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February 25, 2003 
 
 
 
Ms. Janet Placek Welk 
Executive Director 
Education Standards and Practices Board 
600 East Boulevard Avenue, Dept. 202 
Bismarck, ND  58505-0080 
 
Dear Ms. Welk: 
 
Thank you for your letter asking whether an individual is eligible for stipend funding under 
House Bill 1344 passed by the 57th Legislative Assembly.  See 2001 N.D. Sess. Laws ch. 
173, § 16.  You point out that House Bill 1344 provides for an annual stipend for up to four 
years once national teacher certification has been obtained.  In this instance, the applicant 
actually began the certification process prior to the effective date of House Bill 1344.  In a 
subsequent telephone conversation with a member of my staff, you indicated that the 
individual actually made application sometime during 2000, well before the July 1, 2001, 
trigger date for grant applications contained in House Bill 1344. 
 
Under section 16 of House Bill 1344, the Legislature appropriated money “for the purpose 
of making grants to assist teachers in obtaining national certification.”  A licensed or 
approved individual “may file an application with the board for a grant to assist with the 
cost of obtaining national teacher certification after July 1, 2001.”  Id. (emphasis added).  
The Education Standards and Practices Board then reviews the applications, and 
successful applicants are eligible to receive an initial grant to assist with assessment costs 
and, following national teacher certification, an additional annual $1,500 stipend for up to 
four years. 
 
Your question arises because the individual applied for the initial grant and began the 
certification process prior to the effective date of House Bill 1344 and the application 
trigger date of July 1, 2001, specified in section 16 of House Bill 1344.  This application 
was apparently made under 1999 N.D. Sess. Laws ch. 35, § 4, and the applicant received 
the assessment costs grant under that provision of law. 
 
“All statutes are to be applied prospectively unless retroactivity is expressly declared.  
N.D.C.C. § 1-02-10.  However, a statute is not retroactive because it draws upon 
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antecedent facts for its operation or because part of the requisites of its action are drawn 
from time antecedent to its passing.  Public School District No. 35 v. Cass County Board of 
Commissioners, 123 N.W.2d 37, 40 (N.D. 1963).”  N.D.A.G. Letter to Meyer (July 25, 
1991).  “[T]he legislature is free to apply statutes retroactively unless doing so would result 
in ex post facto application.  Statutes generally are not retroactive unless expressly 
declared so by the legislature.”  State v. Shafer-Imhoff, 632 N.W.2d 825, 836 (N.D. 2001). 
 
There is no indication that section 16 of House Bill 1344 was intended by the Legislature to 
apply retroactively.  Moreover, section 16 of House Bill 1344 plainly states that a grant 
application may be filed “after July 1, 2001.”  The limiting language “after July 1, 2001” is in 
subsection 2 of section 16 of House Bill 1344, which relates to the grant for assistance 
with the assessment costs of national teacher certification.  In other words, it involves the 
time leading up to the award of the certificate.  Thereafter, subsection 5 of section 16 of 
House Bill 1344 covers the periodic stipend payable for full school years of teaching after 
the national teacher certificate is obtained.  The language of subsection 5 refers to after 
“the” individual obtains the certificate, which is an apparent reference to the same 
individual that made the initial application for assessment costs under subsection 2. 
 
The appropriation under House Bill 1344 expires June 30, 2003.  Therefore, for an 
individual to have qualified for the assessment cost grant and the first year of the stipend, 
the person must have applied for the first grant after June 30, 2001, and have been 
awarded the certificate before July 1, 2002, in order for there to have been one full school 
year after receiving the certificate.  See N.D.C.C. § 15.1-06-03. 
 
The applicant your letter refers to began the certification process under the law in effect 
prior to House Bill 1344, but did not obtain the national teacher certificate until November 
of 2002.  Under these facts, it is my opinion that the individual could not qualify for stipend 
funds under House Bill 1344 both because the person did not commence the certificate 
process under House Bill 1344, and because there was not a full school year of teaching 
available after being awarded the national teacher certificate before the appropriation in 
House Bill 1344 expires. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 
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