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May 5, 2000 
 
 
 
Ms. Linda Hickman  
Williams County State’s Attorney 
PO Box 2047 
Williston, ND 58802-2047 
 
Dear Ms. Hickman: 
 
Thank you for your letter asking questions about the Trenton Indian 
Housing Authority.  I apologize for the delay in responding. 
 
You ask if the Trenton Indian Housing Authority has any limits to its 
“area of operations.”  There are, in general, three places to look for 
an answer to this question:  state law, tribal law, and federal law. 
 
North Dakota statutes address the “area of operation” for city and 
county housing authorities.  N.D.C.C. §§ 23-11-01(1), 23-11-11.  
Leaving aside the question of whether the state even has the power to 
define a tribal housing authority’s area of operation, nothing in 
state law addresses the issue.  So, state law does not confine the 
Trenton Indian Housing Authority’s operations to any particular area. 
 
It is possible that tribal law or the Trenton Indian Housing 
Authority’s own governing by-laws or policies define its area of 
operation.  I don’t have ready access to and am unaware of any such 
tribal documents.  You might conduct your own investigation into these 
sources to determine if there is anything relevant. 
 
In 1996 Congress enacted the Native American Housing Assistance and 
Self-Determination Act.  25 U.S.C. §§ 4101-4212.  The Department of 
Housing and Urban Development is to implement the Act through its 
Office of Native American Programs.  25 U.S.C. § 4102.  Officials from 
HUD’s Denver Office of Native American Programs as well as HUD’s legal 
department informed my office that Indian housing programs are 
governed by the 1996 Housing Act. 
 
Under that Act, HUD makes block grants to tribes for affordable 
housing activities.  25 U.S.C. § 4111(a).  These activities are to be 
implemented on reservations and “other Indian areas.”  25 U.S.C. 
§ 4131(a).  There is not an Indian reservation in the area around 
Trenton or in Williams County.  State v. Gohl, 477 N.W.2d 205, 208 
(N.D. 1991).  The Act, however, broadly defines “Indian area.”  It is 
“the area within which an Indian tribe or a tribally designated 
housing entity . . . provides assistance under this Act for affordable 
housing.”  25 U.S.C. § 4103(10).  There has not been any litigation 
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over the meaning of “Indian area” and the Act’s legislative history, 
which is sparse, doesn’t shed any light on Congress’ understanding of 
it. 
 
The implementing regulations also define “Indian area” and equally 
broadly.  “Indian Area means the area within which an Indian tribe 
operates affordable housing programs or the area in which a [tribally 
designated housing entity] is authorized by one or more Indian tribes 
to operate affordable housing programs.”  24 C.F.R. § 1000.10(b) 
(1999).  Thus, federal law doesn’t appear to put much of a limit on 
where a tribal housing authority may operate.1 
 
The 1996 Act’s apparent failure to limit the area of operations of 
Indian housing authorities has led a commentator to state that “[t]his 
may be the basis of future problems.”  Elizabeth Brown, “The Future of 
Native American Housing Programs: State vs. Tribal,” reprinted in 
Oklahoma Sup. Ct., Sovereignty Symposium XII 8-2, 8-6 (1999).  The 
article states that the Act “does not require the tribes to obtain 
consent . . . before operating within the area of another housing 
authority, it only requires [the] tribe to authorize the action.”  Id. 
 
Your second question asks if there are any limits on the Trenton 
Indian Housing Authority’s ability to purchase property and remove it 
from the county’s tax rolls.  This is a broad question.  I would 
prefer to have a more defined set of circumstances before discussing 
what limits, if any, there may be on a housing authority’s ability to 
acquire property and thereby exempt it from tax.  As a general 
comment, however, so long as the housing authority’s purchase and use 
of property furthers the public purpose of providing affordable 
housing, the tax exemption of N.D.C.C. § 23-11-29 applies.  See 
N.D.C.C. § 23-11-01(9)(b); Ferch v. Housing Auth. of Cass County, 59 
N.W.2d 849, 865 (N.D. 1953). 
 

