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April 1, 2002 
 
 
Mr. Kenneth L. Dalsted 
Jamestown City Attorney 
PO Box 1727 
Jamestown, ND  58402-1727 
 
RE: N.D.C.C. § 12.1-31-03 - Disclosure of Records  
 
Dear Mr. Dalsted: 
 
Thank you for your February 25, 2002, letter in which you have asked several questions 
regarding public access to law enforcement and municipal court records regarding minors who 
violate the Jamestown municipal ordinance establishing civil penalties for possession or use of 
tobacco products adopted pursuant to North Dakota Century Code § 12.1-31-03(2).  You 
specifically state that school and public health officials have requested the Jamestown Police 
Department to release the names or other identifying information of minors charged with a 
violation of N.D.C.C. § 12.1-31-03(2) or the corresponding Jamestown municipal ordinance.   
 
You asked about N.D.C.C. § 27-20-52 which limits public access to law enforcement records 
of a child “alleged or found to be delinquent, unruly, or deprived.”  If a child falls within this 
category, the law enforcement records maintained by the Jamestown Police Department 
pertaining to the child would be subject to the disclosure restrictions of that section. 
 
As it pertains to a N.D.C.C. § 12.1-31-03(2) violation, application of the disclosure restrictions 
in N.D.C.C. ch. 27-20, the Uniform Juvenile Court Act, is dependent upon the age of the 
offender.  The juvenile court has exclusive original jurisdiction in proceedings in which a child 
is alleged to be delinquent, unruly, or deprived.  N.D.C.C. § 27-20-03.   
 
Section 27-20-02(6), N.D.C.C., defines a “delinquent act” as an act designated a crime under 
the law of this or another state, the federal government, or local ordinances.  The definition 
specifically excludes, however, offenses falling within N.D.C.C. § 27-20-02(18)(c).  An offense 
under section 27-20-02(18)(c) is one applicable only to a child, except for an offense 
committed by a minor 14 or older under subsection 2 of section 12.1-31-03 or an equivalent 
local ordinance or resolution.  Therefore, a person who is at least 14 years old who has 
committed the noncriminal violation as defined in N.D.C.C. § 12.1-31-03(2) or an equivalent 
local ordinance would not be an “unruly child” subject to the jurisdiction of the juvenile court or 
N.D.C.C. ch. 27-20.  Any action taken against the offender for the noncriminal offense will be 
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taken in an “adult” court in the same manner as if the person had been charged with a “traffic 
offense” as that term is defined in N.D.C.C. § 27-20-02(17).   
 
A person under age 14 who has violated N.D.C.C. § 12.1-31-03(2) is, however, an “unruly 
child,” N.D.C.C. § 27-20-02(18)(f), subject to the sole and exclusive jurisdiction of the juvenile 
court.  N.D.C.C. § 27-20-03.  Since any action taken against this offender will occur in the 
juvenile court, the release of any information regarding the offender will be subject to the 
statutory restrictions on public disclosure of both law enforcement records (N.D.C.C. 
§ 27-20-52) and records of the juvenile court (N.D.C.C. § 27-20-51).   
 
Since chapter 27-20 does not apply to an individual who is at least 14 years old and who is 
charged with a violation of N.D.C.C. § 12.1-31-03(2) or an equivalent municipal ordinance, the 
restrictions found in N.D.C.C. § 27-20-51 (regarding the release of court records) or N.D.C.C. 
§ 27-20-52 (regarding law enforcement records) do not apply to information obtained by the 
municipal court or law enforcement officials in investigating, charging, or resolving the 
noncriminal offenses.  In addition, law enforcement records held by the Jamestown Police 
Department relating to the ordinance or statutory violation will be subject to the North Dakota 
open records law (N.D.C.C. ch. 44-04) and its relevant exceptions.   
 
