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QUESTION PRESENTED 
 

Whether a political subdivision may make a donation of public funds to another political 
subdivision. 
 
 

ATTORNEY GENERAL’S OPINION 
 

It is my opinion that a political subdivision may make a donation of public funds to 
another political subdivision through a joint powers agreement, and cites and counties 
may also make such donations through their home rule authority. 
 
 

ANALYSIS 
 

Your letter indicates that, as you understand it, the city of Bismarck intends to donate 
money to the Bismarck School District for the construction of a school gymnasium.  The 
city of Bismarck has indicated to our office that if the voters approve the use of city 
sales tax money for a school gymnasium and other purposes by an amendment to the 
city’s home rule charter, the city intends to enter into a joint powers agreement with the 
Bismarck School District whereby the city of Bismarck will help fund the gymnasium and 
the Bismarck School District will agree to make the gymnasium available to other public 
and private entities, subject to the school district’s scheduling preferences. 
 
This opinion will address the general question of whether a political subdivision may 
make a donation of public funds to another political subdivision. 
  
The North Dakota Constitution prohibits a political subdivision from loaning or giving its 
credit or making donations to or in aid of any individual, association, or corporation 
unless it is for the reasonable support of the poor or as part of a permitted industry, 
enterprise, or business.  N.D. Const. art. X, § 18; Gripentrog v. City of Wahpeton, 126 
N.W.2d 230, 237-38 (N.D. 1964).  But a political subdivision is not an individual, 
association, or corporation under this constitutional provision; therefore, this provision 
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does not prohibit a donation from one political subdivision to another political 
subdivision.  See 1999 N.D. Op. Att’y Gen. F-14 (Article X, § 18 does not prohibit a loan 
from a county to a township); Letter from Attorney General Nicholas Spaeth to Eugene 
Belisle (Apr. 7, 1992) (Article X, § 18 does not prohibit a loan or grant from a city to a 
school district); 1983 N.D. Op. Att’y Gen. F-17 (Article X, § 18 does not prohibit a loan 
from a county to a rural fire protection district). 
 
Although a donation by one political subdivision to another is not prohibited by article X, 
§ 18 of the N.D. Constitution, the political subdivision must have statutory authority to 
donate money to another political subdivision.  A political subdivision possesses only 
those powers expressly granted to it by the Legislature or those necessarily implied 
from the powers expressly granted.  Ebach v. Ralston, 469 N.W.2d 801, 804 (N.D. 
1991) (cities); Murphy v. Swanson, 198 N.W. 116, 119 (N.D. 1924) (counties).  See 
generally N.D. Const. art. VII, § 2.   
 
The Legislature has provided such authority in N.D.C.C. ch. 54-40.3, regarding joint 
powers agreements.  That state law authorizes a political subdivision to enter into a joint 
powers agreement with another political subdivision “for the cooperative or joint 
administration of any power or function that is authorized by law or assigned to one or 
more of them.”  N.D.C.C. § 54-40.3-01(1).  Thus, only one of the parties to the 
agreement needs to have the statutory authority to take the action that is the subject of 
the joint powers agreement.  1998 N.D. Op. Att’y Gen. L-192, 1995 N.D. Op. Att’y Gen. 
L-115, 1994 N.D. Op. Att’y Gen. F-02, 1994 N.D. Op. Att’y Gen. L-258, 1993 N.D. Op. 
Att’y Gen. L-190, 1993 N.D. Op. Att’y Gen. F-23. 
 
The  joint powers agreement may address, among other things, “[t]he manner in which 
the parties to the agreement will finance the cooperative or joint undertaking . . . .”  
N.D.C.C. § 54-40.3-01(1)(d).  “The parties . . . may expend funds . . . and otherwise 
share or contribute property in accordance with the agreement . . . .”  Id.  Thus, if a 
school district intends to build a school, which is within the school district’s statutory 
authority, N.D.C.C. § 15.1-09-33(4), a city may enter into a joint powers agreement with 
the school district and cooperate by giving money to the school district to help finance 
the school.  Consistent with this conclusion, this office previously determined that a joint 
powers agreement may be entered into between a home rule city and a school district 
whereby the city’s sales taxes may be used to fund construction of a school to be 
owned, maintained, and primarily used by the school district.  2000 N.D. Op. Att’y Gen. 
F-04.  See also 1994 N.D. Op. Att’y Gen. F-02 (joint powers agreement whereby a city 
may provide free electricity to a school district); 1994 N.D. Op. Att’y Gen. L-258 (joint 
powers agreement whereby a health unit may acquire the county social service’s 
authority to do investigations); 1995 N.D. Op. Att’y Gen. L-115 (joint powers agreement 
whereby city funds may be used to maintain and improve properties under the exclusive 
authority of a park district); 1995 N.D. Op. Att’y Gen. L-233 (joint powers agreement 
whereby a county may exercise with a city the city’s authority to engage in the 
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enterprise of economic development and loan money to a private entity); 1998 N.D. Op. 
Att’y Gen. L-192 (joint powers agreement whereby a non-home rule political subdivision 
may exercise with a home rule political subdivision the latter’s authority to participate in 
an investment pool); 1999 N.D. Op. Att’y Gen. F-07 (joint powers agreement whereby a 
township may exercise the county’s authority to zone). 
 
In addition to the authority to enter into joint powers agreements, the Legislature has 
provided that cities and counties may acquire home rule authority in certain subject 
areas.  N.D. Const. art. VII, § 6 (Legislature shall provide for home rule in counties and 
cities).  Home rule authority allows cities or counties to enact ordinances in those 
subject areas and do things differently than is generally provided in state law.  N.D.C.C. 
§§ 11-09.1-05, 40-05.1-06.  Home rule cities and counties may control their finances 
and fiscal affairs, and home rule cities may implement a sales tax, if these powers are 
listed in the home rule charter and implemented through ordinances.  N.D.C.C. 
§§ 11-09.1-05(2), 40-05.1-06(2), (16).   
 
Because the city of Bismarck has a home rule charter which includes these powers, the 
city may donate sales tax money to another political subdivision, including a school 
district, if such authority is authorized in its home rule charter and implemented through 
its ordinances, without the use of a joint powers agreement. 
 
In conclusion, a political subdivision may make a donation of public funds to another 
political subdivision through a joint powers agreement under N.D.C.C. ch. 54-40.3, and 
cities and counties may also make such donations through their home rule authority 
under N.D.C.C. chs. 11-09.1 and 40-05.1. 
 
 

EFFECT 
 

This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts. 
 
 
 
 
       Wayne Stenehjem 
       Attorney General 
 
Assisted by: Lea Ann Schneider 
  Assistant Attorney General 
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