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June 9, 2003 
 
 
Honorable Merle Boucher 
State Representative 
PO Box 7 
Rolette, ND  58366-0007 
 
Dear Representative Boucher: 
 
Thank you for asking about the meaning of “unobligated general fund balance” as used 
in N.D.C.C. § 15.1-27-05.  The amount of state aid school districts receive is dependent 
in part on a school district’s “unobligated general fund balance” on the preceding June 
thirtieth.  N.D.C.C. §  15.1-27-05. 
 
Your question relates to when funds are considered “obligated.”  State law does not 
define either “obligated” or “unobligated” funds for the purposes of N.D.C.C. 
§ 15.1-27-05.  Therefore, “unobligated” must be construed according to its context, rules 
of grammar, and usage of the language.  N.D.C.C. § 1-02-03. 
 
The word “obligate” means “to commit (money, for example) in order to fulfill an 
obligation.”  The American Heritage Dictionary 857 (2d coll. ed. 1991).  To determine 
when a school district commits funds to fulfill an obligation, in this case for purposes of 
state aid to public schools, other sections of law come into play.  The Superintendent of 
Public Instruction is required to implement a uniform system for the accounting, 
budgeting, and reporting of data for all school districts in the state.  N.D.C.C. 
§ 15.1-02-08.  To fulfill that responsibility, the Superintendent of Public Instruction has 
created the “North Dakota School District Financial and Reporting Manual” (“Manual”), 
along with various other forms that relate to school district reporting of financial 
information.  For purposes of state aid to public school districts, school districts must file 
certain documentation with the Superintendent of Public Instruction in order to receive 
the per student payments provided by law.  One of those required documents is an 
annual school district financial report.  N.D.C.C. § 15.1-27-02(1)(b). 
 
School district financial reports are prepared using a “basis of accounting.”  Manual at 2 
(2000).  The basis of accounting is either a “cash basis” or an “accrual basis.”  Id. at 2-3.  
The cash basis recognizes transactions when cash is either received or disbursed.  Id. 
at 2.  The accrual basis of accounting, deemed superior for school districts, allows a 
school district to determine its financial position by measuring economic resources and 
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“obligations.”  Id. at 3.  In other words, use of the accrual basis of accounting allows a 
school district to recognize its commitments to fulfill its obligations before it has actually 
prepared a check in payment of those obligations.  Therefore, for North Dakota school 
districts, funds are “obligated” or “unobligated” depending on the basis of accounting 
used by the respective district. 
 
This meaning of the obligation of school district funds does not, however, resolve the 
issue between the school district on whose behalf you inquire and the Superintendent of 
Public Instruction.  From the documentation you provide and from other information 
received from the Department of Public Instruction, it appears the school district filed its 
annual report and then requested to make an informal amendment to that annual report 
to reduce its general fund ending balance and improve its position under N.D.C.C. 
§ 15.1-27-05. 
 
The Department of Public Instruction, by memorandum dated April 11, 2003, informed 
the school district that to have the expenditures it sought deducted from its general fund 
ending balance for the year in question, the district would be required to restate its 
annual financial report because the school district’s proposed amendment required a 
change in its basis of accounting.  I understand that this restatement of the school 
district’s annual financial report is required because, in the absence thereof, the school 
district would effectively be deducting the expenditures it requested not only from the 
annual financial report it sought to amend informally but also from the succeeding year’s 
annual financial report where those same expenditures would appear again because of 
its existing basis of accounting.  This after-the-fact amendment the school district 
proposed would result in misstating the expenditures and ending general fund balance 
for the purpose of N.D.C.C. § 15.1-27-05 for two school years in a manner not provided 
by law or by the accounting manual the Superintendent of Public Instruction is required 
to prepare and which school districts must use.  It is therefore my opinion that if the 
school district is to receive recognition of the expenditures it submitted, it is required to 
follow the instructions of the Department of Public Instruction to accomplish that task by 
restating its annual financial report and its basis of accounting. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 
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