
 
 

LETTER OPINION 
2002-L-62 

 
 

October 25, 2002 
 
 
Mr. James Wold 
Griggs County State’s Attorney 
PO Box 541 
Cooperstown, ND  58425-0541 
 
Dear Mr. Wold: 
 
Thank you for your letter asking whether a county recorder may perform a marriage 
ceremony outside of the county for which the recorder was elected.   
 
“Ordinarily an officer who holds an office for a particular political subdivision is powerless 
to perform an official act when beyond the territorial limits of the political subdivision for 
which [the officer] was elected.”  Markham v. Cornell, 18 P.2d 158, 159 (Kan. 1933).  A 
county officer’s jurisdiction is coextensive with the county for which the officer is elected or 
appointed.  20 C.J.S. Counties § 97; Cade v. State, 51 S.W.2d 857, 858 (Ark. 1932).  
However, officers may have authority to act on the county’s behalf outside of the county.  
20 C.J.S. Counties § 97.  The Legislature may, by law, require certain official acts to take 
place beyond the sovereignty of the political subdivision that conferred the officer’s power, 
but “such acts are done by its express permission and the power cannot be implied.”  67 
C.J.S. Officers § 190.  For example, county sheriffs have specific authority to transport 
prisoners to the penitentiary or patients to the state hospital, and county law enforcement 
officers in fresh pursuit are specifically authorized to enter another county to continue that 
pursuit and make an arrest.  N.D.C.C. §§ 11-15-24 and 11-15-33. 
 
Performing a marriage ceremony is an official act for a county recorder.  N.D.C.C. 
§§ 14-03-09, 14-03-22.  Because extraterritorial jurisdiction for county officers may not be 
implied, extraterritorial jurisdiction must be statutorily authorized.  While recorders may 
perform the marriage ceremony, N.D.C.C. § 14-03-09, and recorders are authorized to 
collect a fee for performing a marriage ceremony, N.D.C.C. § 14-03-22, nothing in these 
laws provides that a recorder has extraterritorial jurisdiction to solemnize a marriage.  
Similarly, N.D.C.C. ch. 11-18, governing recorders, does not authorize a county recorder 
to act in an official capacity outside of his or her county. 
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Therefore, it is my opinion that a county recorder may not solemnize a marriage outside of 
the county for which he or she has been elected.1 
 

Sincerely, 
 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 
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1 In the event a recorder has already performed a marriage ceremony outside of the 
county in which elected, there is authority for the proposition that “a lack of qualification 
or right on the part of the minister or other official will not invalidate [a] marriage.”  
Woodward v. Blake, 164 N.W. 156, 159 (N.D. 1917) (Bruce, C. J. dissenting).  See also 
State v. Ely, 113 N.W. 711, 716 (N.D. 1907) (judge acting in good faith outside of 
appropriate district will be recognized as having de facto jurisdiction in criminal and civil 
cases and performing the marriage ceremony). 


