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Mr. James Johnson 
Mercer County State’s Attorney 
PO Box 39 
Stanton, ND 58571 
 
Dear Mr. Johnson: 
 
Thank you for your letter asking for my opinion regarding the fee a 
county sheriff must charge for copies of records. 
 
The fee which government entities are generally authorized to charge 
for copies of public records is described in N.D.C.C. § 44-04-18(2): 
 

Upon request for a copy of specific public records, any 
entity subject to subsection 1 shall furnish the requester 
one copy of the public records requested. . . .  The entity 
may charge a reasonable fee for making or mailing the copy, 
or both.  An entity may require payment before making or 
mailing the copy, or both. . . .  As used in this 
subsection, “reasonable fee” means the actual cost to the 
public entity of making or mailing a copy of a record, or 
both, including labor, materials, postage, and equipment, 
but excluding any cost associated with excising 
confidential or closed material under section 44-04-18.8. 
. . .  This subsection does not apply to copies of public 
records for which a different fee is specifically provided 
by law. 
 

(Emphasis added).  As you note in your letter, this office has 
previously concluded that a copying fee of two dollars per page 
exceeded the actual cost to the public entity of making the copy and 
therefore was not a “reasonable fee” under this subsection.  1998 N.D. 
Op. Att’y Gen. O-17 (Mar. 3 to Norbert Sickler and Franklin 
Appledorn).  However, the sentence underlined above indicates that the 
general copying fee authorized in N.D.C.C. § 44-04-18(2) does not 
apply if another statute specifies a different amount.  See generally 
Robot Aided Mfg. Inc. v. Moore, 589 N.W.2d 187 (N.D. 1999) (motor 
vehicle abstracts and source documents); 1996 N.D. Op. Att’y Gen. 
L-232 (Dec. 3 to J. Thomas Traynor) (accident reports). 
 
N.D.C.C. § 11-15-07(4) provides that a sheriff shall charge and 
collect, “[f]or making a copy of any . . . paper, other than as is 
herein provided, two dollars per page.”  The last sentence in 
N.D.C.C. § 44-04-18(2) removes any potential conflict between that 
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subsection and a statute which authorizes a different fee for copies 
of public records.  Therefore, it is my opinion that the copying fee 
for papers in the possession of a county sheriff is two dollars per 
page under N.D.C.C. § 11-15-07(4) and not the “reasonable fee” 
authorized in N.D.C.C. § 44-04-18(2). 
 
I note that the specific copying fee in N.D.C.C. § 11-15-07(4) is 
limited to “papers,” whereas the definition of “record” for purposes 
of N.D.C.C. § 44-04-18(2) is much broader and includes all recorded 
information regarding public business regardless of the form in which 
the information is stored.  N.D.C.C. § 44-04-17.1(15).  Thus, if the 
record requested from a sheriff is a paper document, the sheriff shall 
charge two dollars per page under N.D.C.C. § 11-15-07(4).  However, if 
a person requests a record in a different form, such as a computer 
file, audiotape, or videotape, the sheriff would be limited under 
N.D.C.C. § 44-04-18(2) to charging the actual cost of making the copy. 
 
A copying charge of two dollars a page will almost always exceed the 
cost to the sheriff of making the copy and could potentially inhibit 
the public's right to obtain copies of public records in a sheriff's 
office.  To promote the public's right to copies of open public 
records, the Legislature has adopted the general rule in N.D.C.C. 
§ 44-04-18(2) which limits copying charges to the actual cost to the 
public entity of making the copy.  I hope the fee in N.D.C.C. 
§ 11-15-07(4) will be examined before the next legislative session and 
that a bill will be prepared to reduce the fee if it is determined 
that this fee is unnecessary in light of the general statutory 
authority of a county to defray its actual cost of making copies of 
public records. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
Attorney General 
 
jcf/pg 
 


