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June 28, 2000 
 
 
 
Mr. Terry W. Elhard 
McIntosh County State's Attorney 
PO Box 248 
Ashley, ND 58413-0248 
 
Dear Mr. Elhard: 
 
Thank you for your letter inquiring how property taxes are to be pro 
rated under N.D.C.C. § 40-01-08 when a building is removed from the 
land. 
 
N.D.C.C. § 40-01-08, as amended by the 1987 Legislative Assembly, 
provides as follows: 
 

No person may remove a building from any lot or tract of 
land in any municipality, unless it is assessed as 
personalty or exempt from taxation, until after the taxes 
and special assessments then due have been paid, nor until 
the owner shall have paid into the sinking fund for the 
retirement of any bonded indebtedness of the municipality 
an amount equal to the just share of the tax which would 
then be required against the property in said the 
municipality to pay the principal outstanding, less amount 
in sinking funds, of the bonded indebtedness of such the 
municipality.  The phrase "taxes and special assessments 
then due" means all taxes and special assessments that have 
been levied plus a pro rata estimated tax for the current 
assessment year.  For property classified as residential, 
"special assessments then due" means the sum of the 
installments of special assessments certified to the county 
auditor for extension on the tax list plus the pro rata 
installment of the special assessment to be certified in 
the current assessment year.  If the building is removed 
without the payment of the taxes and special assessments 
and pro rata share of bonded indebtedness, such the taxes, 
special assessments, and pro rata share of bonded 
indebtedness shall be a lien on the building 
notwithstanding its removal as well as upon the lot, lots, 
tract, or tracts of land from which the same building was 
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removed.  This section does not apply where a building is 
removed to permit the erection or installation of 
improvements equal or greater in value than the building 
<PAGE NAME="p.L-105">removed.  Any person violating the 
provisions of this section is guilty of a class A 
misdemeanor. 

 
 
S.L. 1987, ch. 487, § 1. (Overstriking and underlining represent the 
amendment). 
 
Specifically, your inquiry is what constitutes the . . . "pro rata 
estimated tax for the current assessment year."  For the following 
reasons, it is my opinion that the proration that must be paid before 
the building is removed is that portion of the estimated tax 
attributable to the building. 
 
If a statute is ambiguous, its legislative history may be considered. 
N.D.C.C. § 1-02-39(3). While it is not entirely clear from the record, 
a reading of the March 9, 1987, Bill Summary prepared by the 
Legislative Council staff and a review of the January 29, 1987, 
testimony before the Senate Committee on Political Subdivisions and 
the March 6, 1987, testimony before the House Committee on Political 
Subdivisions creates the inference that there was concern that 
legislation was needed to ensure that tax revenue was not lost because 
of the removal of a building. 
 
This inference is greatly strengthened when N.D.C.C. § 40-01-08 is 
read with the statutes that primarily provide the procedure for the ad 
valorem assessment process. 
 
"All real property subject to taxation must be listed and assessed 
every year with reference to its value, on February first of that 
year."  N.D.C.C. § 57-02-11(1).  Changes made in the ownership, use, 
or other status of taxable property after the February first 
assessment date do not provide a basis for changing the assessment 
that was made that year in reference to the value and taxable status 
of the property on February first unless there is a statute that 
expressly provides for changing that assessment.  1981 N.D. Op. Att'y 
Gen. 345, 347 (Oct. 21 to Alvin Hausauer). 
 
The assessor . . . "shall determine both the true and full value as 
defined by law and the assessed value of each tract or lot of real 
property listed for taxation, and shall enter those values in separate 
columns, and the true and full value and assessed value of all 
improvements and structures taxable thereon in separate columns, 
opposite such description of property, and in another column shall 
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show the total assessed value of the property by adding the totals of 
the two previous assessed value columns." N.D.C.C. § 57-02-34. Thus, 
an assessment of land and an assessment of an improvement on the land 
are done separately. 
 
<PAGE NAME="p.L-106">"All real . . . property taxes . . . become due 
on the first day of January following the year for which the taxes 
were levied."  N.D.C.C. § 57-20-01. 
 
Reference to the . . . "pro rata estimated tax for the current 
assessment year" as found in N.D.C.C. § 40-01-08 would be an estimated 
tax based upon the separate February first value that the assessor 
placed upon the building that is about to be removed. 
 
Finally, "when the [Tax] Commissioner interprets a statute on a 
complex and technical subject, the [Tax] Commissioner's interpretation 
is entitled to appreciable deference if it does not contradict the 
language of the statute, or if it is not arbitrary and unjust."  
Kinney Shoe Corp., 552 N.W.2d 788, 790.  1999 N.D. Op. Att'y Gen. 36, 
38 (June 7 to Stephen Rice). 
 
An inquiry made of the Tax Commissioner's Property Tax Division 
reveals that the Tax Commissioner interpreted the 1987 amendment to 
N.D.C.C. § 40-01-08 to require that the proration that must be paid 
before a building is removed is that portion of the estimated tax 
attributable to the building.  This interpretation must be given 
deference because it does not contradict the language of the statute. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
Attorney General 
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