
 
 
 
 
 

LETTER OPINION 
2001-L-41 

 
 

October 9, 2001 
 
 

 
Honorable Rick Clayburgh 
State Tax Commissioner 
600 East Boulevard Avenue 
Bismarck, ND  58505-0599 
 
Dear Mr. Clayburgh: 
 
Thank you for your letter written on behalf of the State Board of Equalization relating to 
the exemption provisions of N.D.C.C. § 57-02-10.  The question presented in your letter 
relates to lands subject to permanent easements under the United States Department of 
Agriculture Natural Resources Conservation Service’s Emergency Watershed 
Protection (EWP) Program.  You indicate there are three categories of easements in the 
EWP Program.  The categories differ in the extent to which the land is authorized to be 
productive.  You ask whether land in the second category qualifies for exemption from 
taxation under N.D.C.C. §  57-02-10. 
 
It is my understanding, from the documents you provided, the EWP Program authorizes 
flood plain easements to be purchased on lands that have serious recurring flooding 
problems.  The purpose of the EWP Program is to:  (1) protect lives and property from 
floods, drought, and the products of erosion; (2) retard soil erosion through the 
restoration, protection, or enhancement of the flood plain; (3) allow the unimpeded 
reach and flow of any waters in, over, upon, or through the easement area including the 
restoration, reconnection, and enhancement of water conditions on the easement area; 
(4) eliminate future disaster payments that would otherwise be applicable to the area; 
and (5) conserve natural values including fish and wildlife habitat, water quality 
improvement, flood water retention, groundwater recharge, open space, aesthetics and 
environmental education.  USDA flyer entitled “Emergency Watershed Protection 
Program - Flood Plain Easement,” July 1998. 
 
Section 57-02-10, N.D.C.C., provides in pertinent part: 
 

The board of county commissioners is authorized and directed to remove 
from the tax rolls and to declare as exempt from taxation all inundated 
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lands upon which the owner thereof has granted or hereafter shall grant a 
permanent easement to the United States of America, its instrumentalities, 
or agencies, for the purpose of constructing, maintaining, and operating 
water or wildlife conservation projects . . . and such lands so removed 
from the tax rolls shall remain exempt until such time as such water or 
wildlife conservation projects . . . shall have been abandoned.  Such lands 
shall not be removed from the tax rolls and declared exempt from taxation 
until such time as the construction of such water or wildlife conservation 
projects . . . thereon shall have been completed. 

 
(Emphasis supplied.) 
 
Words in a statute are to be understood in their ordinary sense, and given the meaning 
an ordinary person would get from reading the section.  N.D.C.C. § 1-02-02; State v. 
Velasquez, 602 N.W.2d 693, 695 (N.D. 1999).  The word “inundated” in an ordinary 
sense as used in this statute means “1.  To cover with water, esp. flood water; overflow.  
2.  To overwhelm as if with a flood; swamp.”  The American Heritage Dictionary 674 (2d 
coll. ed. 1991). 
 
“All real property subject to taxation must be listed and assessed every year with 
reference to its value, on February first of that year.”  N.D.C.C. § 57-02-11(1).  Thus, 
whether land qualifies for the exemption under N.D.C.C. § 57-02-10 depends on the 
facts, as they exist on February 1st of the assessment year: 
 

Section 57-02-11(1), N.D.C.C., provides for the listing and assessment of 
real property annually “with reference to its value” on February first of the 
assessment year.  This requirement that it be assessed with reference to 
its value on February first of the assessment year means that its taxable 
or exempt status and its value are determined with respect to the facts 
existing on the February first assessment date.  See United Telephone 
Mutual Aid Corporation v. State, 87 N.W.2d 54 (N.D. 1957). 
 

1981 N.D. Op. Att’y Gen. 114. 
 
In order for land in the EWP Program to qualify for this exemption under N.D.C.C. 
§ 57-02-10, assessing officials must make the factual determination that on February 
1st of the assessment year:  (1) the subject land is inundated; (2) a permanent 
easement has been granted under the EWP Program; (3) the easement is for a water or 
wildlife conservation project; and (4) the construction of the water or wildlife 
conservation is completed. 
 



LETTER OPINION 2001-L-41 
October 9, 2001 
Page 3 
 
 
Thus, in response to your question, it is my opinion that the EWP Program category in 
which the land is located is not determinative of whether the land qualifies for the 
exemption from taxation under N.D.C.C. § 57-02-10.  Whether land qualifies for the 
exemption will depend on the factual determination stated in the preceding paragraph. 
 
       Sincerely, 
 
 
 
 
       Wayne Stenehjem 
       Attorney General 
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