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Honorable Karen K. Krebsbach 
State Senator 
PO Box 1767 
Minot, ND  58702-1767 
 
Dear Senator Krebsbach: 
 
Thank you for your letter requesting my opinion on several questions 
regarding N.D.C.C. § 6-08-16 and the collection of insufficient funds 
checks. 
 
Your first question asks “[a]t what point during the processing of a 
bad check at a collection agency does the service charge become due 
and payable?”  Initially, you should note that N.D.C.C. § 6-08-16 does 
not provide for a “service charge.”  Instead, N.D.C.C. § 6-08-16(2) 
allows the holder of an insufficient funds check to recover 
“collection fees or costs,” as well as a “civil penalty.”  As such, 
this opinion will interpret your questions regarding “service charges” 
as concerning collection fees or costs and civil penalties as a result 
of insufficient checks. 
 
The allowable collection fees or costs and civil penalties are only 
“recoverable by civil action by the holder.”  N.D.C.C. § 6-08-16(2).  
Thus, it is my opinion that the only point at which a collection 
agency may demand one of these fees is after that agency has obtained 
an appropriate civil judgment against the insufficient funds check 
issuer. 
 
Your second question asks “[i]s the checkwriter obligated to pay any 
previous outstanding service charges before any payments are applied 
to their next check that comes into the collection office?”  Nothing 
in N.D.C.C. § 6-08-16 addresses this issue.  However, since collection 
fees and civil penalties are only enforceable through a judgment, 
collection of those amounts would take place in the same manner as the 
collection of a judgment.  Nonetheless, payment of the judgment does 
not necessarily have priority over a debt on which a judgment has not 
been obtained. 
 
N.D.C.C. § 28-20-36 does contain provisions regarding application of 
partial payments, and states that a partial payment on a judgment will 
be applied first to post-judgment costs.  Payment of an amount over 
the costs will be first applied to interest on the judgment, then to 
the judgment amount itself.  N.D.C.C. § 28-20-36.  However, the 
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collection fees and civil penalty recoverable pursuant to N.D.C.C. 
§ 6-08-16 are not post-judgment costs, but would instead be a part of 
the judgment itself.  Thus, N.D.C.C. § 28-20-36 is inapplicable to 
your question.   
 
The Fair Debt Collection Practices Act, 15 U.S.C. § 1692, et seq., 
does provide guidance on a collection agency’s application of 
payments.  15 U.S.C. § 1692h states “[i]f any consumer owes multiple 
debts and makes any single payment to any debt collector with respect 
to such debts, such debt collector . . . shall apply such payment in 
accordance with the consumer’s directions.”  Accordingly, it is my 
opinion a collection agency must apply any payment it receives as the 
debtor directs. 
 
Your third question is what determines how a debtor’s payment is 
applied when it is received by a collection agency.  Again, 15 U.S.C. 
§ 1692h is the only applicable authority.  Thus, based on 15 U.S.C. 
§ 1692h, it is my opinion the debtor may determine how the debtor’s 
payment is applied when it is received by a collection agency. 
 
Your fourth question asks the following:  “Because the law 
specifically states that the person is ‘obligated’ for the service 
charge, doesn’t that mean the money for the service charge can be 
taken from any payments received?”  I find no language in N.D.C.C. 
§ 6-08-16 that states a person is “obligated” for any collection fees.  
N.D.C.C. § 6-08-16 does state that a person is “liable for collection 
fees or costs,” but only pursuant to civil action.   Again, 15 U.S.C. 
§ 1692h states that the debtor has control over how a payment is 
applied.  Thus, the assertion in your question is incorrect, and money 
for the service charge, or, more appropriately, collection fees or 
costs or civil penalties, is not free for the collection agency to 
take from any payments received, but is instead dependent on how the 
debtor designates those payments to be applied. 
 
Your fifth question is whether a second insufficient funds check may 
be collected for its full amount if the debtor pays off a first 
insufficient funds check, along with any collection fees or costs or 
civil penalties applicable to that first check.  If payment is 
received on a judgment obtained on the first insufficient funds check, 
I find no restriction on a collection agency’s collection of the full 
amount of a second check. 
 
Your final question is whether a state’s attorney’s office may charge 
a research fee when a question arises on whether a check has been paid 
if the debtor alleges payment has been made to the applicable district 
court.  The applicable district court appears to be a more appropriate 
entity to which to direct a question on whether a debtor has made 
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payment to the court.  If the state’s attorney’s office is not in 
possession of applicable records, it is not required to obtain them.  
Nonetheless, if an appropriate open records request is made of a 
state’s attorney’s office, N.D.C.C. § 44-04-18(2) allows a public 
entity to charge reasonable copy and mailing fees, as well as a fee 
“not exceeding twenty-five dollars per hour per request, excluding the 
initial hour, for locating records if locating the records requires 
more than one hour.”  Those provisions do not apply if another statute 
provides for a different fee.  N.D.C.C. § 44-04-18(2). 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
Attorney General 
 
sam 
 


