
 
 
 
 

LETTER OPINION 
2004-L-39 

 
 

May 27, 2004 
 

 
 
Honorable Michael Polovitz 
State Senator 
2529 9th Avenue North 
Grand Forks, ND  58203-2278 
 
Dear Senator Polovitz: 
 
Thank you for your letter asking several questions about the applicability of federal law1 
regarding disclaimers2 on political ads you may run in your campaign for reelection to the 
state Senate.  While this office cannot give private legal advice, your questions do address 
issues that have a general statewide impact.  Consequently, while I cannot give advice on 
your specific advertisement, in the interest of clarifying the law for state and legislative 
office candidates, I will address the questions that have a general statewide impact. 
 
You ask whether the federal disclaimers must be recited in a campaign commercial 
appearing on a television, radio, or print advertisement mentioning only candidates for 
state office.  For the reasons discussed below, it is my opinion that the federal rules 
governing the requirements for disclaimers accompanying radio, television, print, and other 
campaign communications do not generally apply to political advertisements for 
candidates for state office, and that the ads featuring only candidates for state office and 
which do not refer to clearly identified federal candidates would not be required to contain 
the federal disclaimers. 
 
You also ask whether federally mandated disclaimer requirements would apply to a 
television ad containing an endorsement by a federal candidate or officeholder if the state 
candidate’s campaign committee pays for the ad.  For the reasons discussed below, it is 
my opinion that a television campaign commercial promoting election to state office 
containing an endorsement by a federal candidate or officeholder would not constitute an 

                                                 
1 The Federal Election Commission recently issued final regulations implementing 
provisions of the Bipartisan Campaign Reform Act of 2002.  See 11 C.F.R. § 110.11 
(implementing provisions of 2 U.S.C. § 441d). 
2 State statutory requirements for disclaimers on certain political advertisements are 
contained in N.D.C.C. § 16.1-10-04.1. 
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electioneering communication requiring a federal disclaimer so long as the ad does not 
promote or support an identified candidate for federal office or attack or oppose a 
candidate for that federal office and the ad is paid for by the candidate for election to state 
office. 
 

ANALYSIS 
 
The federal regulations implementing the Bipartisan Campaign Reform Act of 2002 
(“BCRA”) regarding disclaimers for radio, television, print, and other campaign 
communications apply generally to candidates for federal office.  See generally 11 C.F.R. 
§ 110.11 (implementing 2 U.S.C. § 441d).  The regulations apply for elections for 
candidates for federal office.  “Election” is defined as “the process by which individuals, 
whether opposed or unopposed, seek nomination for election, or election, to Federal 
office.”  11 C.F.R. § 100.2.  The term “candidate” is defined as “an individual who seeks 
nomination for election, or election, to federal office.”  11 C.F.R. § 100.3.  “Federal office” 
is defined as “the office of President or Vice President of the United States, Senator or 
Representative in, or Delegate or Resident Commissioner to, the Congress of the United 
States.”  11 C.F.R. § 100.4. 
 
The regulations contain specific requirements for radio and television ads authorized by 
candidates which, among other things, must include a statement that identifies the 
candidate and states that the candidate has approved the communication.  See 11 C.F.R. 
§ 110.11(c)(3).  Since candidates for state office are not candidates for a federal office, the 
disclaimer requirements are not generally applicable to such television, radio, or print ads.  
Consequently, it is my opinion that the federal rules governing the requirements for 
disclaimers accompanying radio, television, print, and other campaign communications do 
not generally apply to political advertisements for candidates for state office, and that the 
ads featuring only candidates for state office and which do not refer to any clearly 
identified federal candidates3 would not be required to contain the federal disclaimers. 
 
You also ask whether a disclaimer is needed if a television ad includes an endorsement by  
a federal candidate or by a federal officeholder who is not currently a candidate, if the state 
candidate’s campaign committee pays for the ad. 
 
The federal regulation dealing with the scope of disclaimers on advertising is contained in 
11 C.F.R. § 110.11(a) which provides as follows: 
 

                                                 
3 See discussion below concerning electioneering communications. 
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§ 110.11  Communications; advertising; disclaimers (2 U.S.C 441d). 
 
 (a)  Scope.  This section applies only to public communications, 
defined for this section to include the communications at 11 CFR 100.26 
plus unsolicited electronic mail of more than 500 substantially similar 
communications and Internet websites of political committees available to 
the general public, and electioneering communications as defined in 11 CFR 
100.29.  The following types of such communications must include 
disclaimers, as specified in this section: 
 
 (1)  All public communications for which a political committee makes 
a disbursement. 
 
