . political 
subdivisions.”  Thus, Burleigh County may, even without entering into a joint powers 
agreement, obtain the radios directly through the supplier provided the agreement OMB 
negotiated is still in effect. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
njl/vkk 
 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.  See State ex 
rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 
 


