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April 18, 2000 
 
 
 
Ms. Lisa B. Gibbens 
Towner County State’s Attorney 
P.O. Box 708 
Cando, ND  58324-0708 
 
Dear Ms. Gibbens: 
 
Thank you for your letter asking whether tax proceeds in excess of the 
amount needed to match federal funds to construct farm-to-market roads 
may be used for maintenance of roads constructed under a road 
improvement program approved by voters in 1972.  You advise that 
voters in a special election on November 7, 1972 approved a tax levy 
to construct and surface farm-to-market roads pursuant to N.D.C.C. 
§ 57-15-06.3.  The ballot also provided that tax “proceeds in excess 
of the amount needed to match Federal funds in any year [be] made 
available to the county for providing paved or any other type of road 
surfacing on roads in the . . . program all in accordance with 
[N.D.C.C. § 57-15-06.3].” 
 
At the time of the 1972 election, N.D.C.C. § 57-15-06.3 provided for 
use of tax proceeds in excess of the amount needed to match federal 
funds for surfacing of roads included in the county road program, but 
not for maintenance.  In 1981, N.D.C.C. § 57-15-06.3 was amended to 
also provide for use of excess funds for maintenance of “roads 
included within the county road program for which the tax levy was 
originally made.”  See 1981 N.D. Sess. Laws ch. 568, § 1 and ch. 569, 
§ 1.  The amendments made that year also eliminated a previous 
requirement that the use of such excess funds be approved by voters in 
a special election.  See 1981 N.D. Sess. Law ch. 569, § 1.  Amendments 
that year also permit the Board of County Commissioners to change the 
construction program if the program has not been completed within ten 
years of the election approving the program and the tax levy.  Id. 
 
You further advise that the construction program approved by the 
voters in 1972 has not been completed, nor has it been changed by the 
Board of County Commissioners pursuant to N.D.C.C. § 57-15-06.3(2) or 
(3).   
 
The current version of N.D.C.C. § 57-15-06.3(4) specifically provides 
“that proceeds of a tax levy in excess of the amount needed to match 
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federal funds in any year may be used by the county, at any time the 
proceeds may become available, . . . or for maintenance of, roads 
included within the county road program for which the tax levy was 
originally made . . . .” This office has previously concluded that 
excess tax proceeds may not be used for maintenance regarding 
construction programs approved by voters prior to July 1, 1981.  1987 
Op. Att’y Gen. 96, 99-100.  This opinion was based in part on an 
amendment in 1987 which provided for retroactive application of 
subsection 3 of N.D.C.C. § 57-15-06.3 allowing county commissioners to 
change the road program if the program has not been completed within 
ten years of the election establishing the program.  1987 N.D. Sess. 
Laws ch. 674, § 2.  Because the 1987 provision for retroactivity did 
not relate to N.D.C.C. 57-15-06.3(4) allowing the use of excess funds 
for maintenance that use is impermissible for road programs approved 
before July 1, 1981.  1987 Op. Att’y Gen. 96, 99-100.  See 1993 N.D. 
Op. Att’y Gen. L-139 (Apr. 22 to Mary O’Donnell). 
  
In accordance with prior opinions of this office, it is my opinion 
that tax proceeds in excess of those needed to match federal funds to 
construct farm-to-market roads may not be used for maintenance of 
roads unless such use was approved as part of the ballot language when 
the tax levy was passed. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
Attorney General 
 
bab/vkk 