Court records, however, are not subject to the North Dakota open records law.  N.D.C.C. 
§ 44-04-17.1(15).  Therefore, public disclosure of the municipal court records will be subject to 
the same general rules and regulations for disclosure of its records whether the offender is 
over or under the age of 18 years.  The disclosure of such records, however, may be governed 
by the rules and procedures established by the municipal court or in accordance with 
administrative action of the North Dakota Supreme Court and its court administrator.  See, 
generally, N.D.C.C. §§ 27-02-05.1 and 40-18-06.1 and N.D. Sup. Ct. Admin. R. 19, 26, and 
41.   
 
With regard to school records, sections 15.1-07-25 and 44-04-18 make school district records 
open records unless otherwise provided by law.  The Family Educational Rights and Privacy 
Act (FERPA), 20 U.S.C. § 1232g, provides for confidentiality of all “education records” under 
the penalty of the loss of federal funds for education for a school district that has a policy of 
releasing education records unless authorized by the federal act.  For purposes of FERPA, 
“education records” means “those records, files, documents, and other materials which . . . 
 
 i. contain information directly related to a student; and 
 ii. are maintained by an educational agency or institution or by a person acting for 

such agency or institution.”   
 
20 U.S.C. § 1232g(a)(4)(A).  The federal act has been held to be a specific exception to the 
open records requirement contained in N.D.C.C. §§ 15.1-07-25 and 44-04-18.  1994 N.D. Op. 
Att’y Gen. F-28.   
 
Section 27-20-52(7) authorizes inspection of law enforcement records by a superintendent or 
principal of the school in which the child is currently enrolled or of the school in which the child 
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wishes to enroll.  For violations of N.D.C.C. § 12.1-31-03(2), N.D.C.C. § 27-20-52(7) is 
relevant only to violations by minors less than 14 years of age because violations by older 
minors are resolved outside N.D.C.C. ch. 27-20.  However, it is conceivable that records of 
violations of N.D.C.C. § 12.1-31-03(2) by minors 14 or older may also come into the 
possession of and be maintained by a school.  Thus, if a school superintendent or principal 
obtained information pursuant to N.D.C.C. § 27-20-52(7), or from a source outside N.D.C.C. 
ch. 27-20 relating to a violation of N.D.C.C. § 12.1-31-03(2),  that related to a specific student 
and was maintained by a school, it would become an education record under FERPA and not 
subject to release without the consent of the child’s parent or under an exception to the 
consent requirement contained in FERPA.   
 
Your final question asks whether school records containing information about minors charged 
with noncriminal offenses involving tobacco may be released to public health entities.  There is 
one exception to the parental consent requirement for release of education records that relate 
to health and safety.  This exception authorizes release of records without the parents’ consent 
in connection with an emergency, to appropriate persons if the knowledge of such information 
is necessary to protect the health or safety of the student or other persons.  20 U.S.C. 
§ 1232g(b)(1)(I).  The release of student information regarding tobacco-related offenses does 
not appear to constitute the type of emergency envisioned by the federal law.  Thus, 
information obtained by a school superintendent or principal pursuant to N.D.C.C. 
§ 27-20-52(7), if concerning a specific student and maintained by the school, cannot be 
released to public health entities.1 
 
  

Sincerely, 
 
 
 

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

rpb/rel//vkk 

                                                 
1 20 U.S.C. § 1232g(a)(4)(B)(ii) and 34 C.F.R. § 99.8 authorize retention of records by a law 
enforcement unit of a school or school district, and provide separate requirements for 
release of records of that law enforcement unit.  N.D.C.C. § 15.1-19-14 authorizes schools 
to create a law enforcement unit and indicate to whom its records may be released.  Such a 
unit was not mentioned in your letter, but it appears that the information in question 
obtained from a police agency and provided to a school would not be relevant to your 
circumstances because those records would not be law enforcement unit records as 
defined in 20 U.S.C. § 1232g(a)(4)(B)(ii) and 34 C.F.R. § 99.8. 


