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QUESTION PRESENTED 
 
Whether parents in a bordering state may privately pay tuition to a North Dakota public 
school district so their children may attend school in the North Dakota school district. 
 
 

ATTORNEY GENERAL’S OPINION 
 
It is my opinion that a North Dakota school district may not accept a student from a 
bordering state unless there is in place either a reciprocal master agreement between the 
Superintendent of Public Instruction and the appropriate officer or board in the bordering 
state or there is an agreement between the North Dakota school district and the school 
district in which the student resides.  It is my further opinion that North Dakota law does not 
require that the tuition payments made on behalf of a nonresident student must be paid by 
any particular individual or from any particular source of funds. 
 

 
ANALYSIS 

 
The North Dakota Supreme Court “has often said that school boards have only such 
powers expressly or impliedly granted by statute.”  Fargo Educ. Ass’n v. Fargo Pub. Sch. 
Dist., 291 N.W.2d 267, 271 (N.D. 1980).  North Dakota public schools are under legislative 
control and the rule of strict construction applies to defining the powers of school officials.  
Any doubt as to the existence or extent of such powers must be resolved against the school 
board.  Myhre v. School Bd. of N. Cent. Pub. Sch. Dist., 122 N.W.2d 816, 819-20 (N.D. 
1963).  “In the absence of a statute authorizing the admission of nonresident students, it is 
generally held that children have no right to be admitted to a school outside of their own 
district on any terms, and that a school district has no authority to open its schools on any 
terms for the instruction of children living outside of the district in which such schools are 
located.”  Id. at 819.   
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Statutory authority permitting a student residing in another state to attend school in a North 
Dakota public school district is found at N.D.C.C. § 15-40.2-10, which provides: 
 

1. The superintendent of public instruction shall enter into reciprocal 
master agreements with the appropriate state educational agencies 
or officers of bordering states in regard to the cost of educating 
elementary and high school students in the public schools or 
institutions in such bordering states.  A school district may either 
comply with the terms of the reciprocal master agreement or, upon 
notification to the superintendent of public instruction, may enter into 
an agreement with a school district in a bordering state for the 
education of elementary and high school students.  The agreement, 
which replaces the provisions of the master reciprocal agreement, 
must provide for the payment of tuition at an amount agreed upon by 
the school district of residence and the school district of the bordering 
state.  However, the tuition may not exceed the amount established 
under the reciprocal master agreement, nor may it be less than the 
per student foundation aid plus tuition apportionment in the student's 
school district of residence.  For purposes of foundation aid, a student 
attending school in a bordering state under such an agreement is 
deemed to be in attendance in the student's school district of 
residence.  The student's school district of residence is liable to the 
school district in the bordering state for payments as provided in the 
agreement. 

 
2.  If the state educational agency or officer of the bordering state is not 

authorized to or declines to enter into a reciprocal master agreement 
with the superintendent of public instruction, a school district may 
negotiate with a school district of that bordering state an amount of 
tuition it is willing to pay to that other state's school district for the 
education of pupils in that state.  The school district of residence is 
liable to the school district in the bordering state for the payments it 
agrees to make under this subsection.  However, if the school district 
accepts students from that bordering state, it may not agree to accept 
those nonresident students for an amount of tuition less than the 
foundation aid plus tuition apportionment it would have received from 
this state for one of its students in the same grade if its student had 
been attending in that bordering state. 

 
The only permission granted to a North Dakota school district allowing it to accept students 
from other states is either through the terms of a reciprocal master agreement negotiated 
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by the Superintendent of Public Instruction or through an agreement that the North Dakota 
school district has reached with a school district in a bordering state.  In neither instance is 
a North Dakota school district allowed to accept a student from another state without either 
complying with the terms of a reciprocal master agreement or without having first obtained 
the agreement of the school district in which the child resides.   
 
The issue of who is liable to pay the tuition, however, is an open topic.  Subsection 2 plainly 
requires that, for a North Dakota student attending a public school of a bordering state, the 
school district of residence must pay any tuition that had been agreed upon to the school 
district in the bordering state.  However, the source of funds for any payments that a North 
Dakota school district would receive to educate students from the bordering state is not 
specified.  The only restriction in this instance is that the North Dakota school district may 
not agree to accept a nonresident student for less than the foundation aid plus tuition 
apportionment it would have received for one of its own students in the same grade if that 
student were attending in the bordering state.   
 
The North Dakota Supreme Court has stated that, generally, the law is what the Legislature 
says, not what is unsaid.  Little v. Tracy, 497 N.W.2d 700, 705 (N.D. 1993).  The court said, 
in pertinent part: 
 

It must be presumed that the Legislature intended all that it said, and that it 
said all that it intended to say.  The Legislature must be presumed to have 
meant what it has plainly expressed.  It must be presumed, also, that it made 
no mistake in expressing its purpose and intent.   
 

Id. (quoting City of Dickinson v. Thress, 290 N.W. 653, 657 (N.D. 1940)).  It therefore 
appears that the Legislature was concerned that when a North Dakota student is to receive 
public school education in another state, the school district of that child’s residence is 
responsible for paying the tuition owed to the school district of the other state on behalf of 
that child.  However, the Legislature’s silence as to the source of payment for students 
attending school in North Dakota from out of state may simply recognize that other states 
may choose any number of ways to fund the tuition charge, including requiring a parent to 
pay tuition.  Whether the bordering state’s school district, the bordering state government, 
or the student’s parents are responsible for payment of the North Dakota tuition is a matter 
North Dakota law leaves to the bordering state’s laws and constitution.   
 
Therefore, it is my opinion that a North Dakota school district may not accept a student 
from a bordering state unless there is in place either a reciprocal master agreement 
between the Superintendent of Public Instruction and the appropriate officer or board in the 
bordering state or there is an agreement between the North Dakota school district and the 
school district in which the student resides.  It is my further opinion that North Dakota law 
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does not require that the tuition payments made on behalf of a nonresident student be paid 
by any particular individual or from any particular source of funds. 

 
 

EFFECT 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It governs the actions of public 
officials until such time as the question presented is decided by the courts. 
 
 
 
 
 
Wayne Stenehjem 
Attorney General 
  
Assisted by: Edward E. Erickson 
  Assistant Attorney General 
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