LETTER OPINION
2003-L-45

October 14, 2003

Honorable Randy A. Schobinger
State Senator

PO Box 1215

Minot, ND 58702-1215

Dear Senator Schobinger:

Thank you for your October 13, 2003, e-mail raising several questions about filling the
legislative vacancy in District 3. You state that local party officials are considering
convening a district convention or caucus to fill the vacancy in place of holding a meeting
of the executive committee of the district committee. You ask whether that proposal s
lawful.

The procedure for filling a legislative vacancy is contained in N.D.C.C. § 16.1-13-10, which
provides in pertinent part:

If a vacancy in the office of a member of the legislative assembly occurs, the
county auditor of the county in which the former member resides or resided
shall notify the chairman of the legislative council of the vacancy. . .. Upon
receiving notification of a vacancy, the chairman of the legislative council
shall notify the district committee of the political party that the former
member represented in the district in which the vacancy exists. The district
committee shall hold a meeting within twenty-one days after receiving the
notification and select an individual to fill the vacancy.

N.D.C.C. § 16.1-13-10(1) (emphasis supplied).

At the outset, | would note that you refer to the executive committee of the district
committee as being the body which would otherwise hold a meeting to fill a legislative
vacancy. However, the executive committee, while selected from the district committee,
has no statutory role in the filling of a legislative vacancy.® As originally drafted in 2001,

! Contrast this provision with other statutory provisions permitting the executive
committee to fill a vacancy occurring in a party certificate of endorsement for a



LETTER OPINION 2003-L-45
October 14, 2003
Page 2

Senate Bill No. 2230 (amending N.D.C.C. § 16.1-13-10) would have authorized the
executive committee of the district committee to meet and select an individual to fill a
vacancy; however, references to the executive committee were removed in amendments
to Engrossed Senate Bill No. 2230. See Hearing on S.B. 2230 Before the House Comm.
on the Judiciary, 2001 N.D. Leg. (Feb. 14).

“The primary goal in construing the meaning of a statute is to discover the intent of the
Legislature. Northern X-Ray Company, Inc. v. Hanson, 542 N.W.2d 733, 735 (N.D. 1996).
In seeking to determine legislative intent, courts will look first to the language of the
statute. ‘If a statute’s language is clear and unambiguous, the legislative intent is
presumed clear on the face of the statute.” Id.” N.D.A.G. 2003-L-33.

As quoted above, N.D.C.C. § 16.1-13-10(1) clearly provides that it is the district committee
that must meet within 21 days after receiving the notification and select an individual to fill
the legislative vacancy. The district committee of the party consists of the “precinct
committeemen of a party, selected as provided by this chapter, with any other persons
provided for by the district committee’s bylaws and as the district committee designates.”
N.D.C.C. §16.1-03-07(1). The officers of a district committee include a chairman, vice
chairman, secretary, and treasurer. Id. The district committee may select an executive
committee consisting of five or more persons chosen from the district committee. |Id.
Section 1-02-14, N.D.C.C., provides that a statute “giving a joint authority to three or more
public officers or other persons must be construed as giving such authority to a majority of
them, unless it appears otherwise in the act giving the authority.”

Based on the foregoing and a plain reading of N.D.C.C. §16.1-13-10(1), it is my opinion
that it is a majority of the district committee that has the authority to meet and select an
individual to fill a legislative vacancy; the vacancy may not be filled by a district convention
or caucus since it is not the entity authorized by statute to fill legislative vacancies.

Nevertheless, it would be permissible to hold a district convention or caucus for the
purpose of providing an advisory or straw vote to the district committee in order to aid the
district committee? in making its selection to fill the vacancy. Cf. N.D.A.G. 97-L-153
(unauthorized initiated ordinance may constitute a straw vote or an advisory vote but
would have no legal effect); N.D.A.G. 96-L-192 (board of county commissioners may seek

legislative district office at a primary election, or in the case where no endorsement has
been made, and a vacancy occurs in a slate of candidates seeking party nomination by
Eetition at a primary election. N.D.C.C. § 16.1-11-18(1) and (2).

In fact, a district committee may want to obtain broad based input on its selection,
especially in view of the possibility that the voters of the district may petition the
Governor to call a special election on the vacancy following an appointment. See
N.D.C.C. § 16.1-13-10(2).
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nonbinding advisory opinion of its constituents in implementing a specific statutory
authority given to the board by the Constitution or statute; however, board may not seek
advisory opinion on matters not within its statutory or constitutional authority); N.D.A.G.
83-34 (city governing body may call special election for the purpose of obtaining an
advisory vote by electors).

Finally, you ask whether the 10-day notice requirement contained in N.D.C.C.
§ 16.1-03-01(3) would apply to a caucus in selecting a person to fill a legislative vacancy.
As noted above, convening a district convention or caucus could only be done for the
purpose of rendering a straw or advisory vote and such a convention or caucus is not the
body authorized by law to actually select a replacement legislator. Consequently, even if it
is assumed the publishing requirements contained in N.D.C.C. 8§ 16.1-03-01(3) apply to a
district convention or caucus,® the district convention or caucus would only be acting in an
advisory capacity and no formal publication requirement would exist.

Sincerely,

Wayne Stenehjem
Attorney General
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3 Section 16.1-03-01, N.D.C.C., by its terms, applies to precinct caucuses, not to a
district convention or caucus.



