
 
 
 
 

LETTER OPINION 
2003-L-01 

 
 

January 2, 2003 
 
 
 
Mr. James T. Odegard 
Grand Forks County State’s Attorney 
PO Box 5607 
Grand Forks, ND  58206-5607 
 
Dear Mr. Odegard: 
 
Thank you for your letter asking whether school board members must be physically 
present at a meeting of the board in order to constitute a quorum able to transact 
business, or whether part of the membership may participate in a board meeting by 
telephone. 
 
Section 15.1-09-29, N.D.C.C., provides: 
 

The board of a school district consists of the members elected according 
to the provisions of this chapter.  A majority of the board constitutes a 
quorum.  The agreement of a majority of those members present is 
necessary for the transaction of any business. 
 

Words and phrases in a statute “must be construed according to the context and the 
rules of grammar and the approved usage of the language.”  N.D.C.C. § 1-02-03.  When 
enacting statutes, it is presumed that a just and reasonable result and a result feasible 
of execution was intended by the Legislature.  N.D.C.C. § 1-02-38(3) and (4). 
 
At times, the Legislature has required that members of certain entities be “present in 
person.”  Examples are N.D.C.C. § 7-01-12(1) (requiring a two-thirds vote of 
shareholders of a building and loan association “present in person” or by proxy to vote 
on converting the association to a federal association), N.D.C.C. § 10-15-18 (defining a 
quorum for a cooperative association as 10% of the first 100 members plus 5% of 
additional members “present in person” or represented by delegates), and N.D.C.C. 
§ 26.1-12-06 (defining a quorum as those members of a mutual insurance company 
“present in person” or represented by written proxies). 
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In the context of N.D.C.C. § 15.1-09-29, a school board consists of the members 
elected to the office.  A majority of that board constitutes a quorum, and the majority of 
those “members present” is necessary for the transaction of business.  Id.  There is no 
language in the section indicating that use of the term “present” was intended to require 
actual physical presence by the quorum all in the same room. 
 
In Clausing v. State, 955 P.2d 394, 399-400 (Wash. Ct. App. 1998), the court rejected 
an argument that language, similar to that in N.D.C.C. § 15-09-29, requiring an 
“affirmative vote of a simple majority of the members present at a meeting or hearing” 
required actual physical presence.  While the rationale for rejecting the argument was 
based in part on the fact that there were other statutes related to the specific hearing 
being conducted that allowed the hearing to be held by telephone conference call, the 
court also said: 
 

There are also sound public policy reasons to reject [the] position [that the 
language requires actual physical presence].  In this modern technological 
era, there are many expedient methods to conduct business.  For 
example, video conferencing, internet conferencing, and telephone 
conference calls are all means to conduct transactions in an economical 
and efficient manner.  These methods allow persons to be “present” to 
one another without the demands often required to achieve physical 
presence.  In addition, when deciding a hearing location, the presiding 
officer must consider “accessibility, efficiency, and economy.”  . . .  This 
requirement is consistent with permitting the Board to choose to deliberate 
by telephone conference call. 
 

Id. at 400.  In Babac v. Pennsylvania Milk Marketing Board, 613 A.2d 551, 553 (Pa. 
1992), the court said a quorum of members can consist of members not physically 
present at the meeting who participate by speaker telephone because the absent 
members are able to hear the comments of those present and communicate 
contemporaneously with each other.  The reasoning of these courts for rejecting the 
argument that actual physical presence is necessary, while not binding, is persuasive.  
If a school board member is in a location different than where the meeting notice states 
the meeting will be held, but is able to participate in the meeting by listening to the 
comments of other board members and witnesses and communicating with all of those 
present at the meeting, then the purpose of the quorum requirement of N.D.C.C. 
§ 15.1-09-29 is met. 
 
In addition, defining a quorum and the need for a majority vote of those members 
present in N.D.C.C. §15.1-09-29 also distinguishes that voting requirement from those 
circumstances where a vote of the majority of the entire elected body is required to 
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support a decision.  For example, after redistricting of a county’s commissioner districts, 
a board of county commissioners may combine two or more of those districts “by 
resolution passed by a majority of the total membership of the board.”  N.D.C.C. 
§ 11-07-03.1. 
 
It therefore appears that language in N.D.C.C. § 15.1-09-29 concerning “members 
present” is intended to define the portion of the total membership of a board needed to 
transact business.  It is not designed to require actual physical presence by all of those 
persons in the same room at a meeting. 
 
It is therefore my opinion that a school board member may participate in a school board 
meeting by telephone or video equipment and be included in the number of board 
members needed to constitute a quorum and the number of votes needed to transact 
business.1 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

 
rel/pg 

                                                 
1 School board meetings must be open meetings because of the provisions of N.D.C.C. 
§ 44-04-19 and N.D. Const. art. XI, § 5.  For the purposes of that section, a “meeting” 
means a formal or informal gathering, whether in person or through other means such 
as telephone or video conference, of a quorum of the members of the public body.  
N.D.C.C. § 44-04-17.1(8).  If members of a governing body participate in the meeting by 
telephone, then a speaker phone or video monitor must be provided at the location 
specified in the notice of the meeting.  N.D.C.C. § 44-04-19(4). 