                     
1 The Act’s preliminary “findings” state that there is a need for 
affordable housing “on Indian reservations, in Indian communities, and 
in Native Alaskan villages.”  25 U.S.C. § 4101(6).  I don’t believe, 
however, that this statement would be construed to limit the breadth 
of “Indian area” which appears later in the Act.  An implementing 
regulation of the Act, 24 C.F.R. § 1000.302, wherein it defines 
“formula area” could be read to limit a tribal housing authority’s 
area of operations, but I doubt a court would adopt such an 
interpretation.  Congress seems to have intended the Act to have broad 
application.  E.g., 142 Cong. Rec. H11613-14 (daily ed. Sept. 28, 
1996) (statement of Rep. Lazio); S12405-06 (daily ed. Oct. 3, 1996) 
(statement of Sen. McCain). 
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Your third question concerns my 1996 letter to Parshall’s city 
attorney.  The letter states that even if the state Legislature 
removes Indian housing authorities from the property tax exemption, 
“principles of federal Indian law” may nonetheless still exempt the 
property of such entities from taxation.  1996 N.D. Op. Att’y Gen. 
L-183 (Oct. 23 to William Woods).  You ask me to expand upon this. 
 
Until the state removes the exemption your question is academic and 
one I’m not inclined to address outside of a specific factual 
situation.  Nonetheless, a simple example would be if the housing 
authority were to transfer its property to the United States, which 
would then hold it in trust for the authority.  Land owned in trust by 
the federal government for the benefit of a tribe or tribal member is 
exempt from state and local taxation.  25 U.S.C. § 465; McCurdy v. 
United States, 264 U.S. 484, 486 (1924); United States v. Rickert, 188 
U.S. 432, 437-39 (1903); Chase v. McMasters, 573 F.2d 1011, 1018 (8th 
Cir. 1978), cert. denied, 439 U.S. 965 (1978). 
 
Furthermore, in 1996 the tax-exempt status of Indian-owned land was 
being hotly litigated.  In 1992 the Supreme Court ruled that states 
could tax at least some Indian-owned land even if it was on a 
reservation where the reservation land was originally made alienable 
when patented in fee simple under the General Allotment Act of 1887.  
County of Yakima v. Confederated Tribes & Bands of the Yakima Indian 
Nation, 502 U.S. 251 (1992).  Lower courts struggled with interpreting 
this decision; some limited it to its facts and others read it broadly 
to allow state taxation of any land owned in fee by tribes and tribal 
members.  E.g., Leech Lake Band of Chippewa Indians v. Cass County, 
108 F.3d 820 (8th Cir. 1997); United States v. Michigan, 106 F.3d 130 
(6th Cir. 1997); Southern Ute Indian Tribe v. Board of County Commr’s, 
855 F. Supp. 1194 (D. Colo. 1994), vacated on other grounds, 61 F.3d 
916 (10th Cir. 1995); Lummi Indian Tribe v. Whatcom County, 5 F.3d 
1355 (9th Cir. 1993). 
 
In 1998 the Supreme Court again addressed the issue.  Its decision in 
Cass County v. Leech Lake Band of Chippewa Indians, 118 S.Ct. 1904 
(1998), brought more order to the field and confirmed a fairly broad 
right of states to tax reservation land owned in fee by tribes and 
tribal members when Congress has expressly made the reservation lands 
taxable or when Congress has made the reservation lands freely 
alienable.  Although more is known now about the tax-exempt status of 
Indian land than in 1996, all taxation issues have not been resolved 
and I do not, as mentioned, want to give a blanket answer to a 
taxation question without the benefit of specific facts and 
circumstances. 
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In your last question you describe a scenario in which a tribal member 
takes title to property from the Trenton Indian Housing Authority but 
then transfers it back to the authority.  While the tribal member 
owned the land in fee, it probably would have been taxable.  You ask 
whether the property reacquires tax-exempt status by its reconveyance 
back to the housing authority. 
   
The state statute exempting the property of housing authorities from 
taxation is broad.  “The property of an authority, including an 
authority created under Indian laws recognized by the federal 
government . . . is exempt from all taxes and special assessments 
. . . .”  N.D.C.C. § 23-11-29.  “It is clear that the legislative 
intent [of this statute] is that any property held by a housing 
authority . . . for public purposes shall be exempt from taxation.”  
Ferch v. Housing Auth. of Cass County, 59 N.W.2d at 865.  Nothing in 
the statute requires that housing authorities, to enjoy the exemption, 
acquire their property in any particular way.  If the property is held 
to further the purposes for which Indian housing authorities are 
established, it is entitled to the exemption. 
 
The city of Williston also recently asked questions about the Trenton 
Indian Housing Authority.  Enclosed is a copy of my response to the 
city. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
Attorney General 
 
cmc/pg 
Enclosure 
cc: E. Ward Koeser, President, Williston Board of Commissioners  
 Everette Enno, Chairman, Trenton Indian Service Area  

John Skowronek, Special City Attorney  
 


