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QUESTIONS PRESENTED 
 
I. 
 

Whether a county sheriff may legally hold a full-time job other than the sheriff’s position. 
 

II. 
 

Whether a county commission may prohibit a county sheriff from using a sheriff’s 
department patrol vehicle to commute to and from the sheriff’s other job. 
 
 

ATTORNEY GENERAL’S OPINIONS 
 
I. 
 

It is my opinion that a county sheriff may legally hold a full-time job other than the sheriff’s 
position, although there are limits on the ability to hold a full-time position. 
 

II. 
 
It is my further opinion that a county commission may prohibit a county sheriff from using a 
sheriff’s department patrol vehicle to commute to and from the sheriff’s other job. 
 
 

ANALYSES 
 
I. 
 

The sheriff is an elected county officer.  N.D. Const. art. VII, § 8; N.D.C.C. § 11-10-02.  
There are no state laws that prohibit a county sheriff from acquiring other employment.  In 
addition, the county commission does not have the authority to prohibit the sheriff from 
acquiring other employment.  Regarding a county commission’s authority over elected 
county officers, this office has previously stated: 
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[T]he . . . County Board of Commissioners has very little supervisory 
authority or control over the state’s attorney.  Although state law does permit 
the board of county commissioners to supervise the conduct of county 
officers (N.D.C.C. § 11-11-11), it has been recognized that this authority is 
significantly limited and might be best characterized as “advisory.”  In 1996 
N.D. Op. Att’y Gen. 1, it was concluded that the board of county 
commissioners may not usurp the duties and powers given to the respective 
elected county officers pursuant to state law since elected county officials 
are responsible to the electorate for their conduct and job performance.  
That opinion also concluded that the board of county commissioners has no 
statutory authority to sanction elected county officials for poor job 
performance, improper behavior, or failure to properly perform their jobs. 
 

Letter from Assistant Attorney General Robert Bennett to Frank Landeis (Jan. 4, 2000) 
(emphasis added).  See also 1998 N.D. Op. Att’y Gen. L-107 (elected county officers have 
implied authority to determine when and how much vacation time they take).  As the 
quoted language indicates, the county commission has very little supervisory authority or 
control over the elected county sheriff.  The sheriff is responsible to the electorate for the 
sheriff’s conduct and job performance. 
 
Thus, it is my opinion that a county sheriff may legally hold a full-time job outside of the 
sheriff’s position.  However, there are limits on the ability to hold a full-time position. 
 
A sheriff who takes another job must continue to perform the duties of the sheriff.  Failure 
of the sheriff to perform those duties may result in a vacancy in the office.  N.D.C.C. 
§§ 44-02-01(5), 44-02-04.  Section 44-02-04, N.D.C.C., provides, in part: 
 

The board of county commissioners may declare a county office to be 
vacant whenever the officeholder is unable to perform the duties of the office 
for six months or more.  However, if within one year the officeholder should 
become able to perform the officeholder’s duties, the county commissioners 
may, for good cause shown, reinstate the officeholder. 
 

(Emphasis added.)  State law also provides: 
 

An office becomes vacant if the incumbent shall: 
 
. . . . 
 
5. Fail to discharge the duties of office, when the failure has continued 

for sixty consecutive days, except when prevented from discharging 
the duties by reason of the person’s service in the armed forces of 
the United States, by sickness, or by other unavoidable cause. . . . 
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. . . . 
 

N.D.C.C. § 44-02-01.  If a county officer is performing his duties, even while holding 
another full-time job, a vacancy cannot be declared. 
 
Furthermore, the actual employment assumed by the sheriff is not without limits.  As an 
elected official, a sheriff may not hold another office that is incompatible with the office of 
sheriff.  State v. Lee, 50 N.W.2d 124 (N.D. 1951); Tarpo v. Bowman Public School District, 
232 N.W.2d 67 (N.D. 1975).  In addition, the employment must not compensate the sheriff 
for acts or services rendered in an official capacity.  N.D.C.C. § 11-10-14 (statutory 
salaries of county officers shall be full compensation for acts or services rendered in an 
official capacity).  A sheriff is also prevented from providing private investigative or security 
services.  N.D.A.C. §§ 93-02-01.1-07(2) and 93-02-02.1-11(2) (prohibiting a licensee or 
registrant of the Private Investigative and Security Board from being employed in a 
full-time or part-time capacity wherein the individual has any police-type powers or access 
to any official law enforcement records).  The sheriff must assume the responsibility to 
ensure that the employment is not in conflict with these, or other provisions of law that may 
apply depending on the actual job sought or obtained. 
 
A county officer who takes another full-time job may be the subject of a recall under N.D. 
Const. art. III, § 10 and N.D.C.C. § 16.1-01-09.1 (recall by petition of qualified electors), or 
subject to removal from office under N.D.C.C. chs. 44-09 (removal by impeachment by the 
state House of Representatives), 44-10 (removal by judicial proceedings), and 44-11 
(removal by the Governor). 
 
In conclusion, although there is no state law prohibiting a full-time county sheriff from 
taking another full-time job, there are limits on that ability and potential concerns regarding 
recall or removal from office. 
 

II. 
 
State law does not specifically address whether a sheriff may use a sheriff’s department 
patrol vehicle to commute to and from the sheriff’s other job.  Our office has previously 
been asked whether the county commission may order a patrol car to remain at the 
sheriff’s office overnight, thereby preventing the sheriff from using the patrol car owned by 
the county to travel to and from work each day from the sheriff’s home.  That opinion 
stated: 
 

The various North Dakota statutes discussing the duties of the sheriffs and 
county commissioners of the state are not so specific as to address your 
questions.  However, there are statutes which clearly place the 
responsibility for the general administration of the affairs of the county with 
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the board of county commissioners.  N.D.C.C. § 11-11-11(1).  Indeed, with 
respect to property belonging to the county, which apparently is the case 
with respect to your specific questions, N.D.C.C. § 11-11-14(2) does 
provide authority with the board of county commissioners to make all 
orders respecting such property of the county.  Finally, in 1982 this office 
issued an opinion recognizing that the sheriff does have authority with 
respect to the administration of his department but further indicating that 
the board of county commissioners retains authority with respect to the 
overall fiscal administration of various county offices, including that of the 
sheriff.  1982 N.D. Op. Att’y Gen. 108. 

 
As the county commissioners have general supervisory authority over the 
fiscal affairs and property of the county, it would appear that they do 
possess the authority to determine the handling and operation of county 
owned patrol cars.  However, where the sheriff is unable to use a county 
owned patrol car and does travel in the performance of his duties, he is 
entitled to the mileage provided for in N.D.C.C. §  11-10-15. 

 
Letter from Attorney General Nicholas Spaeth to Terry Elhard (Nov. 12, 1985) (emphasis 
added). 
 
The quoted language indicates a county commission has the authority to determine the 
handling and operation of county owned patrol cars.  Thus, it is my opinion that a county 
commission may prohibit a county sheriff from using a sheriff’s department patrol vehicle 
to commute to and from the sheriff’s other job. 
 
 

EFFECT 
 

This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the questions presented are decided by the courts. 
 
 
 
 
       Wayne Stenehjem 
       Attorney General 
 
Assisted by: Lea Ann Schneider 
  Assistant Attorney General 
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