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February 18, 2000 
 
 
 
Rep. Bruce Eckre 
State Representative 
1300 North 7th Street 
Wahpeton, ND  58075-3625 
 
Dear Representative Eckre: 
 
Thank you for your letter asking whether the construction of a 
building by an area vocational and technology center constitutes “real 
property” which requires approval of two-thirds of the relevant school 
boards under N.D.C.C. § 15-20.2-07(5).  The building would be an 
addition to the present construction technology shop located on 
Wahpeton Public School District land and the addition would be built 
by North Dakota State College of Science students and high school 
students. 
 
The governing board of an area vocational and technology center has 
the following power: 
 

To lease, acquire, purchase, or sell vocational education 
facilities, including real property, for an area vocational 
and technology center; provided, that any purchase or sale 
of real property must first be approved by two-thirds of 
the school boards of the participating school districts. 
 

N.D.C.C. § 15-20.2-07(5) (emphasis added). 
 
“Words used in any statute are to be understood in their ordinary 
sense, unless a contrary intention plainly appears . . . .”  N.D.C.C. 
§ 1-02-02 (emphasis added).  “Words and phrases must be construed 
according to the context . . . .”  N.D.C.C. § 1-02-03. 
 
N.D.C.C. ch. 15-20.2 does not provide a definition for “facilities” or 
“real property.”  Unless the context otherwise requires, real property 
includes lands and buildings.  N.D.C.C. § 1-01-49(13).  However, it is 
my opinion that the use of “real property” in subsection 5 of N.D.C.C. 
§ 15-20.2-07 indicates an intention that “real property,” as used in 
that sentence, has a different meaning than “facilities.” 
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As subsection 5 of N.D.C.C. § 15-20.2-07 states, a center board may 
“lease, acquire, purchase, or sell vocational education facilities, 
including real property.”  Under this provision, “real property” is 
included within the meaning of “facilities.”  But only the purchase or 
sale of “real property” must first be approved by two-thirds of the 
school boards of the participating school districts.  Under the 
general definition of “real property” in N.D.C.C. § 1-01-49(13), “real 
property” and “facilities” would be synonymous.  However, the context 
of N.D.C.C. § 15-20.2-07 distinguishes “real property,” for purposes 
of the two-thirds vote requirement, from other “facilities.”  
Accordingly, one must conclude that the plain meaning of “real 
property” in N.D.C.C. § 15-20.2-07 is limited to land and does not 
include a building. 
 
Furthermore, the two-thirds vote requirement in N.D.C.C. § 15-20.2-07 
applies only to the “purchase” or “sale” of real property.  It is 
doubtful that the construction of a building by the center could be 
considered a “purchase” of real property, because the center is 
constructing rather than purchasing the building. 
 
Therefore, it is my opinion that the construction of an addition to 
the construction technology shop which does not also involve the 
purchase or sale of land does not require the approval of two-thirds 
of the school boards of the school districts participating in the area 
vocational and technology center. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
Attorney General 
 
LAS/sc 


