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Honorable Jerry Klein 
State Senator 
331 2nd Street North 
Fessenden, ND 58438-7203 
 
Dear Senator Klein: 
 
Thank you for your letter inquiring about tuition payment 
responsibilities between school districts where a child has been sent 
by the parent who lives in one school district to live with relatives 
who live in another school district. 
 
You refer to prior communication with my office on this matter, and 
our file includes a letter from the school’s principal to you, dated 
May 18, 2000. 
 
The background facts appear to be that a parent who lives in one 
county and school district informally sent her child to live with 
relatives in another county and school district.  No governmental 
agency was involved in making this transfer.  The child attended 
school in the relatives’ school district for a period of time.  Later, 
the child had to attend a neighboring school district and the 
relatives’ school district was called upon to pay tuition to that 
neighboring school district.  The relatives’ school district balked at 
paying that tuition, arguing that the parents’ school district should 
pay. 
 
The North Dakota Supreme Court has addressed residency for school 
attendance purposes under circumstances involving informal relocation 
of children.  In Anderson v. Breithbarth, 245 N.W. 483 (N.D. 1932), 
the court dealt with a child whose mother lived out of state and sent 
the child to live with her aunt and uncle in North Dakota for purposes 
of furnishing the child a decent home and lightening the financial 
burden on the mother.  In that case, the court noted that the mother’s 
parental rights had not been terminated but that the child had become, 
for all intents and purposes, a member of the aunt and uncle’s family.  
Id. at 484. 
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After noting that a child may have a residence for school purposes 
distinct and separate from the domicile of the parent, 245 N.W. at 
485, the court determined that a child resides in a school district 
when the child: 
 

<PAGE NAME="p.L-112">makes its home in that particular 
district, whether with its parents, or with other persons, 
when that place is the only home it has, a place to which 
she comes and where she remains when not ‘called elsewhere 
for labor or special or temporary purpose.’ 
 

245 N.W. at 487. 
 
The school principal’s letter seems to argue that because the Anderson 
case is 68 years old, its holding should no longer be respected.  
However, on October 1, 1992, the North Dakota Supreme Court reaffirmed 
the precedential value of the Anderson case and applied its precepts 
to a school residency issue.  See Lapp v. Reeder Public School Dist. 
No. 3, 491 N.W.2d 65 (N.D. 1992). 
 
Therefore, if the child in question fulfills the criteria described in 
the above quoted language in the Anderson case, and if the child was 
not merely sent into the school district for the specific purpose of 
enjoying school privileges in that particular school district, then 
the child is a resident of the school district and that district is 
responsible for paying tuition if the child must be educated in 
another district.  Determining the specific facts of the issue you 
relate must be undertaken by the parties involved to determine the 
intent and reasons surrounding the child’s placement with its 
relatives.  Finding facts is beyond the scope of Attorney General’s 
opinions. 
 
In your letter, you state the school district in which the child now 
resides cites two sections of the Century Code in justification for 
its desire not to pay tuition to a neighboring district for the 
education of the child in question.  You first cite N.D.C.C. 
§ 30.1-26-04.  That section permits a parent of a minor to temporarily 
(not more than six months) delegate to another person the parents’ or 
guardians’ powers concerning the care of the minor child.  The 
editorial board comment following this section indicates its purpose 
is to reduce problems concerning consents for emergency treatment.  
This office has previously determined that delegations made in a power 
of attorney issued under N.D.C.C. § 30.1-26-04 do not grant residency 
status to a child for school attendance purposes.  1991 N.D. Op. Att’y 
Gen. 19 (May 1 to James Coats), copy enclosed. 
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Your letter also cites N.D.C.C. § 14-10-05 as a basis for the school 
district’s desire not to pay tuition.  This section provides, in 
relevant part: 
 

No parent may assign or otherwise transfer the parent’s 
rights or duties with respect to the care and custody of 
the <PAGE NAME="p.L-113">parent’s child.  Any such transfer 
or assignment, written or otherwise, is void. . . . 
 

This section also states that a violation of this statute constitutes 
a class A misdemeanor, but it does not, by its terms, deal with 
residency of the parent or child for any purpose. 
 
The source note for N.D.C.C. § 14-10-05 indicates its initial 
enactment in 1923, or nine years before the Supreme Court’s decision 
in the Anderson case.  In the 1923 session laws, the section provided, 
in relevant part: 
 

No parent shall assign, or otherwise transfer his rights or 
duties with respect to the care and custody of his child 
under eighteen years of age, and any such transfer or 
assignment, written or otherwise, hereafter made shall be 
void. . . . 
 

1923 N.D. Sess. Laws ch. 152, § 1.  The section also states that a 
violation of this statute constituted a misdemeanor.  Id. at § 3. 
 
Recognizing that the parent in the Anderson case was out of state at 
the time of sending the child to North Dakota to live with relatives, 
if the North Dakota Supreme Court had thought the provisions of 
N.D.C.C. § 14-10-05 were relevant to school district residency, it 
would have dealt with it in its opinion.  However, the court in 
Anderson dealt with residency for education purposes by applying 
precepts that deal with education and schools being free, open, and 
accessible.  It is my opinion, therefore, that a violation of N.D.C.C. 
§ 14-10-05 does not determine residency for school attendance 
purposes.  If the school principal or others in the community have 
facts which they believe constitute a violation of N.D.C.C. 
§ 14-10-05, they may report those facts to your county social services 
board and the county sheriff for review. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
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Attorney General 
 
rel/vkk 
Enclosure 


