
 

 

LETTER OPINION 
2000-L-149 

 
 

September 1, 2000 
 
 
 
Mr. R. Scott Stewart 
Cavalier County State’s Attorney 
PO Box 151 
Langdon, ND 58249-0151 
 
Dear Mr. Stewart: 
 
Thank you for your letter concerning whether N.D.C.C. § 47-19-03.1 
applies to a deed or contract for deed in which there is an exception 
described by metes and bounds to the tract being conveyed.  You cite 
as an example, the transfer of the Northwest quarter of section 30 of 
a certain township and range, less a five acre tract described by 
metes and bounds to which the grantor does not have title.  You advise 
that it has been argued that since the grantor does not have title to 
the property being excepted, the metes and bounds description does not 
“affect” the title to or possession of real property.  See N.D.C.C. 
§§ 11-18-05, 11-18-09, 11-18-11, 47-19-01, 47-19-03.1 (relating to 
recording of instruments affecting the title to real estate by a 
register of deeds).   
 
N.D.C.C. § 47-19-03.1 states as follows: 
 

The register of deeds may not record a deed or contract for 
deed containing a metes and bounds legal description which 
affects the title to or possession of real property that 
otherwise may be recorded under this chapter unless the 
name and address of the individual who drafted the legal 
description contained in the deed or contract for deed 
appears on the instrument in a legible manner.  A deed or 
contract for deed complies with this section if it contains 
a statement substantially in the following form:  "The 
legal description was prepared by __________ (name) 
__________ (address) or obtained from a previously recorded 
instrument."   This section does not apply to any 
instrument executed before January 1, 2000, or any 
instrument executed or acknowledged outside the state.  The 
validity and effect of the record of any instrument in a 
register of deeds office may not be lessened or impaired by 



Mr. R. Scott Stewart 
September 1, 2000 
Page 2 

 

the fact the instrument does not contain the statement 
required by this section. 
 

The argument that N.D.C.C. § 47-19-03.1 does not apply to a deed or 
contract for deed because a tract not owned by the grantor that is 
described by metes and bounds and excepted from the description of the 
overall grant does not affect the title to real estate is not 
persuasive. 
 
The North Dakota Supreme Court held in Northwestern Imp. Co. v. 
Norris, 74 N.W.2d 497, 499, 508, (N.D. 1955) that an exception affects 
the title to real estate.  The fact in the example that the grantor 
does not own and thus retain the excepted tract does not change this. 
An exception is something deducted from the thing granted, limiting 
what would otherwise pass by the general description of the grant.  
Christman v. Emineth, 212 N.W.2d 543, 552 (N.D. 1973).  Accord 
Pederson v. Fed. Land Bank of St. Paul, 72 N.W.2d 227, 233 (N.D. 
1955).  The exception in the example defines the legal description of 
the real estate conveyed, thus, it affects the title to real estate.  
Northwestern Imp. Co. at 499, 508.  
 
There is no qualification in N.D.C.C. § 47-19-03.1 concerning 
exceptions from the legal description of the real estate conveyed.  
“Where the language of a statute is plain and unambiguous . . . ‘the 
statute must be given effect according to its plain and obvious 
meaning, and cannot be extended beyond it.’”  Rausch v. Nelson, 134 
N.W.2d 519, 525 (N.D. 1965) (citing City of Dickinson v. Thress, 290 
N.W. 653, 657 (N.D. 1940).  In my opinion, a deed or contract for deed 
containing an exception from the description of the real estate 
conveyed of real estate not owned by the grantor described by metes 
and bounds is subject to N.D.C.C. § 47-19-03.1. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
Attorney General 
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