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Mr. Marshall W. Moore 
Director 
Department of Transportation 
608 East Boulevard Avenue 
Bismarck, ND 58505-0700 
 
Dear Mr. Moore: 
 
Thank you for your letter asking how to define a “new motor vehicle” for 
purposes of administration of the motor vehicle dealer licensing law, 
N.D.C.C. ch. 39-22. 
 
Your question is in the context of a motor vehicle dealer obtaining 
possession of a previously untaxed motor vehicle from a new motor 
vehicle dealer that has a contract or franchise in effect with a 
manufacturer or distributor of that kind of motor vehicle.  The vehicle 
in question may or may not have been titled.  In your scenario, the 
dealer receiving the untaxed, but possibly titled, motor vehicle is 
either a used car dealer or another new car dealer that does not have in 
effect at the time of receipt of the vehicle a contract or franchise 
with the manufacturer of that kind of motor vehicle. 
 
N.D.C.C. § 39-22-02 provides, in part: 
 

Whenever a motor vehicle dealer purchases or holds for sale a 
new motor vehicle for which the dealer does not have a bona 
fide contract or franchise in effect with a manufacturer or 
distributor, such new motor vehicle becomes, at the time of 
purchase or possession, subject to the registration 
provisions of chapter 39-04, the title registration 
provisions of chapter 39-05, and the motor vehicle excise tax 
provisions of chapter 57-40.3. 
 

Title 39 of the Century Code does not include a definition of “new motor 
vehicle,” but its meaning is provided in the North Dakota Administrative 
Code as follows: 
 

The terms used throughout this article have the same meaning 
as in North Dakota Century Code title 39, except “new motor 
vehicle” means a motor vehicle which has never been taxed and 
titled. 

 
N.D. Admin. Code 52-02-01-01.  Words of a statute must be given their 
plain, ordinary, and commonly understood meaning, and consideration 
should be given to the ordinary sense of the words, the context in which 



Mr. Marshall W. Moore 
February 2, 2000 
Page 2 
 
 
they are used, and the purpose which prompted their enactment.  Coldwell 
Banker-First Realty, Inc. v. Meide and Son, 422 N.W.2d 375, 379 (N.D. 
1988); N.D.C.C. § 1-02-02. 
 
As noted above, the Century Code does not define “new” motor vehicle for 
purposes of Title 39.  “Used” motor vehicle, however, is defined for 
purposes of that title in N.D.C.C. § 39-01-01(88).  The lead-in phrase 
of N.D.C.C. § 39-01-01 states the definitions contained therein apply 
“[i]n this title, unless the context or subject matter otherwise 
requires.”  The context of the relevant paragraph of N.D.C.C. § 39-22-02 
requires determining the nature of a new vehicle as discussed therein.  
The portion of N.D.C.C. § 39-22-02 quoted above was added to the section 
in 1977 by Senate Bill 2349 which amended only N.D.C.C. § 39-22-02, 
relating to motor vehicle dealer licensing.  It added new and specific 
limitations on new vehicle dealers or used vehicle dealers in possession 
of new vehicles for which they did not have a franchise from the 
manufacturer.  See 1977 N.D. Sess. Laws ch. 368, § 1. 
 
N.D. Admin. Code § 52-02-01-01 was thereafter amended to add a 
definition for new vehicle that was lacking in the Century Code.  The 
authority for the rule was N.D.C.C. § 39-22-10(2) and the law 
implemented was N.D.C.C. § 39-22-02.  The rule was approved by this 
office and published in the Administrative Code.  Rules thus approved, 
adopted, and published have the force and effect of law until amended or 
repealed by the agency or otherwise invalidated pursuant to N.D.C.C. 
§ 28-32-03(3).  No invalidating events apply to N.D. Admin. Code 
§ 52-02-01-01. 
 
The import of the Administrative Code definition is that until a motor 
vehicle is both taxed and titled, it is a new motor vehicle. 
 
To obtain a North Dakota vehicle title, information must be presented 
pursuant to N.D.C.C. § 39-05-05(1).  If the vehicle in question has not 
been previously taxed and titled and is leaving the possession of a new 
vehicle dealer who at the time has a contract or franchise with the 
manufacturer of that vehicle, then a certificate of origin for the 
vehicle must be presented.  N.D.C.C. § 39-05-05(3).  If the transferee 
of the vehicle which requires a certificate of origin to be presented 
for initial titling is a used vehicle dealer or a new vehicle dealer 
that does not at the time have a contract or franchise with the 
manufacturer of the vehicle in question, that transferee-dealer must at 
the time of that transfer pay the motor vehicle registration fee for the 
vehicle, obtain a title for the vehicle, and pay the motor vehicle 
excise tax for the transfer of the vehicle.  N.D.C.C. § 39-22-02. 
 
Your office informed a member of my staff that your agency permits new 
car dealers to obtain regular North Dakota vehicle titles for vehicles 
of the type for which they have a manufacturer’s franchise by completing 
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the appropriate form under N.D.C.C. § 39-05-05, paying the titling fee, 
and submitting either the certificate of origin or other evidence of 
ownership.  The other evidence could include a title or some other 
document showing ownership issued by another jurisdiction, including a 
Canadian province.  (In Manitoba, for example, this evidence is known as 
a TOD, Transfer of Ownership Document, under Part 4 of the Highway 
Traffic Act of Manitoba.)  If, under these circumstances, the new car 
dealer just wants a title for its vehicle, there is no taxable 
transaction.  However, if that new car dealer later transfers the 
vehicle in question to a used car dealer or another new car dealer that 
does not have a franchise with the manufacturer of the type of the 
vehicle in question (transferee-dealer), and the vehicle has not been 
previously taxed, it is a new vehicle.  Therefore, upon the transfer to 
the transferee-dealer, that transferee-dealer must pay all registration 
and titling fees and the excise tax due on the price of the vehicle. 
 
It is my opinion that if a new vehicle dealer has possession of a 
titled, but previously untaxed, vehicle for which that dealer has a 
contract or franchise with the manufacturer of the kind of vehicle in 
question, that vehicle is still a new vehicle under N.D. Admin. Code 
§ 52-02-01-01.  It is my further opinion that if the titled, but 
previously untaxed, vehicle is conveyed to a dealer that does not at the 
time have a contract or franchise with the manufacturer of the kind of 
vehicle in question, that transferee-dealer must pay the registration 
fee and excise tax applicable to the transfer.  When this 
transferee-dealer conveys the vehicle, it is no longer a new vehicle 
under N.D. Admin. Code § 52-02-01-01. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
Attorney General 
 
rel/pg 
 