 (2)  All public communications by any person that expressly advocate 
the election or defeat of a clearly identified candidate. 
 
 (3)  All public communications by any person that solicit any 
contribution. 
 
 (4)  All electioneering communications by any person. 
 

“Public communication” is defined in the regulations to mean a “communication by means 
of any broadcast, cable or satellite communication, newspaper, magazine, outdoor 
advertising facility, mass mailing or telephone bank to the general public, or any other form 
of general public political advertising.  The term public communication shall not include 
communications over the Internet.”  11 C.F.R. § 100.26. 
 
Thus, there are four general types of communications which are described in the rule.  The 
first type of public communication is one in which a political committee makes a 
disbursement.  The term “political committee” is defined in 11 C.F.R. § 100.5.  In your 
question you state that the television ad would be paid for by a state candidate’s campaign 
committee.  Thus, it is necessary to determine whether the campaign committee would 
constitute a political committee within the meaning of the regulations.  Both the definition of 
“political committee” and the examples cited in this regulation are tied to either the defined 
terms “candidate,” meaning federal candidate, or “contribution” or “expenditure,” which 
again are tied to contributions or expenditures related to influencing an election for federal 
office.  See 11 C.F.R. §§ 100.52 and 100.111.  Further, a state candidate’s campaign 
committee would not constitute a political party committee within the meaning of the 
regulations if it is not representing a political party or part of the official party structure at a 
national, state, or local level.  See 11 C.F.R. § 100.5(e)(4).  Accordingly, the first type of 
“public communication” would not apply in this situation. 
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The second type of public communication listed in 11 C.F.R. § 110.11 also is inapplicable 
if the television ad does not expressly advocate the election or defeat of a clearly identified 
federal candidate.  See 11 C.F.R. § 100.22.  Likewise, the third type of public 
communication would not be applicable if the television ad was not soliciting contributions 
for any federal candidate. 
 
The fourth type of public communication, that of an “electioneering communication by any 
person,” is more problematic.  The description of what constitutes an “electioneering 
communication” is set out in 11 C.F.R. § 100.29.  That provision is too long to be 
reproduced in this letter, but it is attached for your information.  It essentially covers any 
communication by any broadcast, cable, or satellite means which refers to a clearly 
identified candidate for federal office and is distributed in certain time frames before a 
general or primary election and which is targeted to the relevant electorate.  There is one 
pertinent exception contained in the regulation:  an electioneering communication does not 
include any communication that “[i]s not described in 2 U.S.C. 431(20)(A)(iii) and is paid 
for by a candidate for State or local office in connection with an election to State or local 
office.”  11 C.F.R. § 100.29(c)(5).  2 U.S.C. § 431(20)(A)(iii) provides that in general the 
term “federal election activity” means: 
 

a public communication that refers to a clearly identified candidate for 
Federal office (regardless of whether a candidate for State or local office is 
also mentioned or identified) and that promotes or supports a candidate for 
that office, or attacks or opposes a candidate for that office (regardless of 
whether the communication expressly advocates a vote for or against a 
candidate); 

 
Thus, a television ad would not constitute an electioneering communication requiring a 
federal disclosure if the ad does not promote or support a clearly identified candidate for 
the federal office or attack or oppose a candidate for that office and the ad is paid for by 
the candidate for state or local office in connection with an election to state or local office.  
You did not indicate in your letter what the content of the ad or any endorsement would be 
and whether the ad would promote or support a federal candidate’s candidacy for office or 
attack or oppose his opponent for federal office.  In any event, whether an ad promotes or 
supports a candidate for federal office or attacks or opposes the other federal candidate 
would be a factual matter which cannot be determined in an Attorney General’s opinion.  
See, e.g., N.D.A.G. 2000-F-17. 
 
Based on the foregoing, it is my opinion that a television campaign commercial promoting 
election to state office containing an endorsement by a federal candidate or officeholder 
would not constitute an electioneering communication requiring a federal disclaimer, so 
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long as the ad did not promote or support an identified candidate for federal office or attack 
or oppose a candidate for that federal office and the ad is paid for by the candidate for 
state office in connection with a state election. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
jjf/pg 
Enclosure 
 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.  See State ex 
rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 
 


