
 
 
 
 
 

LETTER OPINION 
2002-L-73 

 
 

December 24, 2002 
 
 
 
Honorable John Andrist 
State Senator 
PO Box E 
Crosby, ND  58730-0660 
 
Dear Senator Andrist: 
 
Thank you for your letter concerning extraneous or surplus language appearing on some 
city and school district election ballots.  You indicate that some cities and school districts 
include estimates of publishing costs on ballots containing the question of whether these 
political subdivisions should publish the minutes or proceedings of their governing bodies 
in their official newspapers.  You ask about the propriety of including these cost estimates 
on the ballots. 
 
Section 15.1-09-31, N.D.C.C., provides, in part: 
 

Every two years, at the time of a school district's annual election of board 
members, the electors of the district shall determine whether a record of 
the board proceedings must be published in the official newspaper of the 
district. 
 

Similarly, N.D.C.C. § 40-01-09.1 provides that every four years: 
 

[A]ll cities in North Dakota, regardless of their form of government, must 
put on the ballot the question of whether the minutes of its governing body 
shall be published in its official newspaper. 
 

You included with your letter sample ballots that have been published in newspapers 
showing that together with the question of publication of minutes, ballot language had 
been added estimating annual publication costs. 
 
As you also noted, the school districts’ practice of including the cost of publishing 
minutes was addressed in prior correspondence issued by this office.  See Letter to 
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Leon Johnson (May 11, 1967).  The letter discussed an initiated measure which was a 
predecessor provision to N.D.C.C. § 15.1-09-31.  See 1999 N.D. Op. Att’y Gen. L-112.  
The 1967 letter concluded that the “Measure makes no provision fo r including the cost 
of publishing the minutes on the ballot and we do not believe it is proper to include 
same on the ballot.”  Likewise, the current versions of N.D.C.C. §§ 15.1-09-31 and 
40-01-09.1 make no provision for including the cost of publishing the minutes. 
 
The North Dakota Supreme Court has not addressed this issue; however, according to 
one authority, “[t]he appearance on the ballot of words of surplusage which could not 
mislead the voters will not require the invalidation of a local election. . . .  The test is 
whether surplusage ‘would tend to confuse or misinform a voter so as to affect his free 
choice.’”  6 Sandra M. Stevenson, Antieau on Local Government Law § 86.16[3] (2d ed. 
2002).  In addition, the use of language that is “‘in the nature of a persuasive argument 
in favor of or against the issue . . .’” is prohibited.  State ex rel. Bailey v. Celebrezze, 
426 N.E.2d 493, 495 (Ohio 1981), quoting Beck v. City of Cincinnati, 124 N.E.2d 120, 
121 (Ohio 1955).  See also 42 Am. Jur. 2d Initiative and Referendum § 21 (the 
summary of an initiated measure generally must be clear, concise, and a true and 
impartial statement as to the intent of the proposed law; not an argument, nor likely to 
create prejudice for or against the measure.). 
 
While publishing good faith estimated publication costs would not necessarily confuse 
or misinform a voter to such a degree that it would call into question the results of an 
election, such statements are clearly surplusage that is not authorized by either 
N.D.C.C. §§ 15.1-09-31 or 40-01-09.1.  Furthermore, to the extent that such estimated 
costs of publishing are included in the ballot language in order to influence the voters to 
vote against publication because of the costs involved, the additional language would 
be argumentative or prejudicial.  While presumably the school district or city officials 
who placed the estimated costs of publication on the ballots you enclosed would assert 
that they were only trying to fully inform the voters on the ballot measure and not trying 
to improperly influence them, many of the voters are likewise taxpayers who may be 
less inclined to vote for publication if reminded in the voting booth of the estimated costs 
involved.1  As the court in Beck noted: 
 

                                                 
1 Whether including cost estimates constitutes a violation of North Dakota’s 
electioneering statute, N.D.C.C. § 16.1-10-06, would require a determination by the trier 
of fact in a case as to whether the persons responsible for the surplus ballot language 
were “asking, soliciting, or in any manner trying to induce or persuade, any voter on an 
election day to vote or refrain from voting for . . . any measure submitted to the people 
. . .” within the meaning of that statute.  Such determinations of fact are beyond the 
scope of an Attorney General’s opinion. 
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If argumentation, promises, misrepresentations or coercive statements 
should be permitted on the face of the ballot, one could not predict the 
limits of such practice and the confusion which may ensue.  Certainly if the 
proponent of such issue be permitted to introduce such material, the 
opponent should have the same privilege. 
 

Beck v. City of Cincinnati, 124 N.E.2d at 121. 
 
Consequently, it is my opinion that N.D.C.C. §§ 15.1-09-31 and 40-01-09.1 do not 
permit the inclusion of surplusage such as the estimated costs of publication on the 
ballot and that it is improper for a city or a school district to include them. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 
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