
 

 

 
 

LETTER OPINION 
2004-L-24 

 
 

March 31, 2004 
 

 
Ms. Carol Olson 
Executive Director 
North Dakota Department of Human Services 
600 E Boulevard Ave Dept 325 
Bismarck, ND  58505-0250 
 
Dear Ms. Olson: 
 
Thank you for your letter asking whether a court order is necessary before the official 
child support payment records maintained by the Department of Human Services 
(Department) under N.D.C.C. § 50-09-02.1 may be revised to reflect the payment of 
children’s benefits to or on behalf of a child for whom an obligor owes a duty of support 
for periods of time on or after January 1, 1995. 
 
For the reasons discussed below, it is my opinion a court order is not necessary to 
revise the official child support payment records to reflect the payment of children’s 
benefits, as long as the payment is intended to cover a period of time occurring on or 
after January 1, 1995, and the amount to be credited by month does not exceed the 
amount of child support owed for the period of time intended to be covered by the 
payment. 
 

ANALYSIS 
 
The presumptively correct amount of child support that is owed in a case is determined 
under the child support guidelines (“Guidelines”) adopted as administrative rules by the 
Department of Human Services.1  See N.D.C.C. § 14-09-09.7.  Beginning on January 1, 
1995, the Guidelines have included the following provision: 
 

                                                 
1 This opinion is limited to child support accruing under an order governed by North 
Dakota law and not to orders issued by other states that are being enforced in North 
Dakota.  See N.D.C.C. § 14-12.2-38 (law of issuing state governs nature of current 
payments). 
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A payment of children's benefits2 made to or on behalf of a child who is 
not living with the obligor must be credited as a payment toward the 
obligor's child support obligation in the month (or other period) the 
payment is intended to cover, but may not be credited as a payment 
toward the child support obligation for any other month or period. 

 
N.D.A.C. § 75-02-04.1-02(11) (emphasis added).  The most common form of “children’s 
benefits” is social security disability dependency benefits.  See, e.g., Tibor v. Bendrick, 
593 N.W.2d 395 (N.D. 1999). 
 
After the initial 1995 amendments to the Guidelines were proposed, N.D.A.C. 
§ 75-02-04.1-02(11) was added in response to several comments to “[address] the 
proper crediting of payments [as opposed to the computation of a child support amount 
under the Guidelines].”  Summary of Comments Received in Regard to Proposed 
Amendments to N.D. Admin. Code Ch. 75-02-04.1, at p.11 (Nov.  14, 1994).  Thus, 
although the Guidelines generally address the question “how much should the obligor 
pay?”, this particular provision addresses a permitted method of satisfying the Guideline 
amount of support, i.e. through the payment of children’s benefits to or on behalf of the 
child or children. 
 
The North Dakota Supreme Court interpreted N.D.A.C. § 75-02-04.1-02(11) in Tibor v. 
Bendrick, 593 N.W.2d 395 (N.D. 1999).  In Tibor, the Supreme Court stated that “the 
guidelines expressly provide that benefits, including social security disability 
dependency benefits, must be credited as a payment towards Bendrick’s child support 
obligation for the particular months or period the payment was intended to cover.”  Id. at 
397 (emphasis added). 
 
Section 75-02-04.1-02(11), N.D.A.C., provides, in effect, that payment of children’s 
benefits is the equivalent of cash and must be applied dollar-for-dollar to the obligor’s 
child support obligation.  The rule, particularly as interpreted in Tibor, does not leave 
any room for discretion to refuse to give the obligor credit for children’s benefits up to 
the amount due in the period covered by the benefits. 
 

                                                 
2 The phrase “children’s benefits” is defined in the  Guidelines as: 

[A] payment, to or on behalf of a child of the person whose income is 
being determined, made by a government, insurance company, trust, 
pension fund, or similar entity, derivative of the parent's benefits or a result 
of the relationship of parent and child between such person and such 
child.  Children's benefits do not mean benefits received from means 
tested public assistance programs. 
 

N.D.A.C. § 75-02-04.1-01(3). 
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The sole purpose of a court hearing on a request for credit for children’s benefits would 
appear to be to confirm the date and amount of benefits that were paid to or on behalf of 
the child or children to whom the obligor owes a duty of support.  When there is 
sufficient documentation, such as when an obligor provides a copy of a benefit 
statement from the Social Security Administration or other government agency, or 
agreement between the parties regarding the date and amount of benefits, obtaining a 
court order to receive credit for those benefits simply adds expense to the parties and 
consumes judicial resources to produce an outcome that is specified by the rule. 
 
Thus, it is my opinion a court order is not necessary to revise the official child support 
payment records to reflect the payment of children’s benefits, as long as the payment is 
intended to cover a period of time occurring on or after January 1, 1995, and the 
amount to be credited by month does not exceed the amount of child support owed for 
the period of time intended to be covered by the payment.3 
 
I understand an obligor who has not yet received credit for children’s benefits as 
permitted in this opinion has often made full or partial child support payments during a 
time period that is covered by those benefits.  Once the credit for the children’s benefits 
is given for prior months, a “surplus” may be created for those months as a result of the 
actual collections.  Consistent with the discussion of child support overpayments in 
N.D.A.G. 96-F-24, the “surplus” created by the actual collections should first be applied 
to any existing arrearage, but any remaining balance should not be considered a 
pre-payment of future child support without a court order providing that the collections 
should be applied to future support rather than be refunded by the custodial parent or 
assignee.  C.f. N.D.C.C. § 14-09-09.33(4); N.D.A.G. 96-F-24 (public policy of periodic 
child support payments is to ensure that the child’s needs are met on an ongoing, 
continuous basis).  
 
       Sincerely, 
 
 
 
 
       Wayne Stenehjem 
       Attorney General 
  
jcf/vkk 

                                                 
3 This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts.  See State ex 
rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


